Σχέδιο στήριξης: Οι επαφές στην ΕΕ, οι τράπεζες και η αλληλεγγύη
- 12/09/2023, 09:36
- SHARE
Με στόχο την εξασφάλιση ευρωπαϊκών πόρων για τη διαχείριση των ζημιών στη Θεσσαλία και τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων, ο πρωθυπουργός συναντάται σήμερα με κορυφαία στελέχη της ΕΕ ενώ κυοφορούνται σχέδια αρωγής από την πλευρά των τραπεζών και του επιχειρηματικού κόσμου.
Οι συναντήσεις στο Στρασβούργο του Κυριάκου Μητσοτάκη, που συνοδεύεται από κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης, θα είναι διαδοχικές, με την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Roberta Metsola και με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen.
Το κυβερνητικό επιτελείο θα διεκδικήσει πρόσθετη στήριξη προκειμένου να καλύψει τα σχέδια ανάταξης του παραγωγικού ιστού και των υποδομών και να στηρίξει σε βάθος χρόνου πολίτες και επιχειρήσεις.
Υπενθυμίζεται ότι τα ήδη εξαγγελθέντα μέτρα για την κάλυψη των άμεσων αναγκών αυξάνουν τις δαπάνες δημιουργώντας προϋποθέσεις για κατάθεση συμπληρωματικού προϋπολογισμού ύψους 1 δισ. ευρώ.
Επιπλέον, δεν παραβλέπεται ότι μετά την αξιολόγηση του καναδικού οίκου DBRS έπονται οι εκθέσεις των άλλων οίκων, συνθήκη που δεν αφήνει περιθώρια για κινήσεις πέραν της συνετής δημοσιονομικής πορείας που θα “κλειδώσει” την επενδυτική βαθμίδα για τη χώρα. Σημειώνεται ότι στις 15 Σεπτεμβρίου έπεται η αξιολόγηση της Moody’s και στις 20 Οκτωβρίου της Standard & Poor’s ενώ ο κύκλος για το τρέχον έτος κλείνει την 1η Δεκεμβρίου με την αξιολόγηση του οίκου Fitch.
Ως αποτέλεσμα, πέραν του κρατικού προϋπολογισμού θα πρέπει να αναζητηθούν λύσεις για πρόσθετους πόρους σε ευρωπαϊκό επίπεδο, μέσω του ΕΣΠΑ αλλά και του Ταμείου Αλληλεγγύης, με μέγιστο ετήσιο προϋπολογισμό 1,2 δισ. ευρώ, που επιτρέπει στην ΕΕ να παρέχει αποτελεσματική στήριξη στις χώρες μέλη της για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση επιπτώσεων από φυσικές καταστροφές, όπως πλημμύρες, δασικές πυρκαγιές, σεισμοί, καταιγίδες ή ξηρασία.
Στο πλαίσιο αυτό το κυβερνητικό κλιμάκιο με επικεφαλής τον πρωθυπουργό θα προβάλλει διεκδικήσεις καθώς τους τελευταίους μήνες η χώρα έχει πληγεί και από φωτιές και από πλημμύρες.
Στοχεύει σε ανακατανομή πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και ειδικά μέσω του ΕΣΠΑ λόγω του πιο ευέλικτου μηχανισμού του, ήτοι κονδύλια 26,2 δισ. ευρώ για την προγραμματική περίοδο 2021- 2027 και περίπου 2,5 δισ. ευρώ της περιόδου 2014-2020 καθώς και ενεργοποίηση του Περιφερειακού Προγράμματος της Θεσσαλίας, με αρωγή και μέσω του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου.
Εντωμεταξύ, κινητοποίηση υπάρχει και στα επιτελεία των τραπεζών ενώ κυοφορούνται πρωτοβουλίες από την Ελληνική Ένωση Τραπεζών η οποία προανήγγειλλε ότι θα υπάρξουν ανακοινώσεις εντός των ημερών για μέτρα στήριξης, όπως συνέβη και με τις φωτιές του καλοκαιριού.
Ενόψει του κινδύνου να υπάρξουν δυσκολίες των δανειοληπτών να καλύψουν υποχρεώσεις -σημειωτέον αναμένεται η απόφαση της ΕΚΤ 14/9 για τα επιτόκια, χωρίς να αποκλείεται και νέα αύξηση- με συνέπεια κίνδυνο επισφαλειών, εντατικοποιείται η επικοινωνία με τους πληγέντες και σχεδιάζονται ειδικά εργαλεία. Ήδη η Εθνική Τράπεζα ανακοίνωσε ειδική γραμμή τηλεφωνικής εξυπηρέτησης και σχεδιάζει μέτρα για τους πελάτες της στις πληγείσες περιοχές ενώ πρωτοβουλίες προωθούν και οι άλλες συστημικές τράπεζες, Πειραιώς, Alpha Bank και Eurobank.
Θα πρέπει να υπάρξει ωστόσο καταγραφή των ζημιών ώστε να εκτιμηθεί το βάρος για τους δανειολήπτες αλλά και το κόστος αποκατάστασης των παραγωγικών επιχειρήσεων και όσων θα επωμιστούν παράπλευρες απώλειες λόγω των ελλείψεων που αναμένεται να παρατηρηθούν στην αγορά από πρώτες ύλες.
Στο πλαίσιο αυτό είναι κρίσιμη η άμεση εξεύρεση πόρων για τη χρηματοδότηση αποτελεσματικών μέτρων που θα περιορίσουν το λειτουργικό κόστος και την απώλεια ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων.
Επίσης, αξίζει να αναφερθεί ότι στο πλαίσιο της αλληλεγγύης στους πλημμυροπαθείς πολλές επιχειρήσεις προβαίνουν σε διευκολύνσεις και παροχή δωρεάν προϊόντων και υπηρεσιών ενώ αλυσίδες σούπερ μάρκετ ανακοινώνουν μειώσεις τιμών της τάξης του 20% στα καταστήματα που λειτουργούν σε πόλεις της Θεσσαλίας όπως ΑΒ Βασιλόπουλος, Μασούτης κ.α.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: