Στροφή προς τον Πούτιν προανήγγειλε ο νέος πρωθυπουργός της Ιταλίας
- 05/06/2018, 16:17
- SHARE
Ο Τζουζέπε Κόντε διαβεβαίωσε μεν τη θέση της χώρας στο ΝΑΤΟ, αλλά δήλωσε ότι θα επανεξεταστούν οι κυρώσεις κατά της Μόσχας.
Στους κύριους στόχους του κυβερνητικού συμβολαίου που έχουν υπογράψει το κίνημα Πέντε Αστέρων και η Λέγκα, αναφέρθηκε κατά τις προγραμματικές του δηλώσεις στην ιταλική Γερουσία ο νέος πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζουζέπε Κόντε.
«Θα καταπολεμήσουμε με κάθε τρόπο τις μαφίες και της οικονομίες τους και θα αλλάξουμε τον νόμο για την παραγραφή των αδικημάτων», είπε ο Ιταλός πρωθυπουργός και καθηγητής νομικής.
«Θα εγγυηθούμε τον σεβασμό των βασικών δικαιωμάτων των εργαζομένων», πρόσθεσε, επιμένοντας ότι η κυβέρνηση θα εγκρίνει το «εισόδημα του πολίτη» για την στήριξη των ανέργων και των χαμηλοσυνταξιούχων. «Θα είμαι ο συνήγορος του ιταλικού λαού», επανέλαβε ο Κόντε.
Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό, τόνισε ότι «η μέχρι τώρα πολιτική έχει αποτύχει, με ένα εγωιστικό κλείσιμο πολλών χωρών μελών». «Θα ζητήσουμε να ξεπερασθεί ο κανονισμός του Δουβλίνου για να υπάρξει πραγματικός καταμερισμός ευθυνών με αυτόματα συστήματα ανακατανομής των αιτούντων άσυλο», τόνισε με έμφαση.
«Δεν είμαστε ρατσιστές. Πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την εξακρίβωση του δικαιώματος ασύλου. Θα υπερασπιστούμε τους μετανάστες που βρίσκονται νόμιμα στην χώρα μας, αλλά για να επιτευχθεί πραγματική ένταξη πρέπει να καταπολεμηθεί η εκμετάλλευση από μέρους των δουλεμπόρων και να αναμορφωθεί, με διαφάνεια, το σύστημα υποδοχής των μεταναστών», είπε ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης.
Ο Τζουζέπε Κόντε τόνισε ότι «η χώρα του ανήκει στο ΝΑΤΟ και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ο κύριος σύμμαχός της». Αλλά συγχρόνως υπογράμμισε ότι «η κυβέρνησή του θα αναλάβει πρωτοβουλία για άνοιγμα προς την Ρωσία και για την αναθεώρηση του συστήματος των κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας».
Σε ό,τι αφορά την Ευρώπη, πρόσθεσε ότι « τα συμφέροντα της Ιταλίας συμπίπτουν με εκείνα της Ένωσης», ενώ κατέστησε σαφές ότι «το δημόσιο χρέος πρέπει να μειωθεί, χάρη στην οικονομική ανάπτυξη». «Η Ευρώπη είναι το σπίτι μας. Αλλά η οικονομική και νομισματική ένωση πρέπει να εξισορροπήσει πιο αποτελεσματικά, τις αρχές ευθύνης και αλληλεγγύης» δήλωσε τέλος ο νέος Ιταλός πρωθυπουργός.