Σχέδιο “Make America Healthy Again”: Γιατί ο Τραμπ απαγορεύει τις τεχνητές χρωστικές στα τρόφιμα

Σχέδιο “Make America Healthy Again”: Γιατί ο Τραμπ απαγορεύει τις τεχνητές χρωστικές στα τρόφιμα
Photo: Shutterstock
Σε μια κίνηση που βρίσκει στήριξη και από τις δύο πλευρές του πολιτικού φάσματος, η κυβέρνηση Τραμπ προχωρά στην κατάργηση των συνθετικών χρωστικών ουσιών στα τρόφιμα, επικαλούμενη λόγους δημόσιας υγείας και ασφάλειας των παιδιών.

Μια σπάνια στιγμή πολιτικής σύγκλισης καταγράφηκε στις ΗΠΑ, με την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ να ανακοινώνει την πρόθεσή της να καταργήσει πλήρως τις τεχνητές χρωστικές ουσίες από τα τρόφιμα μέχρι το τέλος του 2026. Η πρωτοβουλία εντάσσεται στο νέο σχέδιο του υπουργού Υγείας Ρόμπερτ Φ. Κένεντι Τζούνιορ με τίτλο “Make America Healthy Again” (MAHA), το οποίο στοχεύει στην αναμόρφωση του διατροφικού μοντέλου της χώρας.

Το Υπουργείο Υγείας σχεδιάζει την ανάκληση της έγκρισης για δύο από τις οκτώ συνθετικές χρωστικές που προέρχονται από το πετρέλαιο, ενώ ζητά από τη βιομηχανία να αποσύρει εθελοντικά τις υπόλοιπες. Ο Κένεντι έκανε λόγο για «υπαρξιακή απειλή» και κάλεσε τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας να μελετήσουν σε βάθος τις επιπτώσεις των πρόσθετων ουσιών στην παιδική ανάπτυξη.

Ο επίτροπος του FDA, Μάρτι Μάκαρι, επεσήμανε ότι τα παιδιά εκτίθενται εδώ και δεκαετίες σε «τοξική σούπα» συνθετικών χημικών, ενώ παρέθεσε μελέτες που συνδέουν τις τεχνητές χρωστικές με προβλήματα όπως η ADHD, ο διαβήτης και ο καρκίνος. Από τις ουσίες που βρίσκονται στο στόχαστρο, οι πιο διαδεδομένες είναι το Κίτρινο 5, το Κίτρινο 6 και το Κόκκινο 40 – συστατικά σε ποτά, γλυκά, δημητριακά και γαλακτοκομικά.

«Καμία από αυτές τις χρωστικές δεν προσφέρει διατροφική αξία», δήλωσε ο Πίτερ Λούρι, επικεφαλής του Center for Science in the Public Interest. «Ο μοναδικός σκοπός τους είναι να κάνουν τα προϊόντα να δείχνουν πιο ελκυστικά, αυξάνοντας τις πωλήσεις, εις βάρος της υγείας του καταναλωτή».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η απαγόρευση της κόκκινης χρωστικής 3 είχε ξεκινήσει επί Μπάιντεν, ωστόσο η νέα κυβέρνηση επιταχύνει το χρονοδιάγραμμα. Πολιτείες όπως η Καλιφόρνια και η Δυτική Βιρτζίνια έχουν ήδη προχωρήσει σε απαγορεύσεις ή περιορισμούς, ειδικά σε σχολεία.

Ενδεικτικό της αλλαγής στάσης είναι το γεγονός ότι ο Κένεντι Τζούνιορ, παρά το παρελθόν του με θέσεις που έχουν χαρακτηριστεί αντιεπιστημονικές, ευθυγραμμίζεται τώρα με την κυρίαρχη επιστημονική άποψη. Παρά τις αντιδράσεις που αναμένονται από τη βιομηχανία τροφίμων, ο ίδιος υποστηρίζει ότι οι παραγωγοί είναι έτοιμοι να συμμορφωθούν. «Θέλουν σαφήνεια, και θα την έχουν», τόνισε.

Η Ευρώπη, αν και δεν έχει προχωρήσει σε πλήρη απαγόρευση, απαιτεί προειδοποιητικές ενδείξεις στις συσκευασίες, γεγονός που έχει ήδη οδηγήσει πολλές εταιρείες στην αντικατάσταση των τεχνητών χρωστικών με φυσικές εναλλακτικές.

Το σχέδιο MAHA, αν εφαρμοστεί όπως ανακοινώθηκε, μπορεί να επηρεάσει βαθιά τη βιομηχανία τροφίμων, ανοίγοντας ταυτόχρονα τον δρόμο για μια νέα εποχή διατροφικής πολιτικής στις ΗΠΑ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ