Τα «αυτογκόλ» ΗΠΑ και Κίνας δημιουργούν ευκαιρίες για την Ευρώπη

Τα «αυτογκόλ» ΗΠΑ και Κίνας δημιουργούν ευκαιρίες για την Ευρώπη
Chinese European and American tariff war as a China Europe USA trade problem as cargo containers in conflict concept with a sky background as a 3D illustration. Photo: Shutterstock
«Έχουμε κάποιον που βάζει αυτογκόλ, και αυτός είναι ο κ. Τραμπ», σχολίασε με νόημα ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας, Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό.

Η απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να κηρύξει εμπορικό πόλεμο στον υπόλοιπο κόσμο – με επίκεντρο την Κίνα ως «νούμερο ένα» αντίπαλο – ανοίγει μια σημαντική ευκαιρία για την Ευρωπαϊκή Ένωση γράφει το Politico.

«Έχουμε κάποιον που βάζει αυτογκόλ, και αυτός είναι ο κ. Τραμπ», σχολίασε με νόημα ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας, Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό, σε συνέντευξή του στη γαλλική τηλεόραση.

Η Ευρώπη, που ήδη είχε πληγεί σοβαρά από την πανδημία και την ενεργειακή κρίση λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, βλέπει τώρα τις αμερικανικές πολιτικές να αναδιαμορφώνουν το διεθνές οικονομικό τοπίο. Παρά την ύπαρξη της ενιαίας αγοράς, η ΕΕ παρέμενε κατακερματισμένη, με βραδείες διαδικασίες και περιορισμένη ανταγωνιστικότητα έναντι των ΗΠΑ και της Κίνας.

Ωστόσο, το νέο κύμα δασμών που ανακοίνωσε η Ουάσιγκτον την 2α Απριλίου – με επιβαρύνσεις 10% έως 49% σε σχεδόν κάθε εισαγόμενο προϊόν – φαίνεται να αλλάζει τα δεδομένα.

Το ευρώ ενισχύθηκε φέτος κατά 10% έναντι του δολαρίου, καθώς οι επενδυτές αναζητούν ασφαλέστερες εναλλακτικές. Παράλληλα, σημειώνεται στροφή προς τα ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα, καθώς η αναταραχή στις ΗΠΑ οδηγεί σε αποεπένδυση από το αμερικανικό χρέος.

Σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, οι νέοι δασμοί θα περιορίσουν την ανάπτυξη των ΗΠΑ κατά 0,9 ποσοστιαίες μονάδες το 2025 – τη μεγαλύτερη πτώση μεταξύ όλων των μεγάλων οικονομιών πλην του Μεξικού. Αντίστοιχα, η Κίνα θα υποστεί μείωση 0,6 μονάδων, ενώ η ευρωζώνη φαίνεται να επηρεάζεται ελάχιστα, με αναθεώρηση μόλις 0,2 μονάδων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η νέα ευκαιρία της Ευρώπης

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, έχει θέσει την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας στο επίκεντρο της νέας θητείας της, επισημαίνοντας ότι «σε ένα όλο και πιο απρόβλεπτο παγκόσμιο περιβάλλον, οι χώρες στρέφονται προς την Ευρώπη για συνεργασία».

Η επιδείνωση των σχέσεων ΗΠΑ-Κίνας μπορεί να ανοίξει νέες αγορές για τις ευρωπαϊκές εταιρείες, ειδικά σε τομείς όπως τα χημικά, τα μηχανήματα και ο εξοπλισμός μεταφορών. Σύμφωνα με τον Λουντοβίκ Σουτόρ-Σορέλ, επικεφαλής της δεξαμενής σκέψης European Macro Policy Network, η ευρωπαϊκή βιομηχανία μπορεί να ωφεληθεί τόσο στην Κίνα όσο και στις ΗΠΑ, υποκαθιστώντας προϊόντα που έως τώρα καλύπτονταν από κινεζικές εξαγωγές.

Την ίδια ώρα, η κινεζική οικονομία αντιμετωπίζει προκλήσεις: προσπαθεί να στραφεί σε μεγαλύτερη εγχώρια κατανάλωση, μακριά από το μοντέλο ανάπτυξης μέσω εξαγωγών, ενώ οι εμπορικές σχέσεις με τις ΗΠΑ επιδεινώνονται.

Η κυβέρνηση Τραμπ επιδιώκει διαπραγματεύσεις με το Πεκίνο για μείωση των δασμών, ωστόσο Κινέζοι αξιωματούχοι διαψεύδουν ότι διεξάγονται συνομιλίες. Ταυτόχρονα, οι ναυτιλιακές ροές στον Ειρηνικό έχουν μειωθεί δραματικά, πλήττοντας την αμερικανική εφοδιαστική αλυσίδα.

Μετά από δεκαετίες όπου οι ΗΠΑ ηγούνταν της παγκόσμιας τάξης του ελεύθερου εμπορίου, η αναδίπλωση της Ουάσιγκτον προσφέρει στην Ευρώπη μια ιστορική ευκαιρία να αναβαθμίσει τη θέση της στο παγκόσμιο οικονομικό σκηνικό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: