Τα “business unusual” μαθήματα ζωής της συναρπαστικής διαδρομής του Σπύρου Θεοδωρόπουλου

Τα “business unusual” μαθήματα ζωής της συναρπαστικής διαδρομής του Σπύρου Θεοδωρόπουλου
Η υποψηφιότητα για την προεδρία του ΣΕΒ, η συμβουλή που δεν ακολούθησε ποτέ, και οι χαρακτηριστικές θέσεις του για την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα.

Ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος τιμήθηκε από το Alba Graduate Business School, The American College of Greece, με το Business Unusual Award. Ένα βραβείο που απονέμεται κάθε δύο χρόνια σε προσωπικότητες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, για το σημαντικό αποτύπωμα της δραστηριότητάς τους στην ελληνική οικονομία και κοινωνία. Ανθρώπους που αποτελούν πρότυπο προσωπικής και επαγγελματικής συμπεριφοράς.

Ο Έλληνας επιχειρηματίας και υποψήφιος για την προεδρία του ΣΕΒ, Σπύρος Θεοδωρόπουλος, κατά την παραλαβή του βραβείου, δήλωσε σχετικά: «Παρά την ύπαρξη προβλημάτων παραμένω αισιόδοξος για την πορεία των επιχειρήσεών μας και της χώρας και η αισιοδοξία μου στηρίζεται στην προσαρμοστικότητα του Έλληνα, στην απαράμιλλη ομορφιά της πατρίδας μας και στο ένστικτο της επιβίωσης που κατάφερε να μας κρατήσει ζωντανούς», επισημαίνοντας παράλληλα ότι «το επιχειρηματικό περιβάλλον στο οποίο κινούμαστε γίνεται όλο και πιο περίπλοκο, ο κόσμος αλλάζει με ταχύτητες που δεν είμαστε εξοικειωμένοι εν μέσω μεγάλων προκλήσεων που εμφανίζονται στη ζωή μας καθημερινά».

1/6
Ο Πρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου του ALBA, Στέλιος Αργυρός, ο Επικεφαλής του Ομίλου Bespoke, Σπύρος Θεοδωρόπουλος & ο Πρύτανης του ALBA Δρ Κωνσταντίνος Αξαρλόγλου
Ο Πρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου του ALBA, Στέλιος Αργυρός, και ο Επικεφαλής του Ομίλου Bespoke, Σπύρος Θεοδωρόπουλος
Ο Επικεφαλής του Ομίλου Bespoke Σπύρος Θεοδωρόπουλος & Πρύτανης του Alba Graduate Business School, The American College of Greece, Δρ Κωνσταντίνος Αξαρλόγλου
O Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών της Ελλάδας, Κωστής Χατζηδάκης, και ο Επικεφαλής του Ομίλου Bespoke, Σπύρος Θεοδωρόπουλος
Ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης με τη σύζυγό του, Ευγενία Μανωλίδου & ο Επικεφαλής του Ομίλου Bespoke, Σπύρος Θεοδωρόπουλος
Η τελετή απονομής του 7ου Alba Business Unusual Award στον Σπύρο Θεοδωρόπουλο

Μια συναρπαστική διαδρομή

Όπως είχε περιγράψει ο ίδιος στο πλαίσιο συνεδρίου του ΣΕΒ το 2018, «όταν ξεκίνησα την επιχειρηματική μου διαδρομή το 1986 σε ηλικία 28 ετών, δεν μπορούσα να φανταστώ και πολλά πράγματα. Πολύ λίγα πράγματα ήξερα, πολύ λίγα πράγματα ονειρευόμουν. Ουσιαστικά ήταν μια δουλειά για να “βιοπορευτούμε”, όπως λέγαμε εκείνα τα χρόνια».

Στα χρόνια που ακολούθησαν, ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος μετέτρεψε μια μικρή βιοτεχνία που το 1986 έφτιαχνε γαριδάκια σε έναν πολυεθνικό κολοσσό, την Chipita, τα προϊόντα της οποίας παράγονται σε 13 εργοστάσια και πωλούνται σε περισσότερες από 50 χώρες, προσεγγίζοντας τα 2 δισ. καταναλωτές. Η πώληση της Chipita στη Mondelez International για 2 δισ. δολάρια ήταν το big deal του Σπύρου Θεοδωρόπουλου το 2021, που έγινε εφαλτήριο για τις νέες του επιχειρηματικές δραστηριότητες. Σήμερα, ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος διευθύνει τον όμιλο τροφίμων BESPOKE SGA HOLDINGS AE τον οποίο ίδρυσε στις αρχές του 2022, εξαγοράζοντας επώνυμες εταιρείες όπως η εταιρεία αλλαντικών ΝΙΚΑΣ, η σοκολατοποιΐα ΙΟΝ, η εταιρεία ετοίμων γευμάτων ΑΜΒΡΟΣΙΑ, η εταιρεία ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΧΥΜΟΙ και απασχολεί 1.500 εργαζομένους. Mε βλέψεις για νέες σημαντικές εξαγορές, προετοιμάζεται η δημιουργία ενός νέου ισχυρού ομίλου τροφίμων, με αρχικό στόχο έσοδα 400 εκατ. Ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Κινητήριος δύναμή μου είναι η δημιουργία»

Ανήσυχος, διορατικός, συνεργατικός, είναι ο επιχειρηματίας που τολμά, ρισκάρει, είναι καινοτόμος, εξωστρεφής και αναπτύσσεται διαρκώς. Κι όπως αναφέρει συχνά, «κινητήριος δύναμή μου είναι η δημιουργία». Για τον Σπύρο Θεοδωρόπουλο, ήταν ξεκάθαρο από την πρώτη στιγμή, ότι το να είσαι επιχειρηματίας δεν είναι δουλειά. Είναι τρόπος ζωής. Όπως είχε χαρακτηριστικά αναφέρει στο Disrupt Greece το 2017,«ο επιχειρηματίας πρέπει να δίνεται απόλυτα σ’ αυτό που κάνει. Πρέπει να το αγαπάει πολύ, να νιώθει ότι µέσα απ’ αυτό µπορεί να πετύχει τα όνειρά του. Αν, όµως, πηγαίνει µόνο για να βγάλει χρήματα, αυτό το πετυχαίνει στα πρώτα λίγα λεφτά που κερδίζει. Για να µπορεί να συνεχίσει, πρέπει να τον κινητοποιούν κάποιες άλλες αξίες, όπως η προσφορά στην κοινωνία µας, η προσφορά στην πατρίδα µας, η προσφορά στους άλλους ανθρώπους.»

Όσοι τον γνωρίζουν προσωπικά, μιλούν για το σπάνιο ήθος του, την αστείρευτη εργατικότητά του, την αγάπη του για την πατρίδα, την ανάγκη του για προσφορά. Για τον Σπύρο Θεοδωρόπουλο, «η δημιουργία αυτή καθαυτή δεν μπορεί να απευθύνεται σε έναν μόνο άνθρωπο. Ούτε οικονομικά, ούτε πνευματικά, ούτε ψυχολογικά. Εάν δεν νιώθεις ως επιχειρηματίας, ότι συμμετέχεις σε κάτι ευρύτερο που λέγεται πατρίδα, κοινωνία, ευημερία του τόπου, γίνεται κουραστικό».

Άνθρωπος φύσει αισιόδοξος, ακόμη και μέσα στην οικονομική κρίση, το βλέμμα του πάντα εστίαζε στο μέλλον, με γνώμονα το κοινό καλό της πατρίδας του. Όπως χαρακτηριστικά έλεγε, «ξέρω από την εμπειρία μου κάποια πράγματα. Ότι δεν πεθαίνουν οι χώρες, δεν πεθαίνουν οι λαοί, η οικονομία είναι κυκλικό φαινόμενο κι ότι ακόμη κι αν γίνουν κάποια λάθη σε μια πορεία, πάντα υπάρχει η δυνατότητα να τα αναγνωρίσεις – γιατί αυτό είναι το σημαντικό – να τα διορθώσεις

Η υποψηφιότητά του για την Προεδρία του ΣΕΒ

Η πρόσφατη απόφασή του να διεκδικήσει τα ηνία του ΣΕΒ, έρχεται ως φυσική συνέχεια της δραστηριοποίησής του επί 21 χρόνια ως μέλος του Δ.Σ. του ΣΕΒ, εκ των οποίων τα 10 τελευταία από τη θέση του Αντιπροέδρου με αρμοδιότητα τα εργασιακά. Σε μια περίοδο μεγάλων ανακατατάξεων οι προκλήσεις είναι πολλές και όπως ο ίδιος δήλωσε, στο επίκεντρο αυτής του της απόφασης είναι ο σχεδιασμός και η υλοποίηση εκείνων των πρωτοβουλιών που θα συμβάλλουν στοχευμένα και αποφασιστικά στην ανάπτυξη της Ελληνικής επιχειρηματικότητας και την αντιμετώπιση των μεγάλων κοινωνικών ζητημάτων της χώρας.

«Η ενεργειακή κρίση και η πράσινη μετάβαση, η συνεχής μείωση του μη μισθολογικού κόστους εργασίας, οι τιμές πρώτων υλών, η διατάραξη της εφοδιαστικής αλυσίδας λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων, η τεχνολογική εξέλιξη και ταυτόχρονα η έλλειψη εργατικού δυναμικού αλλά και η προάσπιση της ψυχικής υγείας των εργαζομένων, είναι μόνο κάποια από τα ζητήματα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε, σε μια νέα, διαρκώς ευμετάβλητη πραγματικότητα. Δεσμεύομαι από τον ρόλο του Προέδρου για τον οποίο υποβάλλω υποψηφιότητα, να συνεχίσω στην ίδια, σταθερή πορεία ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας και των επιχειρήσεων, που ο Σύνδεσμός μας ακολουθεί για περισσότερο από έναν αιώνα. Ταυτόχρονα, με το καινοτόμο πνεύμα που χαρακτηρίζει τη μέχρι σήμερα επιχειρηματική μου πορεία, θα σχεδιάσουμε και θα υλοποιήσουμε τις απαραίτητες αλλαγές, που θα χρειαστούν ώστε ο ΣΕΒ να αντιμετωπίσει επιτυχώς τις νέες προκλήσεις».

Με αφορμή την βράβευσή του με το Business Unusual Award είναι ευκαιρία να θυμηθούμε κάποιες από τις θέσεις του Σπύρου Θεοδωρόπουλου στα συνέδρια του Fortune Greece που έχει τιμήσει με την ενεργό συμμετοχή του και έχουν ξεχωριστό ενδιαφέρον. Γιατί είναι μαθήματα ζωής. Και άκρως διδακτικά για το επιχειρείν.

«Το brand Ελλάδα»

«Ο τόπος μας είμαστε εμείς. Εμείς – ο ΣΕΒ, η ελληνική επιχειρηματικότητα, και ο καθένας από μας – θα δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για να γίνει η Ελλάδα τόπος βιώσιμης ανάπτυξης. Είναι ευθύνη όλων μας να συνδιαμορφώσουμε το brand Ελλάδα με τρόπο θετικό για όλους μας».

«Η οικονομία είναι μία βάρκα κι είμαστε όλοι μαζί σ’ αυτήν»

«Ο ρόλος των μεγάλων επιχειρήσεων είναι πολλαπλός. Μια μεγάλη επιχείρηση μπορεί να δείξει το δρόμο σε μια μικρότερη επιχείρηση. Οι μεγάλες επιχειρήσεις, και επ’ ωφελεία τους άμεσα – μέσω συνεργασιών – και έμμεσα – μέσω της εθνικής οικονομίας – πρέπει να βοηθούν τις μικρότερες επιχειρήσεις. Είναι καλό για όλους μας. Πρέπει πάντα να θυμόμαστε ότι κάθε οικονομία είναι μία βάρκα κι είμαστε όλοι μαζί σ’ αυτήν».

«Η ανάγκη των συνεργασιών»

«Ο πατέρας μου, μου έδωσε μια συμβουλή: Μοναχός σου χόρευε, κι όσο θέλεις πήδα. Είναι από τις ελάχιστες συμβουλές του που δεν άκουσα ποτέ γιατί δεν έκανα ούτε μια δουλειά μόνος μου. Από την πιο μεγάλη ως την πιο μικρή δουλειά που έκανα στη ζωή μου, πάντα είχα συνεταίρους. Η συνεργασία είναι το καλύτερο πράγμα που υπάρχει, αν έχεις κοινές αρχές και κοινούς στόχους. Αν δεν υπάρχουν κοινές αρχές και κοινοί στόχοι, γίνεται κατάρα.»

«Βασικό όπλο η καινοτομία»

«Η καινοτομία είναι θέμα κουλτούρας και νοοτροπίας. Αν κάθε πρωί που ξυπνάς λες “εγώ πρέπει να βρω κάτι καινούργιο, δεν θα ακολουθήσω την πεπατημένη” και το παλεύεις και βρίσκεσαι μονίμως εκεί, αργά ή γρήγορα θα έρθει. Το βασικό όπλο μιας εταιρείας για να μεγαλώνει – πέρα από την αφοσίωση των ανθρώπων της – είναι η καινοτομία. Πρέπει πάνω στη δουλειά της να προσπαθήσει να σκεφτεί κάτι διαφορετικό, ώστε να διευκολύνει την πώληση των προϊόντων και των υπηρεσιών της».

Το «ταξίδι» της επιχειρηματικότητας

«Αν το ξεκινήσεις, δεν τελειώνει ποτέ. Πρέπει να είσαι βέβαιος πριν ξεκινήσεις ότι αυτό που κάνεις το αγαπάς κι ότι θέλεις να το κάνεις όχι για να κερδίσεις σήμερα. Πρέπει να έχεις αξίες. Αν δεν έχουμε αρχές και αξίες, ή αν αυτές δεν είναι ξεκάθαρες και δεν είναι κτήμα όλων των ανθρώπων μιας επιχείρησης, τα πράγματα είναι εξαιρετικά πολύπλοκα. Δεν μπορείς να πας μακριά».

«Οι άνθρωποι δεν δουλεύουν μόνο για λεφτά»

«Πρέπει να παίρνουμε μια χαρά και μια υπερηφάνεια μέσα από τη δουλειά μας. Δεν δουλεύουμε μόνο για τα λεφτά. Είναι σημαντικό να νοιώθουμε ότι συμμετέχουμε σε έναν οργανισμό που δεν είναι αδιάφορος για τα προβλήματα που υπάρχουν γύρω μας. Επιπλέον, πρέπει να απολαμβάνουμε τη διαδρομή, να δημιουργούμε αξία, να δημιουργούμε ευχαριστημένους μετόχους, πελάτες, καταναλωτές. Δεν έχει σημασία σε ποιο σημείο της διαδρομής βρίσκεσαι· το κίνητρο είναι πάντα το ίδιο».

«Η παραγωγή δεν είναι μόνο φουγάρα»

«Η βιομηχανία έχει ακόμη αρνητικό πρόσημο. Το εργοστάσιο δεν είναι ακόμη κοινωνικά αποδεκτό. Είμαστε μια σχετικά μικρή αγορά, που όμως συμμετέχει σε μια μεγάλη Ευρώπη, στην οποία μπορούμε να απευθυνθούμε ανταγωνιστικά και να εξάγουμε. Αλλά ακόμα, δεν είμαστε μια κοινωνία αποφασιστικά προσανατολισμένη στην παραγωγή. Η παραγωγή δεν είναι μόνο φουγάρα. Αναπτύσσονται άλλες βιομηχανίες, έχουμε την ανάπτυξη των νεοφυών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε διεθνές επίπεδο. Χρειάζεται η κοινωνία να εμπνευστεί και να επενδύσει στην καινοτόμα ανταγωνιστική παραγωγή».

«Πρέπει να αναπτύξουμε ταχύτητα»

«Είμαι θετικός για το μέλλον. Αλλά κινούμαστε με μια ταχύτητα που δεν είναι αρκετή. Είναι κρίμα να έχουμε ένα αυτοκίνητο που μπορεί να κινείται με 200 χλμ και την ώρα που οι άλλοι τρέχουν όλο και πιο γρήγορα, εμείς να πηγαίνουμε με 100. Η μεγαλύτερη προτεραιότητα για την Ελλάδα σήμερα είναι η ανάπτυξη ταχύτητας στον δημόσιο τομέα. Δικαιοσύνη, Παιδεία, Υγεία, Εργασιακά. Σίγουρα, δεν είναι θέματα που λύνονται σε ορίζοντα τετραετίας. Αλλά δρομολογούνται. Ο Έλληνας έδειξε ότι επιθυμεί την αντιμετώπιση και υπέρβαση όλων αυτών των εκκρεμών ζητημάτων. Εκεί, λοιπόν, που εστιάζει η ματιά της κοινωνίας, εκεί πρέπει να εστιάσουν και οι κυβερνήσεις και τα κόμματα».

«Το κίνητρο είναι πάντα το ίδιο»

«Η επιχειρηματικότητα είναι μία διαδρομή. Δεν ελπίζεις να φτάσεις πουθενά γιατί δεν υπάρχει πουθενά για να φτάσεις. Αυτό που έχει αξία είναι να απολαμβάνεις τη διαδρομή. Και νομίζω ότι από την αρχή μέχρι τώρα τα ίδια κίνητρα είχα: απολαμβάνουμε τη διαδρομή, δημιουργούμε αξία, δημιουργούμε ευχαριστημένους μετόχους, πελάτες, καταναλωτές. Δεν έχει σημασία σε ποιο σημείο της διαδρομής βρίσκεσαι· το κίνητρο είναι πάντα το ίδιο».

Το βασικό προσόν ενός επιχειρηματικού ηγέτη

«Η συναισθηματική νοημοσύνη είναι για εμένα το πιο βασικό προσόν για ένα στέλεχος που θέλει να εξελιχθεί, χαρακτηριστικό το οποίο δεν είμαι και βέβαιος ότι διδάσκεται απόλυτα. Χρειάζεται να το διαθέτει κάποιος από τον χαρακτήρα του και εμείς να τον βοηθήσουμε να την αναδείξει και να αντιληφθεί την αξία της. Η συναισθηματική νοημοσύνη είναι αυτή που θα τον κάνει να συνεργαστεί όμορφα με τους ανθρώπους γύρω του, να δημιουργήσει team, να μην προβάλει συνεχώς το «εγώ» του, αλλά να αλλάξει το “εγώ” με το “εμείς” και να αντιληφθεί γρήγορα τις νέες ανάγκες που πρέπει να αντιμετωπίσει».