«Στοπ» από την ΕΚΤ στο σχέδιο των τραπεζών για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια

«Στοπ» από την ΕΚΤ στο σχέδιο των τραπεζών για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια

Ο πρώτος λογαριασμός της ανακεφαλαιοποίησης προσεγγίζει τα 13 δισ. ευρώ.

«Όχι» στα σχέδια και των τεσσάρων συστημικών τραπεζών (Εθνική, Πειραιώς, Alpha και Eurobank) που είχαν καταθέσει για την αντιμετώπιση των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων, είπε ο εποπτικός μηχανισμός της ΕΚΤ (SSM), σύμφωνα με την «Καθημερινή της Κυριακής».

Μέσω αυτών των σχεδίων , οι διοικήσεις των τραπεζών ήλπιζαν ότι θα πετύχαιναν καλύτερη αξιολόγηση των χαρτοφυλακίων δανείων και κατ’ επέκταση σημαντικά χαμηλότερες κεφαλαιακές ανάγκες. Η απόρριψη των σχεδίων των τραπεζών για αντιμετώπιση των “κόκκινων” επιχειρηματικών δανείων, ανεβάζει σημαντικά τον λογαριασμό της ανακεφαλαιοποίησης.

Σύμφωνα με αναλυτές, μετά την απόρριψη των σχεδίων, το έλλειμμα ή καλύτερα οι επιπλέον προβλέψεις που πρέπει να διενεργήσουν οι τράπεζες για την κάλυψη των επισφαλειών στα επιχειρηματικά δάνεια θα φτάσουν τα 7 δισ. ευρώ. Επιπλέον στα 5-6 δισ. ευρώ εκτιμάται ότι θα ανέλθουν οι πρόσθετες προβλέψεις για την κάλυψη και των προβληματικών δανείων προς τα νοικοκυριά. Έτσι, ο πρώτος λογαριασμός της ανακεφαλαιοποίησης προσεγγίζει τα 13 δισ. ευρώ.

Την ερχόμενη Τετάρτη, 30 Σεπτεμβρίου αναμένεται να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της τρέχουσας κατάστασης των χαρτοφυλακίων των τραπεζών (Asset Quality Review- AQR). Μετά το AQR θα ξεκινήσουν τα stress test τα οποία θα ολοκληρωθούν στα τέλη Οκτωβρίου και με βάση τα αποτελέσματα τους θα προσδιοριστεί ο τελικός λογαριασμός της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Τα stress test θα έχουν δύο τμήματα. Το ένα είναι το βασικό σενάριο και με τις μακροοικονομικές παραδοχές που θα θέσει η ΕΚΤ (εξέλιξη ΑΕΠ, ανεργία, τιμές ακινήτων κ.ά.) θα υπολογιστούν οι η κερδοφορία των τραπεζών και οι προβλέψεις για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια για την τριετία 2015-2017. Το δεύτερο σενάριο είναι το δυσμενές , όπου με πιο αυστηρές μακροοικονομικές παραδοχές θα προσδιοριστούν η κερδοφορία και οι προβλέψεις.

Οι τράπεζες από την πλευρά τους, διατηρούν ελπίδες ότι θα επικρατήσει το βασικό σενάριο, που αφήνει περιθώρια για να αναζητηθεί ιδιωτική συμμετοχή στις αυξήσεις.