Στον «πυρετό» του Brexit τράπεζες, επιχειρήσεις και ΔΝΤ
- 07/07/2016, 17:30
- SHARE
Η Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε, ωστόσο, ότι δεν υπάρχει μεγάλος κίνδυνος η ψήφος υπέρ του Brexit να προκαλέσει παγκόσμια ύφεση.
Μεγάλες επενδυτικές τράπεζες, περιλαμβανομένων της Goldman Sachs και της JPMorgan, δήλωσαν την Πέμπτη σε κοινή ανακοίνωσή τους με τον Βρετανό υπουργό Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν ότι θα εργαστούν προκειμένου να βοηθήσουν το Λονδίνο να παραμείνει βασικό διεθνές χρηματοπιστωτικό κέντρο.
«Η απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει από την ΕΕ εμφανώς παρουσιάζει οικονομικές προκλήσεις τις οποίες είμαστε αποφασισμένοι να εργαστούμε από κοινού για να αντιμετωπίσουμε», ανέφερε η ανακοίνωση.
«Σήμερα, συναντηθήκαμε και συμφωνήσαμε ότι θα συνεργαστούμε για να οικοδομήσουμε πάνω σε όλο αυτό με κοινό στόχο να βοηθήσουμε το Λονδίνο να διατηρήσει τη θέση του ως ηγετικού διεθνούς χρηματοπιστωτικού κέντρου».
Υψηλόβαθμα στελέχη από την Standard Chartered, την Bank of America Merrill Lynch και την Morgan Stanley, καθώς και από τις Goldman Sachs και JPMorgan, συναντήθηκαν με τον Όσμπορν και υπέγραψαν την ανακοίνωση.
Φυγή γερμανικών εταιρειών από Μεγάλη Βρετανία
Περισσότερες από μία στις τρεις γερμανικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη Βρετανία σκοπεύουν να αποσύρουν τις επενδύσεις τους σε περίπτωση Brexit, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας του Γερμανικού Βιομηχανικού και Εμπορικού Επιμελητηρίου (DIHK).
Όπως αναφέρεται στην έρευνα, η οποία διεξήχθη μεταξύ 3500 επιχειρήσεων, το 35% σχεδιάζουν είτε να περιορίσουν σημαντικά τη δραστηριότητά τους είτε να κλείσουν εντελώς τις θυγατρικές που διατηρούν στη Βρετανία, εάν η χώρα προχωρήσει τελικά στην έξοδό της από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Επιπλέον, το 26% των επιχειρήσεων σχεδιάζουν να μειώσουν τον αριθμό των απασχολούμενων.
Καθησυχάζει η Λαγκάρντ
Δεν υπάρχει μεγάλος κίνδυνος η ψήφος υπέρ του Brexit να προκαλέσει παγκόσμια ύφεση, αλλά θα πρέπει να ωθήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση προς τη διαφάνεια προκειμένου να αντιμετωπιστεί η «απογοήτευση» των πολιτών, δήλωσε η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ σε αποκλειστική συνέντευξή της στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP).
«Είναι μια από τις κύριες πηγές κινδύνου αυτή τη στιγμή, αλλά δεν πιστεύουμε ότι είναι πολύ πιθανή μια παγκόσμια ύφεση», δήλωσε η Λαγκάρντ, ερωτηθείσα για τον αντίκτυπο της ψήφου των Βρετανών υπέρ του Brexit.
Τα «άμεσα» αποτελέσματά της θα γίνουν πρώτα αισθητά στο Ηνωμένο Βασίλειο με «επιπτώσεις» στην υπόλοιπη ευρωζώνη, δήλωσε η Λαγκάρντ, πιέζοντας τους Βρετανούς και την Ευρώπη να συμφωνήσουν το συντομότερο δυνατόν σε ένα «χρονοδιάγραμμα» για την αποχώρηση προκειμένου να «μειωθούν οι αβεβαιότητες».
«Η λέξη κλειδί σε αυτή την υπόθεση του Brexit είναι η αβεβαιότητα και, όσο αυτή η αβεβαιότητα θα διαρκεί, τόσο μεγαλύτερος θα είναι ο κίνδυνος», δήλωσε η Λαγκάρντ.
Σύμφωνα με την ίδια, η ψήφος υπέρ του Brexit αποκαλύπτει κάποια «απογοήτευση» που σχετίζεται με την πολυπλοκότητα και την αδιαφάνεια των ευρωπαϊκών θεσμών.
«Η ΕΕ πρέπει να κάνει πολύ περισσότερα για να εξηγήσει με περισσότερο διαφανή τρόπο αυτά που κάνει, το τι σημαίνουν αυτά για τον πληθυσμό, το κόστος και τα οφέλη από τις ενέργειές της», δήλωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ. Ωστόσο, κάλεσε εξίσου τις χώρες-μέλη της ΕΕ να σταματήσουν να κατηγορούν τις Βρυξέλλες για «ό,τι πάει στραβά».
Το αποτέλεσμα της βρετανικής ψηφοφορίας στις 23 Ιουνίου θα μπορούσε, σύμφωνα με την ίδια, να συνδέεται εξίσου με ένα χαρακτηριστικό των δημοψηφισμάτων που σημαίνει ότι οι ψηφοφόροι συχνά δεν απαντούν στην ερώτηση που τους τίθεται.
«Όσο απλή κι αν είναι η ερώτηση, οι άνθρωποι επικεντρώνονται στα θέματα που είναι τα πιο πιεστικά στο μυαλό τους», εξήγησε η Λαγκάρντ.
Παρά την οικονομική αβεβαιότητα, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ εμφανίζεται «αισιόδοξη»: το Brexit θα μπορούσε παραδόξως να είναι ένα «καταλύτης» πίεσης προς τις χώρες της ΕΕ για την εμβάθυνση της οικονομικής ολοκλήρωσης.