«Στρατηγική και ουσιαστική» η αμυντική συνεργασία Ελλάδας-ΗΠΑ

«Στρατηγική και ουσιαστική» η αμυντική συνεργασία Ελλάδας-ΗΠΑ

Για τα φλέγοντα γεωπολιτικά θέματα της περιοχής μας και τον ρόλο της Ελλάδας συζήτησαν στο Πεντάγωνο Τσακ Χέιγκελ και Δ. Αβραμόπουλος.

«Η αμυντική συνεργασία ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ελλάδα έχει στρατηγικό και ουσιαστικό χαρακτήρα» δήλωσε ο υπουργός Έθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος μετά τη συνάντησή του με τον Αμερικανό ομόλογό του Τσακ Χέιγκελ.

Ο Έλληνας υπουργός Αμυνας, ανέφερε ότι συζήτησαν «για τα φλέγοντα γεωπολιτικά θέματα της περιοχής μας, για τον γεωστρατηγικό ρόλο της Ελλάδας ως νησίδας σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και για το ρόλο που η Ελλάδα μπορεί να αναλάβει στο όνομα της διεθνούς νομιμότητας» και συμφώνησαν ότι «σήμερα, περισσότερο από ποτέ, η αμυντική συνεργασία ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ελλάδα έχει στρατηγικό και ουσιαστικό χαρακτήρα. Τα ζητήματα αυτά θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε και πάλι, σε πολυμερές πλέον επίπεδο, στην Ουαλία στα πλαίσια του ΝΑΤΟ στις αρχές Σεπτεμβρίου».

«Η Ελλάδα πέρα και πάνω από την οικονομική κρίση, που σταδιακά την αφήνουμε πίσω, αναδεικνύεται και πάλι ένας σημαντικός πυλώνας σταθερότητας σε μία περιοχή που έχει περάσει το κατώφλι της πιο κρίσιμης φάσης στη σύγχρονη Ιστορία της», τόνισε ο κ. Αβραμόπουλος.

«Είχαμε την ευκαιρία, μαζί με τον Αμερικανό ομόλογό μου, να επιβεβαιώσουμε για μία ακόμη φορά το πράγματι άριστο επίπεδο της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συνεργασίας. Σήμερα προχωρήσαμε ουσιαστικά στην ολοκλήρωση καθοριστικών ζητημάτων που αφορούν στον οδικό χάρτη της αμερικανικής αμυντικής συνεργασίας με τη χώρα μας, δίνοντας λύσεις σε εκκρεμή θέματα», δήλωσε ο κ. Αβραμόπουλος μετά τη συνάντηση, ο οποίος υπενθύμισε ότι αυτή ήταν η τρίτη διμερής επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον, στο Πεντάγωνο, κατά τη διάρκεια των δύο θητειών του στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου Υποναύαρχος Τζον Κέρμπι δήλωσε σχετικά ότι οι δύο υπουργοί συζήτησαν επί μακρόν για την αμυντική και στρατιωτική συνεργασία των δύο χωρών η οποία περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τη διεξαγωγή κοινών ασκήσεων των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελλάδας και των ΗΠΑ την κοινή εκπαίδευση τους και τη δραστηριοποίηση τους για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, της παράνομης μετανάστευσης, του κυβερνοπολέμου και του οργανωμένου εγκλήματος.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ο κ. Χέιγκελ ευχαρίστησε την Ελλάδα τόσο για τις πρωτοβουλίες της σε Βαλκάνια και Μέση Ανατολή όσο και για τη φιλοξενία που παρέχει στις αμερικανικές δυνάμεις που σταθμεύουν στη Σούδα. Κατά τον ίδιο, οι δύο υπουργοί συμφώνησαν να εργασθούν στενά για μια επιτυχή σύνοδο του ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι εξελίξεις στην Ουκρανία, οι σχέσεις του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία το επίπεδο συνεργασίας ΕΕ-ΗΠΑ καθώς και η κατάσταση ασφαλείας στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο της συνόδου κορυφής της Συμμαχίας στις 4 και 5 Σεπτεμβρίου στην Ουαλία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμη:

Η αναζήτηση των 180 συνεχίζεται