SZ: Η επιστροφή της Ελλάδας στις διεθνείς χρηματαγορές
- 24/07/2017, 14:31
- SHARE
Επενδυτές εκτιμούν ότι η Ελλάδα θα συγκεντρώσει τουλάχιστον τρία δισ. ευρώ μέσω ομολογιακών τίτλων πενταετούς διάρκειας, μόλις το κόστος αναχρηματοδότησης πέσει κάτω από 5%.
Η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung σε άρθρο, με τίτλο «H επιστροφή», γράφει ότι «για πρώτη φορά εδώ και χρόνια η Ελλάδα θα μπορούσε να προμηθευτεί και πάλι χρήμα από τις διεθνείς χρηματαγορές. Θα αποτελούσε ένα επιπλέον σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της κανονικότητας. Είναι όμως ακόμη ώριμη η χρονική στιγμή για αυτό;».
Το δημοσίευμα αναφέρει αρχικά ότι στην έννοια της διάσωσης υπάρχει και ένα χρονικό σημείο που αυτή τελειώνει, με τον ασθενή να βγαίνει ίσως με κάποιες μόνιμες βλάβες αλλά να επιβιώνει, ενώ μετά τα μέτρα διάσωσης και συνδρομής ακολουθεί η φάση της αποθεραπείας. Στην περίπτωση της Ελλάδας όμως, επισημαίνεται στη συνέχεια, η ατέρμονη διάσωση ως ένα πολιτικό, επιχειρησιακό παιχνίδι έχει τραβήξει ήδη για περισσότερα από επτά χρόνια, αλλά στο μεταξύ διαγράφεται στον ορίζοντα τουλάχιστον μία αρχή του τέλους της.
Κατόπιν σημειώνεται ότι η ελληνική κυβέρνηση προετοιμάζεται αυτές τις μέρες για την επάνοδο της χώρας στις διεθνείς χρηματαγορές και για πρώτη φορά εδώ και τρία χρόνια να εξασφαλίσει χρήματα από ιδιώτες πιστωτές. Με δεδομένο ότι τον Αύγουστο του 2018 εκπνέει επισήμως το τρίτο δανειακό πρόγραμμα, η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να εξασφαλίσει μία ομαλή επάνοδο της χώρας στις αγορές.
Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, ο ελληνικός οργανισμός διαχείρισης δημοσίου χρέους έχει ήδη αναθέσει σε έξι διεθνείς τράπεζες να σταθμίσουν το ενδιαφέρον επενδυτών, ανάμεσα στους οποίους και η Deutsche Bank.
Όπως επισημαίνει η Süddeutsche Zeitung, οι επενδυτές εκτιμούν ότι η Ελλάδα θα συγκεντρώσει τουλάχιστον τρία δισεκατομμύρια ευρώ μέσω ομολογιακών τίτλων πενταετούς διάρκειας, μόλις το κόστος αναχρηματοδότησης πέσει κάτω από 5%. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η επιστροφή θα ήταν επιτυχής αν εξασφαλιζόταν η συμμετοχή προπαντός ξένων επενδυτών και λιγότερο αυτή των ελληνικών τραπεζών. Στην τρέχουσα αγορά μία τέτοια επιτυχία θεωρείται πιθανή, καθώς σπανίζουν τίτλοι με παρόμοιες αποδόσεις, τονίζεται.
Σύμφωνα με όσα δηλώνει ο Γεώργιος Χαντζηνικολάου, επικεφαλής του εποπτικού συμβουλίου της Τράπεζας Πειραιώς, «Μία επιστροφή στις αγορές θα αποτελούσε σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της κανονικότητας. Ωστόσο, η κυβέρνηση δεν επιτρέπεται να παραμελήσει τις δεσμεύσεις της για μεταρρυθμίσεις», καθώς, όπως προσθέτει, σε διαφορετική περίπτωση μία επάνοδος θα μπορούσε να αποβεί και επιζήμια -δεδομένου ότι η εμπιστοσύνη προς την ελληνική κυβέρνηση είναι ακόμη ασταθής.
Κύκλοι των Βρυξελλών εκφράζουν ανάλογους φόβους, συνεχίζει το δημοσίευμα, ενώ εξίσου έντονα οι διεθνείς πιστωτές εμμένουν στη θέση ότι η Ελλάδα θα πρέπει οικονομικώς να σταθεί ταχέως στα πόδια της.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, καθώς ουδείς επιθυμεί να ρισκάρει ένα τέταρτο πρόγραμμα βοήθειας, οι Έλληνες οφείλουν κατά τη βούληση της ΕΕ να λανσάρουν στην αγορά μερικά κρατικά ομόλογα με διαφορετική διάρκεια προ της ολοκλήρωσης του τρέχοντος προγράμματος το καλοκαίρι του 2018.
Η Süddeutsche Zeitung τονίζει τις ενθαρρυντικές σχετικές δηλώσεις του επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, με βάση την θετική εμπειρία από τις αντίστοιχες προσπάθειες της Ιρλανδίας, της Κύπρου ή της Πορτογαλίας, ο οποίος τόνισε επιπλέον την αναγκαιότητα για σωστή διαχείριση της επικοινωνίας της προσπάθειας προς τις αγορές.
Παράλληλα, στην Ελλάδα δεν είναι λίγοι εκείνοι που ελπίζουν ότι η χώρα θα συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα της ΕΚΤ για την αγορά κρατικών ομολογιακών τίτλων, από το οποίο μέχρι στιγμής έχει αποκλειστεί μαζί με την Κύπρο, για λόγους πιστοληπτικής αξιοπιστίας. Προς αυτήν την κατεύθυνση κινούνται και οι πρόσφατες σχετικές δηλώσεις του διοικητή της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, σημειώνεται στο ρεπορτάζ.