Τα δύο τρίτα των πάγων τους μπορεί να χάσουν οι Άλπεις ως το 2100 εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής

Τα δύο τρίτα των πάγων τους μπορεί να χάσουν οι Άλπεις ως το 2100 εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής
epa07311467 A general view from the 1838 metres high Wendelstein mountain shows the alps and surrounding mountains near Bayrischzell, Bavaria, Germany, 23 January 2019. After the extraordinary snowfalls in the south of Bavaria, the summit of the mountain could only be reached again with the cable car at the beginning of the week. EPA/LUKAS BARTH-TUTTAS Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Επιστήμονες εκτιμούν πως η αύξηση της θερμοκρασίας θα έχει καταστροφικές συνέπειες για το περιβάλλον στη μεγαλύτερη οροσειρά της Ευρώπης.

Οι Ευρωπαϊκές Άλπεις θα χάσουν περίπου τα δύο τρίτα των σημερινών πάγων τους έως το 2100, αν η άνοδος της θερμοκρασίας είναι σχετικά περιορισμένη, ενώ κινδυνεύουν να μείνουν σχεδόν χωρίς καθόλου παγετώνες έως το τέλος του αιώνα, αν η θερμοκρασία ξεφύγει από τον έλεγχο.

Αυτά είναι τα ανησυχητικά σενάρια που παρουσίασαν Ελβετοί επιστήμονες, με επικεφαλής τον δρ. Χάρι Ζεκολάρι του Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου Τεχνολογίας στη Ζυρίχη (ETH) και του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Ντελφτ της Ολλανδίας, στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γεωεπιστημών (EGU) στη Βιέννη, ενώ παράλληλα έκαναν σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Cryosphere (Κρυόσφαιρα).

Η νέα μελέτη είναι η πιο ολοκληρωμένη που έχει γίνει μέχρι σήμερα σχετικά με το πιθανό μέλλον των περίπου 4.000 παγετώνων των Άλπεων.

Προβλέπει ότι μεταξύ 2017-2050 σχεδόν ο μισός όγκος (50%) των παγετώνων θα έχει εξαφανιστεί και αυτό άσχετα με το πόσο θα καταφέρει η ανθρωπότητα να περιορίσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Μετά το 2020, σύμφωνα με τον Ζεκολάρι, «η εξέλιξη των παγετώνων θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το πώς θα εξελιχθεί το κλίμα και πόσο θα ανέβει η θερμοκρασία».

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τους επιστήμονες, η απώλεια πάγων δεν θα είναι αμελητέα και θα επηρεάσει δραματικά το οικοσύστημα, το τοπίο και την οικονομία της περιοχής των Άλπεων, η οποία προσελκύει μέχρι σήμερα μεγάλους αριθμούς τουριστών. Αλλά είναι αμφίβολο κατά πόσο θα συνεχιστεί αυτό μελλοντικά στον ίδιο βαθμό, αν τα αλπικά βουνά μείνουν γυμνά από πάγους, καθώς επίσης από χλωρίδα και από πανίδα, αφού οι πάγοι τροφοδοτούν ζώα και φυτά με νερό, καθώς επίσης τη γεωργία και τις υδροηλεκτρικές μονάδες.

Το 2017 οι Άλπεις είχαν περίπου ένα συνολικό όγκο 100 κυβικών χιλιομέτρων παγετώνων. Με βάση το ενδιάμεσο σενάριο ανόδου της θερμοκρασίας και εφόσον αυτή δεν ξεπεράσει τους δύο βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα, εκτιμήθηκε ότι ο όγκος των αλπικών παγετώνων θα μειωθεί σε περίπου 37 κυβικά χιλιόμετρα έως το 2100, δηλαδή σχεδόν στο ένα τρίτο του σημερινού όγκου.

Με βάση το απαισιόδοξο σενάριο μιας μεγαλύτερης ανόδου της θερμοκρασίας, θα έχει μείνει το πολύ το 5% των παγετώνων έως το 2100.

Αλλά ακόμη κι αν καταφέρουμε να σταματήσουμε την περαιτέρω άνοδο της θερμοκρασίας, οι παγετώνες πάλι εκτιμάται ότι θα χάσουν περίπου το 40% του σημερινού όγκου τους έως το 2050.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ