Τα Angry Birds σε παρακολουθούν!
- 28/01/2014, 16:50
- SHARE
Αμερικανικές και βρετανικές μυστικές υπηρεσίες άπλωσαν τα δίχτυα τους ακόμη και στο δημοφιλές mobile βιντεοπαιχνίδι.
Στην αρχή ήταν τα emails, τα ψηφιακά αρχεία και κάθε ίχνος που αφήνουμε στο διαδίκτυο. Ύστερα οι συνομιλίες και τα μεταδεδομένα των κινητών. Μετά τα ορκ και τα ξωτικά από το World of Warcraft. Τώρα, τα… Angry Birds!
Οι αποκαλύψεις του Έντουαρντ Σνόουντεν για τις παρακολουθήσεις πολιτών από την αμερικανική NSA και τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες, έφεραν στο φως νέα στοιχεία σχετικά με τον «Μεγάλο Αδερφό» του 21ου αιώνα.
Η πλοήγηση στο διαδίκτυο από τις φορητές συσκευές, τα smartphones κι οτιδήποτε μπορεί να δικτυωθεί και χωράει στην τσέπη μας ή έστω σε μια τσάντα, απασχόλησε –μοιραία- τους υποψήφιους κυνηγούς τρομοκρατών ή άλλων απειλητικών στοιχείων. Μια κίνηση από την οποία δεν γλίτωσε το δημοφιλέστερο παιχνίδι για τα κινητά.
Διαβάστε ακόμη: NSA: «Σκανάρει» 5 δισ. αρχεία την μέρα από κινητά τηλέφωνα!
Σύμφωνα με έγγραφα που δημοσιεύτηκαν από New York Times, ProPublica και Guardian, το Angry Birds αποτέλεσε έναν από τους κύριους στόχους παρακολούθησης από το 2007. Όχι τα ρεκόρ των παικτών, φυσικά, αλλά τα στοιχεία των χρηστών που περιλαμβάνει η βάση δεδομένων του παιχνιδιού.
Λεπτομέρειες σχετικά με τον όγκο ή την ταυτότητα των υποκλαπέντων δεδομένων δεν υπάρχουν, όμως αυτό που συμπεραίνουν οι ερευνητές της υπόθεσης είναι ότι η μεθοδολογία που ακολουθήθηκε και σε αυτήν την περίπτωση μοιάζει με εκείνη της εξαγωγής πληροφοριών από άλλες πλατφόρμες ανταλλαγής μηνυμάτων, online χαρτών, μέσων κοινωνικής δικτύωσης και στοιχείων σερφαρίσματος στο διαδίκτυο.
«Όποιος χρησιμοποιεί Google Maps βοηθά τη συλλογή δεδομένων από τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες», αναφέρει, σύμφωνα με το BBC, ένα από τα έγγραφα που διέρρευσαν και τοποθετείται χρονικά στο 2008.
Διαβάστε ακόμη: NSA: Κατασκοπεύει ισλαμιστές που μπαίνουν σε ιστοσελίδες πορνό!
«Κανένα σχόλιο», ήταν η απάντηση από πλευράς των φερόμενων ως ελεγκτών της ιδιωτικότητας εκατομμυρίων χρηστών, ενώ ένα έγγραφο της NSA περιγράφει ως «χρυσό ψήγμα» της υπόθεσης αυτό ακριβώς το τέλειο σενάριο κατά το οποίο θα συγκεντρώνονται αμέτρητες πληροφορίες από τις ιντερνετικές συνήθειες των κατόχων «έξυπνων» συσκευών.
Άλλες εφαρμογές που αναφέρονται στα έγγραφα παρακολούθησης είναι το Flickr, το Flixter και μια σειρά από apps που συνδέονται μέσω Facebook. Πάντως, δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη ο ρόλος των ίδιων των προγραμματιστών σε αυτήν την υπόθεση, καθώς και το αν και κατά πόσο πιέστηκαν από τις κρατικές αρχές των ΗΠΑ και της Μεγάλης Βρετανίας για να ανοίξουν μια πίσω πόρτα στις βάσεις δεδομένων τους.