Tα Αthens Startup Awards, το ελληνικό «Station F» και η μεγάλη ευκαιρία
- 25/06/2018, 20:29
- SHARE
Στο Ζάππειο στις 27 Ιουνίου η συναρπαστική μάχη καινοτόμων ιδεών - Το πλάνο του ΕΒΕΑ για ανάπτυξη του οικοσυστήματος νεοφυούς επιχειρηματικότητας.
Το διατηρητέο νεοκλασικό κτίριο της οδού Αμερικής 8, που παρέμενε αναξιοποίητο επί 15 χρόνια, σφύζει πλέον από ζωή. Ένα πραγματικό έργο τέχνης, καθώς αποτελεί αντιπροσωπευτικό παράδειγμα της εποχής του νεοκλασικισμού, με τα εξαιρετικά βιτρό και άλλα αξιόλογα μορφολογικά στοιχεία, πλέον στεγάζει νέους και νέες που θέλουν να επιχειρήσουν στην Ελλάδα. Στο ιστορικό κτίριο του ΕΒΕΑ, που ανεγέρθηκε το 1927, αναπτύσσεται πλέον καθημερινά ένα ζωντανό και δημιουργικό οικοσύστημα επιχειρηματικότητας, καθώς εκεί φιλοξενείται η «ΘΕΑ» ή αλλιώς η θερμοκοιτίδα νεοφυών επιχειρήσεων Αθήνας, μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε από το μεγαλύτερο επιμελητήριο της χώρας το 2014. Πάνω από 50 startups ή αλλιώς περισσότεροι από 200 επιχειρηματίες μπορούν να βρουν «στέγη» στα 1.200 τ.μ του κτιρίου και να αποκτήσουν πρόσβαση σε εξειδικευμένες συμβουλευτικές υπηρεσίες για την ανάλυση της αγοράς, για νομικά και λογιστικά θέματα, για την ανάπτυξη επιχειρηματικών πλάνων και για θέματα ανθρώπινου δυναμικού.
Η παραπάνω εικόνα περιγράφει και τη φιλοσοφία του ΕΒΕΑ, στην προσπάθεια του να στηρίζει στην πράξη το σύστημα επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα. Το ζητούμενο για την επόμενη μέρα παραμένει η ανάπτυξη και η αύξηση της απασχόλησης, που περνάει σε μεγάλο βαθμό μέσα από την υιοθέτηση της καινοτομίας και τη στήριξη των νέων Ελλήνων επιστημόνων, οι οποίοι αποτελούν το βασικό «κεφάλαιο» στο μοντέλο της οικονομίας της γνώσης. Ο ρόλος των επιμελητηρίων αλλάζει και ενισχύεται ακόμη περισσότερο, την ώρα που ζητούμενο για την ελληνική οικονομία είναι η προσέλκυση επενδύσεων και η ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα, που επλήγη όσο κανένας άλλος, κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης.
Με «όχημα» τις υποδομές που ήδη υπάρχουν, τις συνέργειες που μπορεί να πετύχει ένα επιμελητήριο, τη «ψήφο εμπιστοσύνης» του επιχειρηματικού κόσμου, αλλά και τη γνώση των αναγκών κάθε περιοχής, είναι τώρα η ευκαιρία για την ανάπτυξη σύγχρονης, θετικής επιχειρηματικής κουλτούρας στην ελληνική κοινωνία.
Ο στόχος είναι να συγκεντρωθούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι φορείς που αποτελούν το επιχειρηματικό οικοσύστημα της χώρας. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει: νεοφυείς επιχειρήσεις, ιδέες, θερμοκοιτίδες, επιταχυντές, πανεπιστημιακά κέντρα καινοτομίας, κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών, εταιρείες ιδιωτικών κεφαλαίων, εταιρείες χαρτοφυλακίου, επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται για συγχωνεύσεις και εξαγορές, τράπεζες, ερευνητικά κέντρα και ινστιτούτα, δίκτυα επιχειρηματικών αγγέλων και άλλα συναφή.
Τα Athens Startup Awards 2018
Στο πλαίσιο αυτού του μακροπρόθεσμου σχεδίου του ΕΒΕΑ, διοργανώνονται και φέτος τα Athens Startup Awards μαζί με την Περιφέρεια Αττικής και τη συνδρομή των Industry Disruptors – Game Changers.
H πρώτη φάση των βραβείων, που αφορούσε την υποβολή των αιτήσεων των ενδιαφερόμενων ομάδων, ολοκληρώθηκε με σημαντική επιτυχία, καθώς υποβλήθηκαν συνολικά 130 αιτήσεις, 88 από αυτές στο «Ιnnovation Stage» και 42 στο «Early stage».
Οι προτάσεις εξετάστηκαν και αξιολογήθηκαν από ανθρώπους και φορείς της αγοράς μετά από συνεντεύξεις και ειδικά workshops και οι 14 ομάδες που προκρίθηκαν θα παρουσιάσουν τις ιδέες τους αυτή την Τετάρτη, 27 Ιουνίου, στο περιστύλιο του Ζαππείου, σε μια μεγάλη εκδήλωση. Συνολικά οι φιναλίστ διεκδικούν βραβεία ύψους 20.500 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του ειδικού επιχειρηματικού βραβείου που δίνουν οι Μύλοι Κεπενού, ύψους 2.500 ευρώ.
«Τo Athens Startup Awards είναι μια σημαντική δράση του EBEA σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής για την ενίσχυση του επιχειρηματικού ταλέντου που παράγει ιδέες, αναζητά ευκαιρίες για να τις αναπτύξει επιχειρηματικά και να δημιουργήσει προστιθέμενή αξία για την ελληνική οικονομία. Επιχειρηματικότητα σημαίνει ανάπτυξη και απασχόληση, τα δύο μεγαλύτερα ζητούμενα αυτή τη στιγμή στη χώρα. Τα Athens Startup Awards αποτελούν μέρος ενός ολοκληρωμένου πλέγματος δομών και υπηρεσιών που διαθέτει και προσφέρει σήμερα το ΕΒΕΑ για την ενίσχυση της νεοφυούς καινοτόμου επιχειρηματικότητας και την ανάταση της ελληνικής οικονομίας» αναφέρει στο Fortune o πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος.
«Η Θερμοκοιτίδα Υποστήριξης Νεοφυών Επιχειρήσεων, το Δίκτυο Επιχειρηματικών Αγγέλων του ΕΒΕΑ και το ATHENS INNOVATION FESTIVAL που θα γίνει για 2η συνεχή χρονιά το Νοέμβριο 2018, στο πλαίσιο λειτουργίας του Κέντρου Ανάπτυξης Επιχειρηματικότητας, καλύπτουν το σύνολο των αναγκών των νεοφυών επιχειρήσεων όπως η επιχειρηματική υποστήριξη και επιτάχυνση, η πρόσβαση σε χρηματοδότηση, η δικτύωση και η εξωστρέφεια» προσθέτει.
Ο Χάρης Λάμπρόπουλος, Πρόεδρος Ινστιτούτου ΕΒΕΑ, δηλώνει στο Fortune ότι αναμένει μια συναρπαστική παρουσίαση καινοτόμων ιδεών στη διεκδίκηση των πολύ σημαντικών χρηματικών βραβείων,που δίνει και φέτος το ΕΒΕΑ και η Περιφέρεια Αττικής. Παράλληλα εκφράζει την ικανοποίησή του για την ενισχυμένη συμμετοχή τη δεύτερη χρονιά του διαγωνισμού.
«Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από την ανταπόκριση των ομάδων και των επιχειρήσεων στα φετινά Athens Startup Awards. Συνολικά 130 ομάδες υπέβαλλαν αίτηση στον Διαγωνισμό, αριθμός κατά 60% αυξημένος σε σχέση με πέρυσι. Το ΕΒΕΑ μέσω του Κέντρου Ανάπτυξης Επιχειρηματικότητας διοργάνωσε εργαστήρια ανάπτυξης τεχνικών παρουσίασης για όλες τις ομάδες που προκρίθηκαν στη δεύτερη φάση της αξιολόγησης. Από αυτές τις ομάδες, η Επιτροπή Κρίσης αποτελούμενη από εξαιρετικά υψηλού επιπέδου στελέχη της ακαδημαϊκής κοινότητας, του επενδυτικού χώρου και της επιχειρηματικότητας, επέλεξε τελικά δεκατέσσερις, επτά ανά κατηγορία διαγωνισμού, για να παρουσιάσουν τις ιδέες τους ζωντανά στην εκδήλωση βράβευσης στο Ζάππειο, την Τετάρτη 27 Μαΐου 2018. Για πρώτη χρονιά φέτος θεσμοθετούμε και ένα εταιρικό βραβείο που θα δώσει η εισηγμένη εταιρία ΜΥΛΟΙ ΚΕΠΕΝΟΥ στην ιδέα που θα επιλέξει από τους 14 φιναλίστ» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Το ελληνικό «Station F» και το πλάνο τετραετίας
Η φετινή διοργάνωση των Athens Startup Awards εντάσσεται σε μια αλυσίδα δράσεων του ΕΒΕΑ, ένα τετραετές σχέδιο που εστιάζει στη νεοφυή επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα. Η θερμοκοιτίδα για startups «ΘΕΑ», το Δίκτυο Επιχειρηματικών Αγγέλων και το Φεστιβάλ Καινοτομίας Αθηνών (Αthens Innovation Festival) αποτελούν επίσης δράσεις με έναν κοινό στόχο: την παροχή των απαραίτητων εργαλείων στους νέους επιχειρηματίες που θέλουν να δραστηριοποιηθούν στη χώρα μας, ώστε να μείνουν και να επιχειρήσουν εδώ, αντιστρέφοντας στην πράξη το «brain drain» και μετατρέποντας το σε «brain gain».
«Υλοποιούμε ένα τετραετές σχέδιο με στόχο κατά αρχήν να ενισχύσουμε και στη συνέχεια απογειώσουμε αναπτυξιακά το οικοσύστημα νεοφυούς επιχειρηματικότητας στη χώρα μας. Σε αυτή τη φάση βελτιώνουμε και διευρύνουμε την επίδραση και απήχηση των υφιστάμενων φορέων μας, όπως το Κέντρο Ανάπτυξης Επιχειρηματικότητάς, συνδέοντας τη θερμοκοιτίδα ΘΕΑ με το δίκτυο Επιχειρηματικών Αγγέλων (Business Angels Network Greece) και άλλους φορείς όπως Venture Capitals, Private Equity firms, τράπεζες, Κέντρα Καινοτομίας των Πανεπιστημίων, Τράπεζες κα. Παράλληλα ενισχύουμε τις δομές μας με δράσεις ανακάλυψης επιχειρηματικού ταλέντου και εξωστρέφειας, ώστε να διασφαλίσουμε μία σταθερή ροή επιχειρηματικών ιδεών και σχημάτων για επώαση, επιτάχυνση και χρηματοδότηση. Tα Athens Startup Awards, αλλά και το επερχόμενο Athens Innovation Festival το Νοέμβριο 2018 στο Ζάππειο, είναι η δική μας προσπάθεια να ανακαλύψουμε, να ενισχύσουμε και να προβάλουμε νέα επιχειρηματικά ταλέντα, προϊόντα και υπηρεσίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Είναι σταθερή η παρουσία του ΕΒΕΑ με ομάδες της θερμοκοιτίδας ΘΕΑ σε διεθνή συνέδρια και φεστιβάλ καινοτομίας και νεοφυούς επιχειρηματικότητας. Στην τελετή βράβευσης των Athens Startup Awards και μέσα από την παρουσίαση των 14 φιναλίστ θα διαπιστώσετε το υψηλό επίπεδο στο οποίο βρίσκεται η καινοτόμος επιχειρηματικότητα στη χώρα μας» αναφέρει ο Κωνσταντίνος Μίχαλος.
Η ‘ΘΕΑ’ και το δίκτυο Επιχειρηματικών Αγγέλων μπορούν σταδιακά να μετασχηματιστούν σε κέντρα ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας, όπως ο «Station F» στο Παρίσι ή ακόμα μεγαλύτερης κλίμακας, όπως η «Internet City» στο Ντουμπάι. Αυτά τα κέντρα μπορούν να εξυπηρετούν όχι μόνο την Ελλάδα, υπό την έννοια της επιχειρηματικής γεωγραφίας, αλλά και τα Βαλκάνια, τη ΝΑ Ευρώπη και γιατί όχι και την ευρύτερη περιοχή της Ευρώπης. Εκτός από τις διάφορες επιχειρηματικές ευκαιρίες και τις πιθανές επενδύσεις, το εξαιρετικό κλίμα, ο ήλιος και η θάλασσα, σίγουρα μπορούν να λειτουργήσουν ως μαγνήτες για νέους, τολμηρούς επιχειρηματίες από όλο τον κόσμο και για τους «συννεφιασμένους» Ευρωπαίους και Παγκόσμιους επενδυτές.
Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών σχεδιάζει να διευκολύνει αρχικά τις ανάγκες αυτού του επιχειρηματικού οικοσυστήματος με διάφορους τρόπους, όπως η δημιουργία μιας διαδικτυακής πύλης για την καταχώριση δεδομένων των επιχειρήσεων, η προετοιμασία ενημερωτικών εκδηλώσεων διαφόρων βιομηχανικών τομέων, η προετοιμασία εκδηλώσεων παρουσίασης για τις υφιστάμενες θερμοκοιτίδες, η διοργάνωση εκπαιδευτικών εκδηλώσεων για νέες επιχειρήσεις και η προετοιμασία κατ’ ιδίαν συναντήσεων μεταξύ startups και επενδυτών. Συμπαραστάτες σε αυτή την προσπάθεια θα είναι και άλλα σημαντικά Εμπορικά & Βιομηχανικά Επιμελητήρια της Ελλάδας, τα οποία θα λειτουργούν ως δορυφόροι του ΕΒΕΑ, προβάλλοντας δυνητικούς επενδυτές, καθώς και αξιόλογες νέες επιχειρήσεις, ιδίως στους τομείς της γεωργίας και της διατροφής.
Γιατί η συγκυρία είναι εξαιρετική
Όλη αυτή η προσπάθεια ενισχύεται την κατάλληλη περίοδο, επιχειρηματικά και επενδυτικά. Ποτέ άλλοτε νέοι επιχειρηματίες δεν είχαν πρόσβαση σε τόσες υπηρεσίες και εργαλεία, που θα μπορούν να τους βοηθήσουν να αναπτύξουν την ιδέα τους. Μπορεί το μακροοικονομικό πλαίσιο να παραμένει δύσκολο, με την υψηλή φορολογία, το υψηλό μη μισθολογικό κόστος και την απουσία κινήτρων από την πολιτεία να αποτελούν τα σημαντικότερα ζητήματα για τους νέους επιχειρηματίες, ωστόσο έχουν γίνουν αρκετά βήματα που μας επιτρέπουν να μιλάμε για οικοσύστημα νεοφυούς επιχειρηματικότητας σήμερα και στην Ελλάδα, με αξιώσεις.
Επενδυτικά, εκτιμάται ότι περίπου 1,7 τρισεκατομμύρια δολάρια έχουν συγκεντρωθεί παγκοσμίως από τα Venture Capitals, Private Equity Funds κ.λπ, τα οποία δεν έχουν ακόμη επενδυθεί. Η Ελλάδα, δυστυχώς, δεν είναι η πρώτη επιλογή των επενδυτών σε αυτό το στάδιο, αλλά μπορεί να αποτελέσει με τις κατάλληλες κινήσεις και συνέργειες μέρος του παγκόσμιου παζλ επενδύσεων.
Επιπλέον, το EquiFund, το νέο υπερταμείο με εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους, είναι μια μεγάλη ευκαιρία για επενδύσεις στην Ελλάδα, που πρόκειται να ευνοηθούν και θα επιταχυνθούν από το οικοσύστημα που διοργανώνει το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών, καθώς θα συγκεντρωθούν περίπου 1 δισ. ευρώ σε βάθος πενταετίας από το ΕΣΠΑ, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (EIF) και από ιδιώτες επενδυτές. Ήδη εννέα υποταμεία (venture capitals), που συνεπενδύουν με το EquiFund, ψάχνουν για βιώσιμες επιχειρηματικές προτάσεις σε τρεις βασικούς τομείς: την καινοτομία, τις επενδύσεις σε πρώιμο στάδιο και την ανάπτυξη, έχοντας προς διάθεση 400 εκατ. ευρώ.
«Ως ΕΒΕΑ αποδίδουμε πολύ μεγάλη σημασία στη στήριξη της νεοφυούς επιχειρηματικότητας. Απέναντι σε αυτή την πρόκληση, η επιχειρηματικότητα, που έχει ως αφετηρία την αξιοποίηση νέων ιδεών και ευκαιριών στην αγορά, μπορεί να είναι η λύση» καταλήγει ο Κωνσταντίνος Μίχαλος.
* To Αthens Startup Awards 2018 θα πραγματοποιηθεί στο Περιστύλιο του Ζαππείου Μεγάρου την Τετάρτη 27 2018 και ώρα 20:00.
Για τη συμμετοχή σας στην εκδήλωση, απαιτείται ηλεκτρονική εγγραφή. Πατήστε εδώ