Τα διδάγματα του Λίνκολν που πρέπει να ακολουθήσει ο Μπάιντεν
- 09/11/2020, 19:00
- SHARE
του Claudio Fernandez-Araoz
Ο δρόμος προς μια επιτυχημένη προεδρία για τον Μπάιντεν περνάει μέσα από τη συνταγή που ανέδειξε ο Αβραάμ Λίνκολν: τη σύσταση μιας πραγματικά ξεχωριστής και πολύμορφης προεδρικής ομάδας.
Πώς θα πρέπει ο Μπάιντεν να αντιμετωπίσει το απαιτητικό καθήκον της επιλογής άνω των 4.000 προσώπων που θα διορίσει σε δημόσιες θέσεις, έχοντας μόλις μερικούς μήνες μπροστά του πριν την ορκωμοσία;
Πρώτον, πρέπει να θυμάται ότι το κρίσιμο για την οικοδόμηση ενός μόνιμου μεγαλείου δεν είναι το πώς ή το τι, αλλά το ποιος. Τα μεγάλα ταξίδια δεν ξεκινούν ποτέ με λαμπρές στρατηγικές και πολιτικές που έχουν σχεδιαστεί προσεκτικά, αλλά με έναν οραματιστή ηγέτη που συνθέτει μια εξαιρετική ομάδα η οποία θα βοηθήσει τον ηγέτη να βρει τις σωστές στρατηγικές και πολιτικές για τις κατάλληλες στιγμές, να τις προσαρμόσει σωστά καθώς οι περιστάσεις αλλάζουν και, πάνω απ’ όλα, να τις εφαρμόσει με επιτυχία.
Δεύτερον, ο Μπάιντεν πρέπει να αξιολογήσει προσεκτικά τις δυνατότητες των υποψηφίων. Δεδομένης της σημερινής ακραίας ρευστότητας, της αβεβαιότητας, της πολυπλοκότητας και της ασάφειας, οι θέσεις εργασίας αλλάζουν τόσο γρήγορα που η εμπειρία του παρελθόντος γίνεται γρήγορα άσχετη και δεν μπορούμε να προβλέψουμε τις δεξιότητες που απαιτούνται για να πετύχουμε ακόμη και σε μερικά χρόνια από τώρα. Η ομάδα μετάβασης θα πρέπει επομένως να προσδιορίσει αυτούς τους μελλοντικούς δημόσιους ηγέτες με ισχυρή ικανότητα να αναπτυχθούν και να προσαρμοστούν σε θεμελιωδώς απροσδόκητες και περίπλοκες ευθύνες.
Ο Μπάιντεν πρέπει να ελέγξει την ικανότητά τους να εξελιχθούν σε αυτή τη δουλειά αναζητώντας τέσσερα χαρακτηριστικά: περιέργεια, διορατικότητα, αφοσίωση και αποφασιστικότητα. Είναι ο υποψήφιος κάποιος που αναζητά νέες εμπειρίες, ιδέες και γνώσεις; Ζητά ανατροφοδότηση και παραμένει ανοιχτός στη μάθηση και την αλλαγή; Μπορεί να συγκεντρώσει και να κατανοήσει νέες πληροφορίες και να χρησιμοποιήσει τις γνώσεις του για να αλλάξει παλαιές απόψεις; Συνδέεται σε συναισθηματικό επίπεδο με άλλους; Επιδεικνύει ενσυναίσθηση και επικοινωνεί ένα πειστικό όραμα εμπνέοντας αφοσίωση στον ευρύτερο οργανισμό; Είναι κάποιος με τη δύναμη να επιμένει απέναντι στις δυσκολίες και να επιστρέφει από μεγάλες αποτυχίες;
Τρίτον, ο εκλεγμένος Πρόεδρος πρέπει να ελέγξει τα επίπεδα συναισθηματικής και κοινωνικής νοημοσύνης των υποψηφίων. Συχνά στην κυβέρνηση, οι υποψήφιοι παίρνουν υπερβολικά πολλούς πόντους για το ακαδημαϊκό τους υπόβαθρο και τα χρόνια εξειδικευμένης εμπειρίας. Στην πραγματικότητα, οι ήπιες δεξιότητες διακρίνουν τους εξαιρετικούς ηγέτες από τους μέσους. Οι διάχυτες δομές εξουσίας του δημόσιου τομέα απαιτούν έναν ιδιαίτερο συνδυασμό πειθούς, επιρροής, πολιτικής επιδραστικότητας και συνεργατικής ικανότητας. Για να αξιολογήσει σωστά τη συναισθηματική και κοινωνική νοημοσύνη των υποψηφίων, ο Μπάιντεν πρέπει να ελέγξει τις αναφορές πρώην συναδέλφων τους.
Τέλος, ο Μπάιντεν πρέπει να διορίσει αποτελεσματικές ομάδες σε όλα τα επίπεδα της κυβέρνησής του. Αλλά πώς θα κάνει μια ομάδα αστέρων να συνεργαστεί καλά; Όλες οι πραγματικά αποτελεσματικές ομάδες διαπρέπουν σε έξι θεμελιώδεις τομείς: ισορροπία, ευθυγράμμιση, ενέργεια, διαφάνεια, αποτελεσματικότητα και ανθεκτικότητα. Μερικοί από αυτούς είναι πιο σημαντικοί από άλλους. Δεδομένης της ανάγκης να ενωθούν οι Αμερικανοί μετά από μια από τις πιο διχαστικές περιόδους στη σύγχρονη ιστορία της χώρας, η επόμενη προεδρική ομάδα θα πρέπει να δώσει προτεραιότητα στην ισορροπία, στη διαφάνεια και στην ευθυγράμμιση, ώστε να ακούει και να φέρνει στο τραπέζι πολύ διαφορετικές οπτικές.
Πηγή: Fortune.com