Στους θεσμούς οι πρώτες διατάξεις του φορολογικού νομοσχεδίου- Τι αλλάζει στις 120 δόσεις
- 17/07/2019, 09:39
- SHARE
Όπως διαμήνυσε από το συνέδριο του Economist ο επικεφαλής του ESM υπάρχουν περιθώρια για αλλαγές στη δημοσιονομική πολιτική υπό την προϋπόθεση ότι θα «βγαίνουν τα νούμερα». Την ίδια ώρα τόνισε επίσης ότι ο διαθέσιμος δημοσιονομικός χώρος θα πρέπει να χρησιμοποιείται για παραγωγικές δαπάνες, όπως δημόσιες επενδύσεις.
Πρακτικά αυτό μπορεί να δίνει ένα άτυπο OK των δανειστών στο να προχωρήσει η φορολογική χαλάρωση που έχει προαναγγείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης ωστόσο σε περίπτωση που διαπιστωθεί απώλεια εσόδων και δημοσιονομικό κενό, θα πρέπει να ληφθούν ισοδύναμα μέτρα.
Οι θεσμοί έχουν στα χέρια τους τις πρώτες διατάξεις του φορολογικού νομοσχεδίου από το υπουργείο Οικονομικών. Τα στοιχεία αφορούν τόσο στο δημοσιονομικό κόστος όσο και στους τρόπους κάλυψης του κόστους των ελαφρύνσεων αλλά και οι εκτιμήσεις για το ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας σύμφωνα με το σχεδιασμό υλοποίησης μέσα στην τετραετία.
Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών στο συνέδριο του Economist, βασική προτεραιότητα στις κυβέρνησης είναι η μείωση των φορολογικών συντελεστών νοικοκυριών και επιχειρήσεων, οι οποίοι έχουν διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια πολύ υψηλότερα από το μέσο όρο των ανεπτυγμένων χωρών.
Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα θα υπάρξει βελτίωση και στο πλαίσιο ρύθμισης οφειλών στην εφορία, με μείωση του ελάχιστου ποσού μηνιαίας δόσης, με διεύρυνση στις δυνατότητας και των κριτηρίων ρύθμισης οφειλών για τα νομικά πρόσωπα και με μείωση των επιβαρύνσεων των οφειλών που υπάγονται στη ρύθμιση.
Αναλυτικά στις βασικές προτεραιότητες του σχεδίου ανέφερε:
– Φορολογική μεταρρύθμιση που θα απλοποιεί τη φορολογική διαδικασία, μείωση φορολογικών συντελεστών για φυσικά πρόσωπα νοικοκυριά και επιχειρήσεις, θα ενσωματώνει φορολογικά κίνητρα για αγορά ακινήτων και έρευνα και ανάπτυξη, θα – ενισχύει τις ηλεκτρονικές συναλλαγές και δράσεις εταιρικής κοινωνικής ευθύνης.
– Βελτίωση πλαισίου ρυθμίσεων οφειλών στην εφορία με μείωση ελάχιστου ποσού δόσης, με μείωση επιβαρύνσεων οφειλών που υπάγονται σε ρύθμιση.
– Βελτίωση επενδυτικού περιβάλλοντος, με απεμπλοκή εμβληματικών επενδύσεων, δημιουργία πιο αποτελεσματικού κράτους, μείωση γραφειοκρατίας.
– Τόνωση ρευστότητας στην ελληνική οικονομία, με καλύτερη εκτέλεση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων και μείωση των οφειλών του δημοσίου στον ιδιωτικού τομέα.
– Ενίσχυση κοινωνικής αλληλεγγύης προς του πιο αδύναμους πολίτες, με ενίσχυση προγραμμάτων για μακροχρόνια ανέργους
«Το πρόγραμμα αυτό, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, «θα συμβάλει στην ισχυροποίηση της οικονομίας που είναι η αναγκαία συνθήκη για να υπάρξει ισχυρή και αξιοπρεπής Ελλάδα«. Έχουμε συνείδηση την κρισιμότητα του χρέους μας και καλούμαστε να κυβερνήσουμε με ενότητα και αποφασιστικότητα, με ένα κοινό όραμα ευημερίας και προκοπής.
Τι αλλάζει στις 120 δόσεις για χρέη προς την Εφορία
Σύμφωνα με πληροφορίες, με τις αλλαγές που σχεδιάζονται η ελάχιστη μηναία δόση αναμένεται να μειωθεί στα 20 ευρώ από τα 30 ευρώ που είναι σήμερα. Το επιτόκιο με το οποίο επιβαρύνεται η εκάστοτε εναπομένουσα οφειλή, σχεδιάζεται να περιορισθεί από 5% σε 3%.
Το «κούρεμα» του ελάχιστου ύψους της δόσης αφορά μόνο όσους χρωστούν από 2.400-3.000
Όσοι έχουν αφήσει απλήρωτους φόρους από 200 έως 2.400 ευρώ θα έχουν τη δυνατότητα εξόφλησης των οφειλών τους σε 10 έως 120 δόσεις των 20 ευρώ η κάθε μία.
Ειδικότερα , η διάταξη που θα περιέχεται στο φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή, στα τέλη Ιουλίου, θα προβλέπει ότι το ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης για οφειλές μέχρι 3.000 ευρώ θα μειωθεί από τα 30 στα 20 ευρώ.
Εκτός από τη μείωση του ελάχιστου ποσού των δόσεων, το ΥΠΟΙΚ εξετάζει και άλλες βελτιώσεις. Μεταξύ αυτών είναι η διευκόλυνση όσων έχουν ήδη δεσμευμένους τραπεζικούς λογαριασμούς και δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν χρήματα που εισέρχονται στους λογαριασμούς αυτούς για να μπουν στη ρύθμιση, δεδομένου ότι αυτά κατάσχονται αμέσως, πριν προλάβει ο οφειλέτης να ενταχθεί στη ρύθμιση.
Οι πρώτες φορολογικές μειώσεις θα αποτυπωθούν στο σχέδιο νόμου, που θα ψηφιστεί μέχρι τις 10 Αυγούστου.
Ωστόσο για τη νέα κυβέρνηση, σειρά έχουν τώρα μετά τις πρώτες επαφές κορυφής οι τεχνοκρατικές συναντήσεις που θα κορυφωθούν το επόμενο 48ωρο και θα αποτελέσουν μια πρόβα πριν από την τέταρτη αξιολόγηση που θα ξεκινήσει από τις 13 Σεπτεμβρίου.
Τότε σε ένα άτυπο Eurogroup που θα γίνει στην Φινλανδία θα ανοίξει ο «φάκελος» Ελλάδα σε ότι αφορά στους δημοσιονομικούς στόχους και στις καθυστερήσεις σε μεταρρυθμίσεις. Από εκεί και πέρα θα έχουμε την επίσημη κάθοδο των θεσμών στην Αθήνα και την επόμενη αξιολόγηση σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας.