Τα drones της… κλειδαρότρυπας
- 28/08/2014, 20:45
- SHARE
Μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην «υπηρεσία» των παπαράτσι.
Για τα περιώνυμα drones, τουτέστιν τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, έχει χυθεί πολύ… αίμα και μελάνι. Χρησιμοποιούνται για στρατιωτικούς σκοπούς, στην αστυνόμευση, στην πυρόσβεση, στην επόπτευση «ευαίσθητων σημείων» (π.χ. δίκτυα αγωγών) και γενικά -όπως γράφει σε παλαιότερη έκθεσή του ο σμηναγός Μπράιν Π. Τάις των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ- σε όσες αποστολές είναι πολύ «ανιαρές, βρόμικες ή επικίνδυνες» για επανδρωμένα αεροσκάφη.
Τώρα μάλιστα, καθώς η τεχνολογία τους γίνεται πιο φθηνή και ακόμη πιο προηγμένη, τα drones έχουν αποκτήσει και μία άλλη, εμπορική διάσταση, με ιδιαίτερη ζήτηση για αγορά στις τάξεις των παπαράτσι!
Το πρώτο στα χρονικά σχετικό εγχείρημα έγινε προ έτους, στο Γιοχάνεσμπουργκ, όταν ένας φωτογράφος επιχείρησε να πάρει φωτογραφίες από το νεκροκρέβατο του τότε νοσηλευόμενου ιστορικού ηγέτη της Νοτίου Αφρικής, Νέλσον Μαντέλα. Τελικά, ο φωτογράφος συνελήφθη και το μικρό μη επανδρωμένο αεροσκάφος που χρησιμοποίησε κατασχέθηκε, μαζί με το όποιο φωτογραφικό υλικό του.
Όμως, έκτοτε, την ιδέα πολλοί εζήλεψαν κι έκαναν… copy paste, ανάγοντας πια σε άλλο επίπεδο τον «αγώνα» μεταξύ διασημοτήτων και παπαράτσι. Τις προάλλες, για παράδειγμα, η Μάιλι Σάιρους ανήρτησε στο Instagram οπιτικό υλικό που τράβηξε με το κινητό της, με την εναέρια «εισβολή» ενός drone στην ιδιωτική ζωή της, καθώς πετούσε ανενόχλητο πάνω από το σπίτι της, στο Λος Άντζελες, τραβώντας κάθε της κίνηση σε βίντεο και φωτογραφίες.
Πέραν όμως από το να διαμαρτυρηθεί διαδικτυακά, η εκκεντρική ποπ σταρ δεν μπορούσε να κάνει και πολλά, μίας και δεν υπάρχει ακόμη κάποιο νομικό πλαίσιο, που να απαγορεύει δια ροπάλου την όλη διαδικασία. Τυπικά -βλέπετε- στον αμερικανικό εναέριο χώρο απαγορεύεται η χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών για εμπορικούς σκοπούς. Προβλέπονται ωστόσο εξαιρέσεις για τη χρήση τους απ’ όσους έχουν άδεια πιλότου.
Το γεγονός, δε, ότι ορισμένα υποτυπώδη drones μπορεί να είναι πια φθηνότερα από μία επαγγελματική φωτογραφική μηχανή (π.χ. το μικροσκοπικό «ελικοφόρο» DJI Phantom 2 Vision+ Quadcopter, που έχει 25 λεπτά αυτονομία πτήσης και φέρει HD βιντεοκάμερα, πωλείται στο Amazon έναντι μόλις 1.300 δολαρίων), τα έχει κάνει ανάρπαστα, μαζί φυσικά με το ότι πάνε παντού, δεν γίνονται εύκολα αντιληπτά και αφήνουν πολλά νομικά «παράθυρα» για τους παραβάτες του ιδιωτικού απορρήτου.
Διαβάστε ακόμη: