Τα «Angry Birds», το «Clash of Clans» και η Φινλανδία
- 16/10/2014, 11:02
- SHARE
Πώς το Ελσίνκι γίνεται διεθνές «εργοστάσιο» των video games.
Στα στούντιο παραγωγής ηλεκτρονικών παιχνιδιών στο Ελσίνκι η δημιουργικότητα ξεχειλίζει: από τα «Angry Birds» της Alan Waketo Rovio Entertainmen και το «Max Payne» της Remedy Entertainment μέχρι το «Clash of Clans» του Supercell.
Το «παιχνίδι» δεν γίνεται πλέον στις κονσόλες, αλλά σε smartphones και tablets. Και όλοι οι «παίκτες» ομολογούν ότι είναι δύο οι βασικοί λόγοι που η φινλανδική πρωτεύουσα έχει γίνει ένα τεράστιο, διεθνές «εργοστάσιο» των πιο πετυχημένων video games.
Ο ένας είναι η επιχειρηματική παρακαταθήκη της Nokia, που τώρα την έχει «καταπιεί» η Microsoft, μετά την εξαγορά των τμημάτων συσκευών και υπηρεσιών.
«Η τεράστια ανάπτυξή της στις αρχές του 2000 ήταν καθοριστική στην διαμόρφωση του σκηνικού εδώ για τα ηλεκτρονικά παιχνίδια», λέει ο Πέτρι Γιαρβιλέχτο, διευθυντής δημιουργικού της Seriously, μίας startup που επικεντρώνεται στην παραγωγή παιχνιδιών για φορητές συσκευές.
Ο άλλος είναι η ενεργή στήριξη της ίδιας της φινλνανδικής κυβέρνησης στις τεχνολογικές εταιρίες. Κύριο σημείο αναφοράς είναι η Tekes: μία κρατική υπηρεσία που υφίσταται για να χρηματοδοτεί αφειδώς την καινοτομία. Και κομμάτι της είναι το πρόγραμμα Skene-Games Refueled, που υπάρχει για να χρηματοδοτεί αποκλειστικά την ηλεκτρονική παιχνιδο-βιομηχανία.
Ορισμένα ποσά παρέχονται δωρεάν ως βοήθημα κι άλλα υπό τη μορφή δανείων, που δείχνουν να πιάνουν όλα τόπο. Ήταν π.χ. χάρη και στη στήριξη της Takes που η Supercell εξελίχθηκε σε μία από τις μεγαλύτερες εταιρίες παραγωγής video games στον πλανήτη. Και τελικά ξεπλήρωσε την φινλανδική κυβέρνηση με το παραπάνω, μετά την εξαγορά της από τον ιαπωνικό τηλεπικοινωνιακό «γίγαντα» της SoftBank.
Επωφελούμενες δεν είναι μόνον οι startups. Κατά τον Μίκαελ Χαβέρι, επικεφαλής της Housemarque -που τώρα συνεργάζεται με τη Sony για την παραγωγή του παιχνιδιού Alienation για το PlayStation 4- η σκανδιναβική χώρα δίνει σε όλες τις εταιρίες παραγωγής μία δεύτερη ευκαιρία.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, άλλωστε, οι αρχές του Ελσίνκι λάνσαραν προ ενάμιση έτους το NewCoFactory: μία νέα υπηρεσία υπό την Enterprise Helsinki που βοηθά τους παραγωγούς video games κι άλλες βιομηχανίες να πετύχουν σε διεθνές επίπεδο.
Παράλληλα, οργανώνεται κάθε δύο χρόνια το Pitch Helsinki, όπου επενδυτές και παραγωγοί ηλεκτρονικών παιχνιδιών έχουν την ευκαιρία να τα πουν από κοντά, ανταλλάσσοντας κεφάλαια και ιδέες. Στο τελευταίο, για παράδειγμα, η Tunnel Ground εξασφάλισε 194.000 δολάρια, η Small Giant Games πάνω από 776.000 δολ. και η PlayRaven κοντά στα 2,5 εκατ. δολ.!
«Αυτά τα επενδυτικά κεφάλαια προστίθενται στη χρηματοδότηση από τα κυβερνητικά προγράμματα ή τις τοπικές βιομηχανικές οργανώσεις», εξηγεί ο Ίντρεκ Βάινου, επιχειρηματικός σύμβουλος στο Helsinki Business Hub, «γεγονός που μειώνει ακόμη και για τους ίδιους τους επενδυτές το ρίσκο».
«Αρκεί να έχεις μία καλή ιδέα, το σωστό είδος παιχνιδιού, τη σωστή εκτέλεση και το σωστό timing για να πετύχεις|, λέει ο Τζάμι Λάες, εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Rovio Games. «Πλέον δεν χρειάζεται να είναι κανείς στη δυτική ακτή των ΗΠΑ για να τα καταφέρει. Μπορείς πια να κατακτήσεις τον κόσμο κι από αυτή τη μικρή χώρα της βόρειας Ευρώπης».