Τα «χρυσά» startups των εκατ. δολαρίων
- 10/11/2013, 09:18
- SHARE
Πώς καταφέρνουν διαδικτυακές εφαρμογές να συγκεντρώνουν τόσα πολλά κεφάλαια τόσο γρήγορα;
του Νταν Πρίμακ
Το Snapchat, το Pinterest και το Nextdoor συγκεντρώνουν κεφάλαια με ιλιγγιώδεις ρυθμούς. Γιατί; Την περασμένη εβδομάδα το Pinterest ανακοίνωσε ότι συγκέντρωσε 225 εκατομμύρια δολάρια μέσω νέας χρηματοδότησης, μόλις οκτώ μήνες αφότου είχε συγκεντρώσει 200 εκατομμύρια από άλλη χρηματοδότηση. Το Nextdoor ανακοίνωσε χρηματοδότηση ύψους 60 εκατομμυρίων δολαρίων, που επίσης είχε χρηματοδοτηθεί το Φεβρουάριο. Τέλος, το Snapchat αναζητά νέα κεφάλαια, ενώ πριν λίγο καιρό συγκέντρωσε 60 εκατομμύρια δολάρια.
Κάθε μια από αυτές τις συμφωνίες έχει δύο κοινά χαρακτηριστικά, εκτός του σύντομου χρονικού διαστήματος που μεσολαβεί μεταξύ τους:
1. Όλες κλείνουν σε υψηλότερη αποτίμηση της αξίας της εταιρείας. Για παράδειγμα, το Snapchat αποτιμάται σε αξία άνω των 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων ενώ τον Ιούνιο η αποτίμηση ήταν 880 εκατομμύρια δολάρια.
2. Καμία εταιρεία δεν έχει πραγματική ανάγκη χρημάτων. Ο ιδρυτής του Nextdoor Νίραβ Τόλια, για παράδειγμα, είχε δηλώσει: «Έχουμε 30 εκατομμύρια στον ισολογισμό και ξοδεύουμε μόνο 1.750.000 το μήνα».
Διαβάστε ακόμη: «Γιατί εγκαταλείπω τα social media»
Άραγε τι σημαίνουν όλα αυτά; Μια πιθανότητα είναι ότι οι συμφωνίες αυτές αντικατοπτρίζουν τις ανησυχίες των επενδυτών για πιθανό κορεσμό της αγοράς διαδικτυακών εφαρμογών και τη βιασύνη τους να εξασφαλίσουν κεφάλαια τώρα που είναι ακόμα διαθέσιμα. Εξάλλου, αν η ανάπτυξη των εταιρειών αυτών παραμείνει σταθερή, είναι προς το συμφέρον τους να εξασφαλίσουν τα επόμενα κεφάλαια σε διάστημα έξι ή δώδεκα μηνών.
Ομολογουμένως, η θεωρία αυτή δεν στέκεται πολύ καλά. Για παράδειγμα, το Nextdoor είχε ήδη συμφωνία με τους επενδυτές του (πριν συμμετάσχουν και οι νέοι επενδυτές Tiger Globals και Kleiner Perkins). Οπότε, δεν είναι περίεργο που δεν απέρριψαν τις προσφορές των τελευταίων, οι οποίοι εκλιπαρούσαν να συμμετάσχουν στη μετοχική σύνθεση προσφέροντας όσο-όσο.
Όμως, υπάρχει μια ασυμφωνία μεταξύ της συμπεριφοράς των εταιρειών αυτών και του τρόπου με τον οποίο συνήθως λειτουργούν τα πράγματα. Θυμάστε τι λεγόταν περί καθαρών νέων επιχειρηματικών εγχειρημάτων; Ή περί αποφυγής της αχρείαστης μετοχικής αραίωσης; Όπως παρατηρήσαμε στην περίπτωση της Veena Systems, που τώρα αποτιμάται στα 4,7 δισεκατομμύρια δολάρια από τις αγορές αφότου συγκέντρωσε μόλις 6,5 εκατομμύρια δολάρια από μια μοναδική επενδυτική εταιρεία. Ή η Tableau Software, μια εταιρεία που αποτιμάται στα 3,9 δισεκατομμύρια δολάρια, που συγκέντρωσε λίγο λιγότερο από 30 εκατομμύρια δολάρια από δύο επενδυτικές εταιρείες. Και οι δύο εταιρείες αυτές είναι βέβαια επιχειρήσεις αλλά δε σημείωσαν αντίστοιχα και αυτές ανάπτυξη;
Ποιος είναι ο πιο ευτυχισμένος Έλληνας από την εκτίναξη του Twitter
Η γρήγορη συγκέντρωση κεφαλαίων δε συνδέεται κατ’ ανάγκη με την επιτυχία ή αποτυχία μιας εταιρείας και κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή. Αλλά έχω την αίσθηση ότι αυτή η εξασφάλιση κεφαλαίων προκαλείται από άλλες αιτίες και όχι από την ευκαιρία συγκέντρωσης διαθέσιμων κεφαλαίων. Αν έχω δίκιο θα τα μάθουμε σύντομα, αλλιώς απλά ανησυχώ δίχως λόγο…