Τα «DMΜOs καινοτόμο εργαλείο για την τουριστική ανάπτυξη
- 30/01/2023, 18:24
- SHARE
Το πλαίσιο λειτουργίας των Οργανισμών Διαχείρισης Προορισμών (DMΜOs) που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά των τουριστικών προορισμών, καθώς έχουν ως στόχο την προβολή τους, την προσέλκυση επισκεπτών και την ανάπτυξη της βιώσιμης περιφερειακής οικονομίας των τοπικών κοινωνιών παρουσίασε η ηγεσία του Υπουργείου Τουρισμού.
Μέσα από τα νέα προϊόντα που θα δημιουργηθούν θα ενισχυθούν τόσο η εμπειρία του επισκέπτη, όσο και η ταυτότητα – έκφραση της επωνυμίας του προορισμού.
«Πρόκειται για ένα σύγχρονο εργαλείο marketing και management στον τουρισμό, το οποίο επεξεργάστηκε το Υπουργείο Τουρισμού, προκειμένου να βοηθήσει τους Δήμους και τις Περιφέρειες σε ό,τι έχει να κάνει με την ανάπτυξη και κυρίως τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη» ανέφερε στην ομιλία του ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας.
Ο Υπουργός Τουρισμού κάλεσε επίσης την περιφερειακή- τοπική αυτοδιοίκηση, τους φορείς του κλάδου και τους επαγγελματίες να συμμετέχουν στα προγράμματα έργων υποδομής και ανάπτυξης του RRF προκειμένου να αναβαθμίσουν τις υποδομές τους στο πλαίσιο της βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης και της προστασίας του περιβάλλοντος.
«Εκεί που πρέπει να εστιάσουμε την προσοχή μας είναι στο πώς θα αξιοποιήσουμε τεχνοκρατικά τα κρατικά στοιχεία και τα σύγχρονα εργαλεία έτσι ώστε να αναβαθμίσουμε ακόμα παραπάνω το τουριστικό μας προϊόν. Ο κλάδος κατάφερε να στηρίξει την ελληνική οικονομία, όμως η πανδημία δεν έχει φύγει ακόμη από το προσκήνιο και τα λειτουργικά κόστη είναι σε έξαρση. Το brand της χώρας είναι στα 5 καλύτερα του χώρου γεγονός που μας γίνει το δικαίωμα να αισιοδοξούμε» υπογράμμισε ο Υπουργός Τουρισμού.
Σύμφωνα με τον Ξενοφώντα Πετρόπουλο, Υπεύθυνο Επικοινωνίας του ΣΕΤΕ/ ΙΝΣΕΤΕ, το πλαίσιο λειτουργίας δεν είχε σχεδιαστεί πότε στο παρελθόν από τους επισήμους φορείς, οι οποίοι έχουν και την πραγματική εικόνα της αγοράς. Μέσα από τα DMMO’s θα παρέχεται, μεταξύ άλλων, επιστημονική υποστήριξη, συμβουλευτική, παρακολούθηση αναβάθμιση και εκσυγχρονισμός των υφιστάμενων υποδομών. Νούμερο ένα προτεραιότητα παραμένει η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, καθώς επίσης και η αξιοποίηση όλων των διαθεσίμων εργαλείων που θα ενισχύσουν την ήδη δυνατή πορεία της εγχώριας τουριστικής βιομηχανίας.
«Χρειαζόμαστε εκπαίδευση και ανάπτυξη των ικανοτήτων των ανθρώπων που εργάζονται στον τουρισμό και τη φιλοξενία, αλλά και εξασφάλιση σταθερής χρηματοδότησης, είτε από δημόσιους φορείς, είτε από ιδιωτικές επενδύσεις. Μόνο αν προχωρήσουμε όλοι μαζί μπορούμε να εξελίξουμε τον ελληνικό τουρισμό. Πρέπει να μπουν οι κατάλληλοι άνθρωποι στις κατάλληλες θέσεις» είπε χαρακτηριστικά.
Ως θαύμα χαρακτήρισε τα όσα συντελέστηκαν την τελευταία τριετία στον ελληνικό τουρισμό, ο Πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Γιάννης Ρέτσος, ο οποίος εξήρε το πνεύμα συνεργασίας που δημιουργήθηκε σε μια δύσκολη χρονική συγκυρία. «Συνεργαστήκαμε σε περίοδο μεγάλης κρίσης και αποδείξαμε ότι μπορούσαμε να είμαστε αποτελεσματικοί υπό αντίξοες συνθήκες. Υπάρχει πλέον στρατηγικό σχέδιο για τον τουρισμό και σε επίπεδο εθνικό, περιφέρειας, αλλά και σε επίπεδο τοπικών κοινωνιών. Υπάρχει πεδίο δόξης λαμπρό και δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ο τουρισμός είναι τεράστιος πολλαπλασιαστής για την ελληνική οικονομία».
Το παρών έδωσε και ο Αλέξανδρος Βασιλικός, Πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, τονίζοντας πως η Ελλάδα θεωρείται case study στη διαχείριση κρίσεων, ενώ πρόσθεσε ότι η γρήγορη προσαρμογή στα νέα δεδομένα θα είναι η λέξη κλειδί για τα επόμενα χρόνια.
«Γίναμε δακτυλοδεικτούμενοι με την καλή έννοια. Προβλήματα πάντα θα υπάρχουν, ωστόσο, σκοπός είναι να αναπτύσσουμε τους κατάλληλους μηχανισμούς και να τα ξεπερνάμε. Η ομάδα που έχει δημιουργηθεί είναι καλή, δυνατή και αποτελεί εγγύηση για το μέλλον. Το DMMO είναι μια πυξίδα που μας δείχνει ποια είναι η κοινή κατεύθυνση που πρέπει να ακολουθήσουμε» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης.
Στον καταλυτικό ρόλο της συνεργασίας για την περεταίρω ανάπτυξη του τουριστικού μας προϊόντος εστίασε και ο Γιάννης Παράσχης, Διευθύνων Σύμβουλος του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών υπενθυμίζοντας πως στην περίπτωση του Ελευθέριος Βενιζέλος ήταν δομική δεδομένου ότι αποτελεί το πρώτο αεροδρόμιο στον κόσμο που φτιάχτηκε το 1995 από την αρχή μέσω ΣΔΙΤ.
«Δεν είμαστε απλά ένα αεροδρόμιο. Έχουμε καταφέρει να γίνουμε κρίκος της τουριστικής αλυσίδας και χαίρομαι που η έννοια της συνεργασίας δημοσίου και ιδιωτικού τομέα περνάει στο DNA του τουρισμού. Δυστυχώς στην Ελλάδα το μεγαλύτερο πρόβλημα από το οποίο πάσχουμε είναι η υλοποίηση» κατέληξε ο κ. Παράσχης.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: