Πορτογαλία: Από παράδεισος για τους ψηφιακούς νομάδες... καθαρτήριο - Οι λόγοι | Fortunegreece.com

Πορτογαλία: Από παράδεισος για τους ψηφιακούς νομάδες… καθαρτήριο – Οι λόγοι

Πορτογαλία: Από παράδεισος για τους ψηφιακούς νομάδες… καθαρτήριο – Οι λόγοι
pexels
Η Πορτογαλία έγινε λίγο λιγότερο φιλική προς τους ψηφιακούς νομάδες, καθώς η χώρα σχεδιάζει να τερματίσει τις φορολογικές ελαφρύνσεις για εργαζόμενους του εξωτερικού

Μετά την οικονομική κρίση στα τέλη της δεκαετίας του 2000, η Πορτογαλία έχει ενστερνιστεί το ρόλο της ως καταφύγιο για ξένους εργαζόμενους και επενδυτές, με την ελπίδα να δώσει ώθηση στην παραπαίουσα οικονομία της χώρας.

Αλλά τώρα ο πρωθυπουργός της χώρας έχει κάνει τα πρώτα βήματα για να περιορίσει τον αριθμό των ψηφιακών νομάδων που έρχονται στην Πορτογαλία, καθώς οι ντόπιοι εργαζόμενοι απογοητεύονται όλο και περισσότερο από τα προγράμματα που έχουν συμβάλει στη δημιουργία μιας μεγάλης στεγαστικής κρίσης.

Σε συνέντευξή του στο CNN Portugal, ο πρωθυπουργός António Costa δήλωσε ότι σκοπεύει να θέσει τέλος στο καθεστώς των μη μόνιμων κατοίκων της χώρας το επόμενο έτος.

Η Deloitte εξηγεί ότι σύμφωνα με τους νόμους που αποσκοπούν στην υποδοχή των ξένων εργαζομένων, οι άνθρωποι που γίνονται φορολογικοί κάτοικοι στην Πορτογαλία υπόκεινται σε ειδικό φορολογικό καθεστώς για περίοδο 10 ετών στο πλαίσιο του καθεστώτος NHR. 

Τα περισσότερα άτομα που εργάζονται σε θέσεις εργασίας «υψηλής προστιθέμενης αξίας» – όπως γιατροί, εργαζόμενοι στον τομέα της τεχνολογίας και δημοσιογράφοι – υπόκεινται σε ενιαίο φορολογικό συντελεστή 20% για το εισόδημα που αποκτούν στην Πορτογαλία.

Οι κάτοικοι της Πορτογαλίας πληρώνουν μεταξύ 14,5% και 48% φόρο εισοδήματος σε μια κλιμακούμενη κλίμακα, σύμφωνα με την PwC. Ο Costa έχει πλέον αναγνωρίσει ότι αυτή η άνιση πολιτική δημιουργεί περισσότερο κακό παρά καλό στην Πορτογαλία.

«Η διατήρηση αυτού του μέτρου για το μέλλον παρατείνει ένα μέτρο δημοσιονομικής αδικίας που δεν δικαιολογείται, εκτός του ότι είναι ένας μεροληπτικός τρόπος για να συνεχιστεί η διόγκωση της αγοράς ακινήτων», δήλωσε ο Costa στο CNN. Είπε ότι το καθεστώς θα παραμείνει σε ισχύ για όσους έρχονται στη χώρα πριν από την καταληκτική ημερομηνία το 2024.

Δεν είναι σαφές τι θα έρθει στη θέση του, συμπεριλαμβανομένων των νέων τρόπων για να γίνει κάποιος φορολογικός κάτοικος της Πορτογαλίας και των νέων κλιμάκων φορολογίας εισοδήματος όταν το κάνει.

Εκπρόσωπος του γραφείου του πρωθυπουργού δεν απάντησε αμέσως στο αίτημα του Fortune για να εξηγήσει πώς οι νέοι κανόνες θα επηρεάσουν τους ψηφιακούς νομάδες. Δεν είναι επίσης σαφές πώς η αλλαγή των κανόνων θα επηρεάσει τη βίζα ψηφιακού νομάδα που θεσπίστηκε πέρυσι.

Σύμφωνα με τη βίζα D8, οι ξένοι υπήκοοι που προέρχονται από χώρες εκτός της ΕΕ ή του ΕΟΧ και κερδίζουν 2.800 ευρώ τον μήνα μπορούν να αποκτήσουν 12μηνη θεώρηση για να εργαστούν στη χώρα. Αυτοί οι κάτοικοι τείνουν να πληρώνουν φόρους στην πατρίδα τους, αλλά οι νέοι νόμοι για τους μη μόνιμους κατοίκους μπορεί επίσης να αλλάξουν την κλίμακα για τους βραχυχρόνιους εργαζόμενους.

Η κίνηση αυτή καθιστά λιγότερο ελκυστική για τους εργαζόμενους με υψηλό εισόδημα την προοπτική να εγκατασταθούν στην Πορτογαλία. Χιλιάδες ψηφιακοί νομάδες έχουν συρρεύσει στη χώρα από την έναρξη της πανδημίας του COVID-19 για να επωφεληθούν από τις νέες επιλογές απομακρυσμένης εργασίας.

Τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους, υπήρχαν 15.800 ψηφιακοί νομάδες που ζούσαν στη Λισαβόνα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Nomad List που αναφέρει το Politico. Τα στοιχεία της πορτογαλικής υπηρεσίας μετανάστευσης και συνόρων (SEF) δείχνουν ότι ο αριθμός των αλλοδαπών που ζουν στη χώρα αυξήθηκε κατά περίπου 45% μεταξύ 2018 και 2021.

Αν και προσφέρει μια προφανή ενίσχυση στα ταμεία της χώρας, ο άνισος χαρακτήρας του φορολογικού καθεστώτος έχει δημιουργήσει αναπόφευκτα κοινωνικά ζητήματα για τους Πορτογάλους κατοίκους, οι οποίοι βρέθηκαν όλο και περισσότερο αποκλεισμένοι από την αγορά κατοικίας από τους πλούσιους επισκέπτες.

Οι ψηφιακοί νομάδες έχουν προκαλέσει μια διόγκωση του αριθμού των ακινήτων Airbnb σε πόλεις όπως η Λισαβόνα, μειώνοντας την προσφορά προσιτής στέγασης για τους υπόλοιπους κατοίκους, ανέφερε ο Guardian τον Ιούλιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: Fortune

font