Στοχεύοντας τη φοροδιαφυγή: Γεμίζουν τα κρατικά ταμεία – Σε τροχιά αποκλιμάκωσης το δημόσιο χρέος

Στοχεύοντας τη φοροδιαφυγή: Γεμίζουν τα κρατικά ταμεία – Σε τροχιά αποκλιμάκωσης το δημόσιο χρέος
Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης (Α) και ο αναπληρωτής υπουργός, Νίκος Παπαθανάσης(Δ) μιλούν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, με αντικείμενο την παρουσίαση του «Σχεδίου νόμου για τη σύσταση του Αναπτυξιακού Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων», σε αίθουσα του υπουργείου, Αθήνα, Τρίτη 14 Μαΐου 2024. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΙΤΣΑΡΑΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Νέα δεδομένα για την οικονομική πολιτική της χώρας και τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Οι στοχευμένες δράσεις κατά της φοροδιαφυγής έχουν αρχίσει να γεμίζουν τα κρατικά ταμεία, δημιουργώντας νέα δεδομένα για την οικονομική πολιτική της χώρας και τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, τα έσοδα του προϋπολογισμού για το πρώτο οκτάμηνο του 2024 παρουσίασαν υπέρβαση ύψους 1,9 δισ. ευρώ, με τις εκτιμήσεις για τα επόμενα χρόνια να μιλούν για πλεόνασμα εσόδων ύψους 2-2,5 δισ. ευρώ ετησίως.

Η αλλαγή αυτή στο δημοσιονομικό τοπίο θα αποτυπωθεί στις προβλέψεις του προϋπολογισμού του 2025, καθώς και στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα 2024-2027.

Ο Υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, σε πρόσφατη συνέντευξή του, ανέφερε πως το πρωτογενές πλεόνασμα αναμένεται να φτάσει το 2,4% του ΑΕΠ, ξεπερνώντας την αρχική πρόβλεψη του 2,1%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι εξελίξεις αυτές δίνουν στην κυβέρνηση μεγαλύτερη ευελιξία όσον αφορά τις δαπάνες, χωρίς να θυσιάζεται η δημοσιονομική πειθαρχία. Ήδη, το υπερπλεόνασμα επέτρεψε την ανακοίνωση ενός πρόσθετου πακέτου ελαφρύνσεων και ενισχύσεων ύψους 500 εκατ. ευρώ.

Η κυβέρνηση προγραμματίζει να αυξήσει τις δαπάνες της κατά 3% από το 2025, ενώ ταυτόχρονα προβλέπεται μείωση του δημόσιου χρέους κατά 20 μονάδες μέχρι το 2028, φτάνοντας το 130% του ΑΕΠ.

Σημαντικός παράγοντας για αυτή την πρόοδο είναι τα νέα μέτρα κατά της φοροδιαφυγής, όπως η σύνδεση ταμειακών μηχανών με τα POS και η αυτοματοποίηση των φορολογικών ελέγχων μέσω της πλατφόρμας MyDATA.

Παράλληλα, σχεδιάζεται νέα πρόωρη αποπληρωμή δανείων αξίας 8 δισ. ευρώ, κάτι που θα ενισχύσει περαιτέρω την εικόνα της χώρας στις διεθνείς αγορές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: