«Στροφή» μακριά από το δολάριο: Οι επενδυτές αναζητούν εναλλακτικές για κέρδη εν μέσω αβεβαιότητας

«Στροφή» μακριά από το δολάριο: Οι επενδυτές αναζητούν εναλλακτικές για κέρδη εν μέσω αβεβαιότητας
Business people in the conference room are introducing and consulting each other to create good business profits. Concept of ​​consulting with a consultant between investors to exchange knowledge. Photo: Shutterstock
Από διασταυρούμενα ζεύγη νομισμάτων μέχρι πιο καινοτόμες προσεγγίσεις, η αγορά διαμορφώνει νέα μονοπάτια κέρδους.

Οι επενδυτές στρέφουν το ενδιαφέρον τους μακριά από τις παραδοσιακές συναλλαγές σε δολάριο, επιλέγοντας εναλλακτικές που αποφεύγουν τους κινδύνους που συνεπάγονται οι κινήσεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ και οι επικείμενες προεδρικές εκλογές. Με το δολάριο να αντιπροσωπεύει τη μία πλευρά του 88% των συναλλαγών στην αγορά συναλλάγματος, η αλλαγή αυτή συνιστά σημαντική απόκλιση από τη συνηθισμένη πρακτική.

Ορισμένοι επενδυτές εστιάζουν πλέον σε ζεύγη νομισμάτων όπως το ελβετικό φράγκο έναντι του ιαπωνικού γεν ή την αγορά της βρετανικής λίρας έναντι του δολαρίου Νέας Ζηλανδίας. Η αυξημένη αβεβαιότητα γύρω από τη μελλοντική πολιτική της Fed έχει επηρεάσει τη μακροπρόθεσμη τοποθέτηση στο δολάριο, με εταιρείες όπως η Wells Fargo και η State Street Global Markets να τηρούν ουδέτερη στάση μέχρι τα τέλη του έτους, σύμφωνα με το Bloomberg.

Εν μέσω αυτής της αβεβαιότητας, οι αγορές στρέφονται στα λεγόμενα “cross-currency trades“. Σύμφωνα με τη RBC, το σορτάρισμα του ελβετικού φράγκου έναντι του γεν είναι η πιο ελκυστική στρατηγική για την απόκλιση των πολιτικών των κεντρικών τραπεζών. Η Nomura, από την πλευρά της, προβλέπει άνοδο της στερλίνας και του αυστραλιανού δολαρίου έναντι του δολαρίου Νέας Ζηλανδίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι επικείμενες εκλογές στις ΗΠΑ, με την αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις και τον Ντόναλντ Τραμπ να δίνουν σκληρή μάχη, επιτείνουν τη δυσκολία πρόβλεψης της πορείας του δολαρίου. Παράλληλα, οι στρατηγικοί αναλυτές των JPMorgan και Nomura παραμένουν επιφυλακτικοί, αναμένοντας νέες πληροφορίες από την αμερικανική αγορά εργασίας που θα καθορίσουν την επόμενη κίνηση της Fed.

Σύμφωνα με τον στρατηγικό αναλυτή του Bloomberg, Βασίλη Καραμάνη, η αγορά παραμένει μετρίως πτωτική για το δολάριο βραχυπρόθεσμα, με αυξημένη ζήτηση για το αμερικανικό νόμισμα στο βάθος χρόνου, κυρίως λόγω του καθεστώτος καταφυγίου που αυτό κατέχει στις παγκόσμιες αγορές.

Με τη διεθνή σκηνή γεμάτη αβεβαιότητες, οι επενδυτές εξετάζουν και την πιθανότητα επιβολής δασμών από μια νέα κυβέρνηση Τραμπ, εάν εκλεγεί, με προτάσεις για δασμούς έως και 60% στις εισαγωγές από την Κίνα. Αντίθετα, οι μακροοικονομικές συναλλαγές όπως το short ελβετικού φράγκου έναντι του γεν, αποτελούν ελκυστικές στρατηγικές για όσους προτιμούν να παρακάμψουν το δολάριο εν μέσω της εκλογικής αβεβαιότητας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: