Στουρνάρας:  Κάτι παραπάνω από ένα απλό οικονομικό εργαλείο  η μικροχρηματοδότηση 

Στουρνάρας:  Κάτι παραπάνω από ένα απλό οικονομικό εργαλείο  η μικροχρηματοδότηση 
Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας (Κ) μιλάει στην 91η Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση των Μετόχων της Τράπεζας της Ελλάδας που συγκαλείται στο Κεντρικό Κατάστημα της Τράπεζας, Αθήνα Δευτέρα 8 Απριλίου 2024. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Το νέο Ταμείο Μικροπιστώσεων, που ξεκινά τώρα τη λειτουργία του, στοχεύει στην διεύρυνση της περιμέτρου των επιχειρήσεων που έχουν πρόσβαση στο χρηματοπιστωτικό σύστημα

Χαιρετισμό σε εκδήλωση με θέμα: «Νέο Ταμείο Μικροπιστώσεων με τη διαχείριση της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας» απηύθυνε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε,  το νέο Ταμείο Μικροπιστώσεων, που ξεκινά τώρα τη λειτουργία του, στοχεύει στην διεύρυνση της περιμέτρου των επιχειρήσεων που έχουν πρόσβαση στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, δίνοντας ταυτόχρονα ιδιαίτερη έμφαση στη στήριξη των ευάλωτων πολιτών και ιδίως στην ενίσχυση της γυναικείας επιχειρηματικότητας. 

Με την παροχή επιχορηγούμενων και χαμηλού ύψους δανείων σε άτομα που δεν έχουν πρόσβαση στις παραδοσιακές τραπεζικές υπηρεσίες, τους δίνεται η ευκαιρία να ιδρύσουν, να επενδύσουν και να αναπτύξουν τις επιχειρήσεις τους, και με τον τρόπο αυτό να αυξήσουν τα εισοδήματά τους και να βελτιώσουν το βιοτικό τους επίπεδο, σημείωσε ο κεντρικός τραπεζίτης και πρόσθεσε: «Σε πολλές περιπτώσεις, η χορήγηση μιας περιορισμένης έστω χρηματοδότησης – καθώς τα δάνεια αυτά δεν μπορούν να υπερβαίνουν τις 25.000 ευρώ –  είναι αρκετή για να ξεκινήσει ή να επεκταθεί μια μικρή ατομική επιχείρηση. Είτε πρόκειται για ένα κατάστημα, μια αγροτική δραστηριότητα ή μια βιοτεχνία, αυτές οι επιχειρήσεις ενισχύουν την τοπική οικονομία, δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής ολόκληρων περιοχών και κοινοτήτων. Σύμφωνα με έρευνα του European Microfinance Network (EMN), σε συνεργασία με το Microfinance Centre (2023), το 64% των πελατών των ευρωπαϊκών ιδρυμάτων μικροχρηματοδοτήσεων βρίσκονται σε αγροτικές περιοχές».  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αξιοσημείωτος είναι ο ρόλος της μικροχρηματοδότησης στην ενδυνάμωση και την υποστήριξη των γυναικών. Σε πολλές κοινωνίες, οι γυναίκες αντιμετωπίζουν σημαντικά εμπόδια στην πρόσβαση σε χρηματοοικονομικές υπηρεσίες. Σύμφωνα με έρευνα του Women On Top (2021), οι γυναίκες αποτελούν το 52% του συνολικού πληθυσμού της Ευρώπης, αλλά είναι μόνο το 34,4% των αυτοαπασχολούμενων της Ε.Ε. και το 30% των επιχειρηματιών σε νεοφυείς επιχειρήσεις. Στην Ελλάδα το ποσοστό αυτοαπασχόλησης των γυναικών ήταν 25% έναντι 35,4% για τους άνδρες το 2023, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ.  

Επιπρόσθετα, οι μικροχρηματοδοτήσεις μπορούν να διαδραματίσουν καταλυτικό ρόλο στην πράσινη μετάβαση υποστηρίζοντας μικρές επιχειρήσεις και ευάλωτες ομάδες να υιοθετήσουν βιώσιμες πρακτικές. Με δεδομένο μάλιστα ότι οι χρηματοδοτήσεις προς τον γεωργικό τομέα αποτελούν σημαντικό μέρος των εργασιών τους, δίνεται η ευκαιρία να υποστηριχθούν αγρότες και γεωργικές επιχειρήσεις που εφαρμόζουν καινοτόμες πρακτικές, φιλικές προς το περιβάλλον, καθώς και να υποστηριχθούν πληθυσμιακές ομάδες που έχουν έρθει αντιμέτωπες με τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης (για παράδειγμα εξαιτίας παρατεταμένων περιόδων ξηρασίας ή πλημμυρών).

«Εν κατακλείδι, η μικροχρηματοδότηση είναι κάτι παραπάνω από ένα απλό οικονομικό εργαλείο. Παρέχοντας χαμηλού ύψους δάνεια και χρηματοοικονομικές υπηρεσίες σε αυτούς που τα χρειάζονται περισσότερο, ενδυναμώνει άτομα, προάγει την επιχειρηματικότητα και συμβάλλει στην οικοδόμηση μιας πιο περιεκτικής και σταθερής οικονομίας. Στηρίζει τους πιο ευάλωτους, ιδιαίτερα τις γυναίκες, και τους προσφέρει την ευκαιρία για μια καλύτερη ζωή» κατέληξε ο κεντρικός τραπεζίτης. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ