SZ: Δεν αποτελούν λύση τα κέντρα υποδοχής στην Αλβανία

SZ: Δεν αποτελούν λύση τα κέντρα υποδοχής στην Αλβανία
epa11655238 A handout picture made available by the Chigi Palace (Palazzo Chigi) Press Office shows Italy's Prime Minister Giorgia Meloni attending a joint press conference of the Heads of State and Government that have participated in the 11th Summit of the Southern EU Countries (MED9), at Minthis Resort in Paphos, Cyprus, 11 October 2024. Cyprus is presiding over this year's summit. The MED9 group includes Cyprus, France, Greece, Spain, Italy, Croatia, Malta, Portugal and Slovenia. EPA/FILIPPO ATTILI/CHIGI PALACE PRESS OFFICE HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο γερμανικός Τύπος για την έναρξη λειτουργίας των ιταλικών κέντρων υποδοχής στην Αλβανία.

«Αυτή είναι λοιπόν η αρχή του πολυδιαφημισμένου σχεδίου της ιταλικής κυβέρνησης για κέντρα υποδοχής μεταναστών στην Αλβανία. 16 άτομα σε ένα πολεμικό πλοίο», σχολιάζει η Süddeutsche Ζeitung. Η γερμανική εφημερίδα παρατηρεί: «Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κάνει ωστόσο λόγο για “σημαντική πρωτοβουλία” που αποδεικνύει “αντισυμβατική σκέψη”. Σε επιστολή ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Πέμπτης, η πρόεδρος της Κομισιόν σημειώνει ότι η ΕΕ μπορεί να διδαχθεί από την ιταλική εμπειρία. Δεν είναι επομένως τυχαίο ότι η Τζόρτζια Μελόνι ανοίγει τα δύο κέντρα υποδοχής αυτή την εβδομάδα. Προφανώς θέλει να κάνει καλή εντύπωση στις Βρυξέλλες.

Πρόσφατα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι απελάσεις μπορούν να πραγματοποιηθούν μόνο εάν η χώρα προέλευσης είναι πραγματικά ασφαλής. Αυτό ισχύει σπανίως για τις χώρες, από τις οποίες φεύγουν μετανάστες και πρόσφυγες. Επιπλέον, η Ιταλία προωθεί στις χώρες προέλευσης μόλις 4.000 άτομα ετησίως.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στα κέντρα υποδοχής στην Αλβανία θα μεταφέρονται ωστόσο, βάσει των ιταλικών σχεδίων, 3.000 άνθρωποι το μήνα, δηλαδή 36.000 το χρόνο. Και όποιος δεν έχει επαναπατριστεί μετά από 18 μήνες, θα επιστρέφει πίσω στην Ιταλία, ορίζει η διμερής συμφωνία Ιταλίας- Αλβανίας.

Αν όμως πρωθυπουργοί και αρχηγοί κρατών στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ρίξουν μια προσεκτική ματιά θα δουν ότι τα ιταλικά σχέδια δεν μπορούν εκ των πραγμάτων να λειτουργήσουν. Το αντίθετο μάλιστα. Οι 16 άνδρες στο πλοίο από την Λαμπεντούζα στην Αλβανία προέρχονται από την Αίγυπτο και το Μπαγκλαντές, χώρες σχετικά σταθερές. Η Τζόρτζια Μελόνι θέλει να διασφαλίσει ότι δεν μπορεί να προκύψει εδώ καμία αξίωση για άσυλο, διαφορετικά υπονομεύεται το ηχηρό μήνυμα που θέλει να στείλει προς τους επίδοξους μετανάστες: Δεν υπάρχει λόγος να ξεκινήσετε. Η αίτηση ασύλου θα απορριφθεί στην Αλβανία και θα σταλείτε πίσω».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: dw.com