Τα cryptos φεύγουν, τα stablecoins έρχονται – Η περίπτωση Tether
- 13/05/2021, 09:59
- SHARE
Με τον Ελον Μασκ της Tesla να απομακρύνεται από τα κρυπτονομίσματα χαρακτηρίζοντας το αγαπημένο του Dogecoin «θόρυβο» και το Bitcoin «βρώμικο», μια άλλη αγορά ψηφιακών assets φαίνεται να βγαίνει στην επιφάνεια: αυτή των stablecoin.
Τι είναι, όμως, τα σταθερά νομίσματα; Πρόκειται για τον συνδετικό κρίκο μεταξύ των fiat χρημάτων, δηλαδή των παραδοσιακών νομισμάτων, τα οποία όλοι μας χρησιμοποιούμε για τις καθημερινές συναλλαγές μας, και των Cryptos. Τα stablecoins υποτίθεται πως αποτελούν έναν ασφαλή λιμένα, οπότε αποτελούν πόλο έλξης και για τους τυπικούς επενδυτές.
Βέβαια, πολλά βήματα πρέπει να γίνουν ακόμη για τη ρύθμιση της εν λόγω αγοράς, ώστε, πράγματι, να ανταποκρίνεται σε όλα όσα υπόσχεται. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και την ηπειρωτική Ευρώπη «ζυγίζουν» όλα τα πιθανά σχέδια για στενότερη εποπτεία των «σταθερών νομισμάτων», τα οποία συνδέονται με παραδοσιακά νομίσματα, εμπορεύματα ή άλλα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία, προκειμένου να μειωθούν η όποια αστάθεια και η μεταβλητότητα.
Από την άλλη, οι περισσότεροι εκδότες stablecoin λένε ότι τα νομίσματά τους υποστηρίζονται πλήρως με αποθεματικά, συνήθως παραδοσιακά νομίσματα ή κρυπτονομίσματα. Σε αυτό το πλαίσιο, μια ομάδα μελών του Κογκρέσου των ΗΠΑ πρότεινε στα τέλη του περασμένου έτους νομοθεσία που θα απαιτούσε από τους εκδότες να αποκτήσουν τραπεζικό χάρτη, να ακολουθήσουν τους τραπεζικούς κανονισμούς και να λάβουν έγκριση από τη Federal Reserve και τη Federal Deposit Insurance Corporation. «Τα ψηφιακά νομίσματα, των οποίων η αξία είναι μόνιμα συνδεδεμένη ή σταθεροποιημένη έναντι ενός συμβατικού νομίσματος όπως το δολάριο, θέτουν νέες ρυθμιστικές προκλήσεις» ανέφεραν μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων.
Τον περασμένο Ιούνιο, η Ομάδα Δράσης Χρηματοοικονομικής Δράσης των ΗΠΑ, η οποία θέτει τα παγκόσμια πρότυπα για τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, δημοσίευσε το σχέδιο έκθεσής της στην ομάδα εθνών του G20 για τα «σταθερά νομίσματα». Σημείωσε ότι οι μηχανισμοί για τη σταθεροποίηση των εν λόγω περιουσιακών στοιχείων θα μπορούσαν να αποτελέσουν «δρόμους» για χειραγώγηση της αγοράς.
Η περίπτωση Tether
Στο επίκεντρο είναι, βέβαια, το Tether, το μεγαλύτερο stablecoin, αξίας περίπου 56 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με το CoinMarketCap.com. Το stablecoin, το οποίο είναι «συνδεδεμένο» με δολάριο με σχέση 1 προς 1, αναπτύσσεται ραγδαία παρά τις διώξεις που αντιμετώπισε από τις αμερικανικές αρχές. «Οι ισχυρισμοί ότι το εικονικό νόμισμα υποστηριζόταν πλήρως από δολάρια ΗΠΑ ήταν ψέμα» δήλωσε ο γενικός εισαγγελέας της Νέας Υόρκης.
Στο μεταξύ, η Tether λέει ότι τα νομίσματά της υποστηρίζονται πλήρως από τα αποθεματικά της εταιρείας, αλλά έχει παράσχει ελάχιστες πληροφορίες σχετικά με τον συνδυασμό των περιουσιακών στοιχείων που κατέχει. Η Amy Kim, επικεφαλής του Επιμελητηρίου για το Ψηφιακό Εμπόριο στις ΗΠΑ, δήλωσε ότι εάν οι εταιρείες υιοθετήσουν μια «πιο ενοποιημένη προσέγγιση» θα «κερδίσουν την εμπιστοσύνη των καταναλωτών και θα βοηθήσουν τη βιομηχανία να αναπτυχθεί με μεγαλύτερη υπευθυνότητα».
Σε κάθε περίπτωση, τα Stablecoins αντιμετωπίζουν μια μακροπρόθεσμη ρεαλιστική πρόκληση σε σχέση με τα cryptos: να αποτελέσουν ένα αξιόπιστο, εναλλακτικό σύστημα πληρωμών… Ο χρόνος θα δείξει.