Τα 2/3 των Ευρωπαίων φοβούνται να ταξιδέψουν
- 17/09/2021, 15:10
- SHARE
Τον εγκλεισμό και τις άπειρες ώρες τηλεργασίας στο σπίτι, εξαιτίας της πανδημίας τα πληρώνουμε ακόμα. Τα ψυχολογικά τραύματα που άφησαν τα lockdowns, όπως το αίσθημα ασφυξίας από την έλλειψη ελευθερίας, η κατάθλιψη, η συσσωρευμένη κόπωση και φυσικά το αίσθημα του φόβου, θα χρειαστεί να περάσει πολύς χρόνος για να επουλωθούν.
Πόσοι από εσάς ακυρώσατε επαγγελματικά ταξίδια στο εξωτερικό ή αποφύγατε να παραστείτε σε διάφορες κοινωνικές εκδηλώσεις από φόβο μήπως εκτεθείτε σε κίνδυνο, παρότι ήσασταν εμβολιασμένοι; Δεν είναι λίγοι δε εκείνοι που, όπως πέρυσι, έτσι και φέτος επέλεξαν να πραγματοποιήσουν τις διακοπές τους σε περιοχές όπου μπορούσαν να προσεγγίσουν οδικώς, ώστε να αποφύγουν την επαφή με αγνώστους στο πλοίο ή το αεροπλάνο.
Η παγκόσμια τουριστική βιομηχανία προσπαθεί να βρει τα πατήματά της, ωστόσο, οι επαγγελματίες του κλάδου γνωρίζουν ότι θα χρειαστεί αρκετός χρόνος για να αντιστραφεί το κλίμα και ο κόσμος να ταξιδεύει με τη συχνότητα που το έκανε προηγουμένως. Άλλωστε όσο η πανδημία βρίσκεται σε εξέλιξη και οι μεταλλάξεις διαδέχονται η μία την άλλη και ο ρυθμός των εμβολιασμών παραμένει χαμηλός, τόσο λιγότερα ταξίδια θα πραγματοποιούνται. Μην ξεχνάμε βέβαια και τους περιορισμούς που βάζει η εκάστοτε χώρα στον εισερχόμενο τουρισμό (αρνητικό τεστ PCR για την COVID-19 που να έχει γίνει εντός 72 ωρών πριν από την άφιξη, τα κράτη μέλη μπορούν να απαιτούν αυτοαπομόνωση ή καραντίνα για περίοδο έως 14 ημερών, καθώς και περαιτέρω τεστ για τη νόσο COVID-19) που κάνουν το ταξίδι αποτρεπτικό.
Έρευνα που διενήργησε σε 5.300 ανθρώπους από μεγάλες αγορές της Ευρώπης αλλά και εκτός ΕΕ (Ιταλία, Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία, Ην. Βασίλειο, ΗΠΑ, Αυστραλία, Καναδά και Κίνα) η εταιρεία συμβούλων στρατηγικής και μάνατζμεντ Oliver Wyman, προκύπτει πως το 1/3 των ταξιδιωτών νιώθει ακόμα ανασφάλεια να ταξιδέψει ενάμιση χρόνο μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, όπως προκύπτει από. Το αντίστοιχο ποσοστό των Ευρωπαίων ανέρχεται σε 2/3.
Σε ένα ποσοστό 30% συνεχίζουν να νιώθουν ανασφάλεια όπου περιλαμβάνεται εκτενής αλληλεπίδραση με ανθρώπους, ωστόσο το ποσοστό τους παρουσιάζει βελτίωση 20% έναντι του Οκτωβρίου του 2020, όταν σχεδόν οι μισοί ερωτηθέντες εκδήλωναν πως είχαν δεύτερες σκέψεις για την οργάνωση ενός ταξιδιού.
«Φρένο» στα επαγγελματικά ταξίδια
Πολλές εταιρείες βρήκαν ως πρόφαση τον κορωνοϊό για να περικόψουν τα έξοδα από τα επαγγελματικά ταξίδια. Οι δια ζώσης συναντήσεις αντικαταστάθηκαν με zoom meetings και από τη στιγμή που οι διεθνείς εκθέσεις τράβηξαν χειρόφρενο, η χαρά του bleisure πήγε περίπατο για τους ίδιους τους εργαζόμενους.
Η έρευνα αναφέρει ότι οι επαγγελματικοί λόγοι δεν προσελκύουν πολλούς Ευρωπαίους ταξιδιώτες σε σχέση με την περίοδο προ πανδημίας.
Όσον αφορά τα ταξίδια αναψυχής, αναμένεται αύξηση των μικρότερης διάρκειας διακοπών σε κοντινό προορισμό, καθώς οι ερωτηθέντες υπογράμμισαν ότι συνεχίζουν να νιώθουν ανασφάλεια στις διεθνείς πτήσεις (25%) έναντι των πτήσεων εσωτερικού (15%). Παράλληλα, οι κρατήσεις τελευταίας στιγμής θα αποτελέσουν άλλη μια μεγάλη τάση. Συγκριτικά με το πρόσφατο παρελθόν, οι ταξιδιώτες μελετούν προσεκτικά τον προγραμματισμό ταξιδιών στο εξωτερικό και ακολουθούν προληπτικά μέτρα για την προστασία της υγείας τους.
Τέλος, το πιο κρίσιμης σημασίας μέτρο παραμένει η κοινωνική αποστασιοποίηση με το ένα τρίτο των ερωτηθέντων να δηλώνει ότι επιθυμεί να κάθεται ανάμεσα σε άδειες θέσεις στο αεροσκάφος, ενώ επικροτεί την υποχρεωτική χρήση μάσκας.