«Το “success story” κωδική ονομασία για τρίτο Μνημόνιο»
- 15/09/2013, 10:08
- SHARE
Το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στην 78η ΔΕΘ, ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση.
«Η εναλλακτική ρεαλιστική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ είναι η μόνη λύση και ζητούμενο είναι να πάει ο τόπος σε αυτήν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα για να σωθεί», επισήμανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία προς του εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης» της 78η ΔΕΘ, κατά την οποία παρουσίασε τον τρόπο με τον οποίο μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ σκοπεύει να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα.
«Είναι πια κοινός τόπος, το να επιμένεις, όπως ο κ. Σαμαράς, σε μια πολιτική που όλοι πλέον, μέσα κι έξω από την Ελλάδα, ομολογούν πως είναι λανθασμένη και καταστροφική, είναι περισσότερο από σφάλμα: είναι έγκλημα. Έγινε πια σε όλους ξεκάθαρο, ότι το περίφημο “success story” δεν είναι παρά η κωδική ονομασία για το τρίτο Μνημόνιο», υπογράμμισε.
Πρόσθεσε πως ακόμη και η κ. Μέρκελ άρχισε να λέει ότι δεν ευθύνεται αυτή για τα προβλήματα στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου και είπε πως το κάνει αυτό για να αποσείσει τις ευθύνες της, επειδή βλέπει ότι δεν υπάρχει επιτυχία στο πρόγραμμα που εφαρμόζεται. «Αν υπήρχε επιτυχία θα έσπευδε να εισπράξει το μπράβο», είπε ο κ. Τσίπρας.
Χαρακτήρισε «ανύπαρκτο» το πρωτογενές πλεόνασμα για το οποίο μιλάει ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, λέγοντας ότι το αμφισβητεί και η Τράπεζα της Ελλάδος και σε ότι αφορά τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε: «Το πρωτογενές πλεόνασμα είναι για μας σταθερή πολιτική επιλογή, δεν είναι δέσμευση προς τρίτους. Δεν είναι όμως και στόχος για την επίτευξη του οποίου θα συνεχίσουμε μια πολιτική διάλυσης της οικονομίας. Είναι κάτι που το χρειαζόμαστε για να μπορεί η οικονομία μακροπρόθεσμα να βελτιώνει τη ζωή των ανθρώπων. Όχι κάτι που για να το πετύχουμε βραχυπρόθεσμα, θα καταστρέψουμε τις ζωές των ανθρώπων».
«Στον αντίποδα του μνημονιακού παραλογισμού, εμείς έχουμε σχέδιο να πετύχουμε βιώσιμο πρωτογενές πλεόνασμα όχι σπέρνοντας τη καταστροφή, αλλά με ανάπτυξη και κοινωνική δικαιοσύνη. Ανακόπτοντας τη μείωση των κοινωνικών δαπανών και αυξάνοντας τα δημόσια έσοδα», είπε ο κ. Τσίπρας και πιο συγκεκριμένα:
-Από την πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων και τσιγάρων και της έκδοσης πλαστών και εικονικών τιμολογίων. Ο Γενικός Γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, ο κος Σούρλας, προσδιόρισε την απώλεια εσόδων από τη νόθευση και το λαθρεμπόριο καυσίμων στα 1,5 δισ. ευρώ ετησίως. Η πάταξη του λαθρεμπορίου είναι κυρίως πολιτικό θέμα και ο ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει την πολιτική βούληση και την πολιτική αυτονομία από συμφέροντα.
-Από τον άμεσο αναπροσανατολισμό του ελεγκτικού έργου του ΣΔΟΕ στο πεδίο των ενδοομιλικών συναλλαγών των πολυεθνικών επιχειρήσεων, όπως επίσης και των βεβαιωμένων πράξεων φοροαποφυγής και φοροδιαφυγής. «Για παράδειγμα», είπε ο κ. Τσίπρας, «δεν γνωρίζουμε αν και πόσα έσοδα έχει εισπράξει το ελληνικό Δημόσιο από τους εγγεγραμμένους στη λίστα Λαγκάρντ. Όπως, επίσης, και από τις ποικίλες λίστες καταθετών στο εξωτερικό, ιδιαίτερα δε για όσους έχει διαπιστωθεί αναντιστοιχία δηλούμενων εισοδημάτων και ύψους καταθέσεων».
– Από την επανεξέταση όλων των φοροαπαλλαγών και διευκολύνσεων που φέρνουν την Ελλάδα στις τελευταίες θέσεις στην Ευρ. Ένωση με βάση τους πραγματικούς φορολογικούς συντελεστές. «Αυτό ενδεχομένως να μην ακούγεται ευχάριστα στον επιχειρηματικό κόσμο, που τα τελευταία χρόνια έχει γονατίσει από τους φόρους. Εμείς λοιπόν δε θα επιβαρύνουμε με φόρους, ιδίως όσους είναι ήδη γονατισμένοι. Αλλά θα φορολογήσουμε με δικαιοσύνη. Και στο κάτω κάτω, το δίλλημα που θέτουμε προς τον κόσμο των επιχειρήσεων είναι καθαρό: Τι προτιμάτε; Μνημόνια και λουκέτα ή ανάπτυξη σε διαφανές, σταθερό, δίκαιο και απλό φορολογικό και επενδυτικό πλαίσιο κανόνων, υποχρεώσεων και κινήτρων;», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
– Από τη μετατόπιση επίσης του φορολογικού βάρους από τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα στα υψηλά και τις μεγάλες περιουσίες με την εφαρμογή του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου. Αυξάνοντας το ατομικό αφορολόγητο όριο στα 12000 ευρώ με τα σημερινά δεδομένα, τον αριθμό των φορολογικών κλιμακίων, αλλά και τον ανώτατο φορολογικό συντελεστή φυσικών προσώπων.
Διαβάστε ακόμη: Τσίπρας: «Τέλειωσε ο χρόνος της κυβέρνησης»
Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε ακόμη στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών: «Με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ οι υπεκφυγές και τα ανέκδοτα τελειώνουν: το δημόσιο ανακτά τον έλεγχο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, μιας και καλύπτει το σύνολο του κεφαλαίου του. Άρα και τον έλεγχο των τραπεζών που ανακεφαλαιοποιούνται με δημόσιο δανεικό χρήμα. Τελεία και παύλα ως προς αυτό».
Σχετικά με το δημόσιο χρέος και σε αντίθεση με τη λύση που προωθεί η κυβέρνηση, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε πως το κόμμα του «προωθεί τη δική του λύση, σύμφωνα με την οποία η αποτελεσματική και οριστική διαχείρισή του αποτελεί προϋπόθεση εξυγίανσης και συντεταγμένης εξόδου της ίδιας της Ευρωζώνης από την κρίση. Γιατί ; Δεν μπορεί να υπάρξει βιώσιμη και οριστική λύση, χωρίς διαγραφή σημαντικού μέρους της ονομαστικής αξίας των συσσωρευμένων χρεών στην Ευρωζώνη και “ρήτρα ανάπτυξης” στην αποπληρωμή του υπόλοιπου. Δεν μπορεί να υπάρξει βιώσιμη και οριστική λύση, χωρίς συντονισμένη αναπτυξιακή στροφή στην Ευρωζώνη. Χωρίς ένα νέο και μεγάλο επενδυτικό σχέδιο για την ανάπτυξη του ευρωπαϊκού Νότου. Με αυτό το σκεπτικό, έχουμε προτείνει Ευρωπαϊκή Διάσκεψη για το Χρέος, ώστε να ρυθμιστεί συνολικά το πρόβλημα. Η λύση στο πρόβλημα υπερχρέωσης της χώρας, χωρίς νέο δανεισμό και στην κατεύθυνση που προδιέγραψα, θα είναι το βασικό αντικείμενο της διαπραγμάτευσης για τη νέα, εντελώς διαφορετική δανειακή σύμβαση, χωρίς Μνημόνια και καταστροφική λιτότητα. Μιας διαπραγμάτευσης για την οποία κανένα από τα εμπλεκόμενα μέρη δεν έχει κίνητρο να αποτύχει».
Ο κ. Τσίπρας υπενθύμισε στη γερμανική κυβέρνηση ότι «δεν χρωστά μόνον η Ελλάδα στη Γερμανία, αλλά και η Γερμανία στην Ελλάδα» και, «για το λόγο αυτό, σε συνέχεια της ρηματικής διακοίνωσης του 1995, Θα ζητήσουμε την έναρξη διαπραγματεύσεων ανάμεσα στις δύο χώρες, με αντικείμενο τις πολεμικές επανορθώσεις και ειδικότερα το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο».
Διαβάστε ακόμη: Μπροστά ο ΣΥΡΙΖΑ και σε δεύτερη δημοσκόπηση
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύτηκε για εφαρμογή του κυβερνητικού προγράμματος, ανεξάρτητα από την έκβαση της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές και σημείωσε: «Διαπραγματευόμαστε μόνο το δάνειο. Όχι το πρόγραμμά μας. Γιατί το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ εγγυάται τη συντεταγμένη και κοινωνικά δίκαιη έξοδο από την κρίση και την οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική ανασυγκρότηση του τόπου. Είναι πρόγραμμα με τρεις αμοιβαία ενισχυόμενους πυλώνες που συναρμόζουν το εθνικό σχέδιο για την οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική ανασυγκρότηση του τόπου:
-Μέσα από τη σταθεροποίηση της οικονομίας, που ήδη συμπύκνωσα στο τρίπτυχο: πρωτογενές πλεόνασμα, ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών και ρευστότητα στην αγορά,
-Με την αναχαίτιση της ανθρωπιστικής κρίσης,
-Την ανασυγκρότηση της παραγωγικής βάσης σε πέντε αλληλένδετα και συμπληρωματικά παραγωγικά συμπλέγματα, από τα οποία αναδεικνύονται τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της ελληνικής οικονομίας.
Για να τονώσουμε την εσωτερική ζήτηση, στο πλαίσιο του εθνικού σχεδίου για την αναπτυξιακή και παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου, σταματάμε την ελεύθερη πτώση των μισθών, των συντάξεων και του εφάπαξ βοηθήματος στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα», είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και δεσμεύτηκε να επαναφέρει τον κατώτατο μισθό από τα 586 στα 751 ευρώ για όλους τους εργαζόμενους, ανεξαρτήτως ηλικίας.
Διαβάστε ακόμη: Σαμαράς: «Το δημοσιονομικό κενό δεν θα καλυφθεί από νέους φόρους»
Όπως είπε χθες ο κ. Τσίπρας, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επεξεργαστεί ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα άμεσων παρεμβάσεων έκτακτης ανάγκης για να υψώσει αμέσως ασπίδα προστασίας για τα πιο ευάλωτα κοινωνικά στρώματα, τους φτωχούς, τους άνεργους, τους αποκλεισμένους, τους χαμηλόμισθους και τους χαμηλοσυνταξιούχους.
Το πρόγραμμα αυτό περιλαμβάνει:
-Τη «νέα σεισάχθεια» και τη νομοθετική προστασία της πρώτης κατοικίας των δανειοληπτών:
Νομοθεσία για το «κούρεμα» των στεγαστικών δανείων, για υπερχρεωμένα νοικοκυριά, αλλά και την προστασία της πρώτης κατοικίας.
Η μηνιαία τοκοχρεολυτική δόση δε θα επιτρέπεται να υπερβαίνει το 30% του διαθέσιμου εισοδήματος του δανειολήπτη.
Οι ρυθμίσεις θα είναι ακόμη πιο ευνοϊκές για όσα νοικοκυριά έχουν ετήσιο εισόδημα έως 12000 ευρώ.
-Την ανακούφιση από φορολογία και από οφειλές προς το Δημόσιο,
-Τη διασφάλιση στέγης και τροφής για όλους,
-Την εγγυημένη πρόσβαση στα κοινωνικά αγαθά πρώτης ανάγκης, όπως το ηλεκτρικό ρεύμα, το νερό, οι τηλεπικοινωνίες και η θέρμανση. «Ο φόρος κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης πρέπει να μειωθεί τώρα. Πριν πιάσει ο χειμώνας. Καμία οικογένεια δεν μπορεί να μείνει δίχως ρεύμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επεξεργαστεί σχέδιο για τη παροχή δωρεάν της ποσότητας των 300 kwh το μήνα, που αντιστοιχεί στη στοιχειώδη κατανάλωση ρεύματος για την κάλυψη βασικών αναγκών, σε, περίπου, 300.000 μονογονεϊκές οικογένειες με άνεργο ή άνεργη και οικογένειες με δύο άνεργους, που δεν έχουν στον ήλιο μοίρα. Η επιπλέον κατανάλωση τιμολογείται με το κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο. Αντίστοιχη ρύθμιση έχει επεξεργαστεί και για το νερό», είπε ο κ. Τσίπρας.
-Τη διασφάλιση ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για όλους. Σε αυτό το πλαίσιο, όλοι οι ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ, ανεξάρτητα από τις οφειλές τους, έχουν πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Έτσι, οι οφειλέτες επανεντάσσονται στο ασφαλιστικό σύστημα έτσι ώστε να αποτραπεί η καταστροφή από την αδυναμία τους να καλύψουν βασικές ανάγκες περίθαλψης. Επίσης, η κεφαλαιοποίηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τον ΟΑΕΕ, με δυνατότητα αποπληρωμής μετά την 01.01.2015 και αποτροπής οποιασδήποτε πράξης κατάσχεσης ή πλειστηριασμού για χρέη προς τον ΟΑΕΕ.
-Τη διασφάλιση της μετακίνησης για όλους, με δωρεάν εισιτήριο στις αστικές συγκοινωνίες στους ανέργους και σε άτομα με ελάχιστο εισόδημα.
Ο κ. Τσίπρας δεσμεύτηκε ακόμη πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα αναβαθμίσει την έρευνα και την ανάπτυξη σε στρατηγική υποδομή για να σταματήσει η μετανάστευση νέων επιστημόνων.
Για τις αμυντικές βιομηχανίες ο κ. Τσίπρας είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πρόταση για τη συνέχιση της λειτουργίας χωρίς χωρίς μειώσεις προσωπικού, μέσα από έναν ενιαίο δημόσιο φορέα.
Σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στη Θεσσαλονίκη σημείωσε πως είναι μια πόλη που «αντί να ανθεί, όπως το προδιαγράφει η Ιστορία της, μαραζώνει στα λουκέτα, την αποβιομηχάνιση, την ανεργία και τη μετανάστευση κι έχει ήδη μετατραπεί σε πόλη-επιτομή του Μνημονίου. Ο παραγωγικός μαρασμός και η καλπάζουσα ανεργία της Θεσσαλονίκης, αποτελεί το καθρέφτη ολόκληρης της χώρας».
Τέλος, απευθυνόμενος στους εκπροσώπους των φορέων είπε ότι ήρθε να συζητήσει μαζί τους ουσιαστικά, να κάνει διάλογο και πως δεν είναι «περαστικός» ή «τράνζιτ», όπως κατηγόρησε τον κ. Σαμαρά όταν επισκέφθηκε τη Θεσσαλονίκη για τα εγκαίνια της 78ης ΔΕΘ.
Διαβάστε ακόμη: Όταν η ζωή στην Ελλάδα δεν αντιγράφει τα reality show