Τα 16 προαπαιτούμενα του ΔΝΤ και ο «βραχνάς» των δημοσιονομικών
- 02/08/2015, 10:52
- SHARE
Φορτωμένες μέτρα είναι οι αποσκευές της Ντέλια Βελκουλέσκου, ενώ τα δημόσια ταμεία παραμένουν στο κόκκινο.
Σκληρά προαπαιτούμενα για την μεγάλη δόση του Αυγούστου ύψους 20-25 δισ. φέρεται να ζητά το ΔΝΤ, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Το Βήμα της Κυριακής».
Όπως αναφέρει η εφημερίδα, οι Έλληνες διαπραγματευτές ενημερώθηκαν από την πρώτη στιγμή για 16 μέτρα τα οποία θα πρέπει μέσα σε τρεις μήνες να εφαρμοστούν.
Τα 16 προαπαιτούμενα είναι:
1. Αλλαγές στους νόμους για τις προσλήψεις στο Δημόσιο, για τη ρύθμιση των χρεών με 100 δόσεις και για την κρατική χρηματοδότηση της Βιομηχανίας Ζάχαρης. Επίσης το Ταμείο ζητά την κατάργηση του υψηλού συντελεστή της έκτακτης εισφοράς 8% στα ετήσια εισοδήματα άνω των 500.000 ευρώ και την υιοθέτηση νομοθεσίας για την αντιστάθμιση των επιπτώσεων της εκτέλεσης των δικαστικών αποφάσεων σχετικά με τις αυξήσεις στις συντάξεις και το εφάπαξ.
2. Αλλαγή στο νόμο για το διορισμό των διοικητικών των νοσοκομείων, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ανεξάρτητη επιλογή τους.
3. Να μένουν δια βίου εκτός δημοσίου όσοι έχουν κατηγορηθεί για δωροδοκία, όπως έγινε με τους γιατρούς του ΕΣΥ που είχαν κατηγορηθεί για «φακελάκια».
4. Την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης για τις πρόωρες συντάξεις στα 67 έτη ή στα 62 έτη με 40 χρόνια ασφάλισης από το 2022.
5. Τη μείωση στο μισό της δαπάνης για τα επιδόματα πετρελαίου θέρμανσης στον προϋπολογισμό του 2016.
6. Την κατάργηση των φοροαπαλλαγών για τους αγρότες, αρχίζοντας από τη μείωση της επιδότησης στο αγροτικό ντίζελ κατά 50%, αλλά και από την κατάργηση του αφορολογήτου των 12.000 ευρώ.
7. Την αύξηση του φόρου για τους εφοπλιστές.
8. Την επίτευξη των αναγκαίων τροποποιήσεων έγκαιρα προκειμένου να διασφαλιστεί η είσπραξη του ΕΝΦΙΑ του 2015.
9. Τη μείωση των τιμών στα εκτός πατέντας φάρμακων και την επανεξέταση των ορίων στη συνταγογράφηση γενοσήμων.
10. Τη μείωση κατά 200 εκατ. ευρώ στις στρατιωτικές δαπάνες από το 2016, με περικοπές από τις δαπάνες προσωπικού και από τα εξοπλιστικά προγράμματα.
11. Τον έλεγχο σε μισθούς και επιδόματα, ειδικά στα οδοιπορικά και τις άδειες των δημοσίων υπαλλήλων.
12. Την αναδιάρθρωση των αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας (ΟΑΣΑ)
13. Την μείωση του ακατάσχετου ορίου των 1.500 ευρώ για τους οφειλέτες στο Δημόσιο, στα ασφαλιστικά ταμεία και στις τράπεζες.
14. Την αλλαγή του νόμου για τις ρυθμίσεις των οφειλών στο Δημόσιο και στα Ταμεία με αυστηρότερα μέτρα για τους μεγαλοοφειλέτες (για ποσά άνω των 100.000 ευρώ).
15. Την απελευθέρωση της αγοράς με βάση την εργαλειοθήκη και τις συντάξεις του ΟΟΣΑ. Ενώ, ως προτεραιότητα εμφανίζεται η απελευθέρωση του ωραρίου των καταστημάτων και τις Κυριακές.
16. Την ολοκλήρωση μέχρι τον Οκτώβριο της πώλησης τουλάχιστον του 51% των μετοχών του ΟΛΠ και ΟΛΘ, όπως και την πώληση της ΤΡΕΝΟΣΕ. Παράλληλα, απαιτείται να κλείσει η διαπραγμάτευση με τη Fraport για την παραχώρηση 14 μεγάλων αεροδρομίων της χώρας.
Τα δημοσιονομικά και τα πρωτογενή ελλείμματα
Μεγάλο εμπόδιο της διαπραγμάτευσης αποτελεί η αστάθεια της εγχώριας οικονομίας μετά την επιβολή ελέγχου κεφαλαίων, η οποία είναι πλέον βέβαιο ότι μαζί με το γενικότερο κακό κλίμα θα φέρει για το 2015 και πιθανότατα για το 2016 τη χώρα πίσω στα πρωτογενή ελλείμματα.
Αυτό οι δανειστές φέρονται να το έχουν ήδη αποδεχτεί, με την ελληνική κυβέρνηση να δέχεται κι εκείνη τον στόχο του 3,5% του ΑΕΠ πρωτογενές πλεόνασμα, αλλά με την προϋπόθεση την εφαρμογή ενός οπισθοβαρούς προγράμματος.
Μέχρι στιγμής ο στόχος για πλεόνασμα 1% το 2015 είναι στο τραπέζι, αλλά δεν αναμένεται να παραμείνει για πολύ, ενώ το ίδιο ισχύει και για το πλεόνασμα 2% του 2016.
Χωρίς κονδύλια και ρευστότητα η οποία αναμένεται να ενισχυθεί από τις ιδιωτικοποιήσεις και τα πρώτα 3,5 δις του ΕΣΠΑ, τα πράγματα αναμένονται εξαιρετικά δύσκολα. Κι αυτό διότι μπορεί οι δανειστές να δεχτούν την τοποθέτηση ορισμένων δημοσιονομικών στόχων μακρύτερα στο μέλλον, όμως τα προαπαιτούμενα για αυτές τις δράσεις είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα αυξηθούν.