Τα εκατομμύρια των αμερικανικών τεχνολογικών κολοσσών για πολιτική πίεση στην Ευρώπη
- 30/09/2015, 20:00
- SHARE
Οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας των ΗΠΑ ξοδεύουν εκατομμύρια για να επηρεάζουν τις πολιτικές της ΕΕ.
Εταιρείες όπως η Google εντείνουν τις προσπάθειες άσκησης πίεσης στις ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές, καθώς αυτές υιοθετούν μια σκληρότερη γραμμή σε σχέση με την προστασία δεδομένων και την αντι-μονοπωλιακή πολιτική.
Εταιρείες όπως η Google εντείνουν τις προσπάθειες άσκησης πίεσης στις ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές, καθώς αυτές υιοθετούν μια σκληρότερη γραμμή σε σχέση με την προστασία δεδομένων και την αντι-μονοπωλιακή πολιτική.
Ένα μεγάλο μέρος της εστίασης αυτών των εταιρειών αφορά τις Βρυξέλλες. Η πρωτεύουσα του Βελγίου είναι η έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία επιβάλλει τους κανόνες της στην Ευρ. Ένωση, τη μεγαλύτερη ενιαία αγορά του κόσμου.
Οι εταιρείες δεν είναι υποχρεωμένες να αποκαλύπτουν τις δραστηριότητές τους που αφορούν το lobbying στην Ευρ. Ένωση, αλλά ένα εθελοντικό μητρώο διαφάνειας δείχνει ότι οι αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας συγκαταλέγονται σε εκείνες τις εταιρείες με τις μεγαλύτερες δαπάνες για τέτοιες δραστηριότητες.
Η Google ξόδεψε περίπου 4,5 εκατομμύρια δολάρια προσπαθώντας να επηρεάσει τις ευρωπαϊκές πολιτικές το 2014. Και μπορεί το ποσό αυτό να μην συγκρίνεται με τα 17,4 εκατομμύρια δολάρια που η εταιρεία πλήρωσε σε επαγγελματίες λομπίστες στην Ουάσινγκτον πέρυσι, αλλά είναι τριπλάσιο από το αντίστοιχο ποσό που ξόδεψε για lobbying στις Βρυξέλλες το 2013.
Στοιχεία της οργάνωσης Transparency International δείχνουν ότι οι λομπίστες που αντιπροσωπεύουν την Google είχαν τον μεγαλύτερο αριθμό συναντήσεων με αξιωματούχους της Κομισιόν απ’ οποιαδήποτε άλλη εταιρεία – 29 συναντήσεις συνολικά μεταξύ του Δεκεμβρίου του 2014 και του Ιουνίου του 2015.
Η Google προσπαθεί να προστατευτεί έναντι κατηγοριών εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε σχέση με τον τρόπο που προάγει τα δικά της αποτελέσματα αναζήτησης. Το πρόστιμο που ίσως κληθεί να πληρώσει μπορεί να αγγίξει έως και τα 6 δισεκατομμύρια δολάρια – δηλαδή τα κέρδη ενός τριμήνου.
Η Ευρ. Ένωση ανησυχεί ολοένα και περισσότερο για την κυριαρχία των αμερικανικών εταιρειών τεχνολογίας και έχει ξεκινήσει ένα πρόγραμμα προώθησης του ευρωπαϊκού τεχνολογικού τομέα.
Η Apple, η Amazon, η Qualcomm και η Mastercard νοιώθουν επίσης την πίεση και ξοδεύουν ακατάπαυστα για να βελτιώσουν την εικόνα τους.
Μόνο η Microsoft πλήρωσε 5,4 εκατομμύρια δολάρια το 2014 για τον σκοπό αυτό. Μην ξεχνάτε ότι η γνωστή εταιρεία λογισμικού κλήθηκε το 2008 να πληρώσει ένα πρόστιμο ύψους 977 εκατομμυρίων δολαρίων για μονοπωλιακές προοπτικές, που της επεβλήθη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Και δεν είναι μόνο οι τεράστιες δαπάνες για lobbying που προκαλούν ανησυχία γύρω από τη σχέση εταιρειών και θεσμών στις Βρυξέλλες. Ειδικοί από την οργάνωση Corporate Europe Observatory επισημαίνουν και το φαινόμενο της «περιστρεφόμενης θύρας», δηλαδή τη μεταπήδηση πρώην αξιωματούχων των ευρωπαϊκών θεσμών σε εταιρείες.
Για παράδειγμα, η επικεφαλής του γραφείου Βρυξελλών της Facebook, Έρικα Μαν, υπήρξε μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε τρεις διαφορετικές θητείες, την περίοδο 1994 – 2009. Και ο Περ Χέλστρομ, διευθυντής ρυθμιστικών ζητημάτων στην Apple, εργάστηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για 17 χρόνια προτού μεταπηδήσει στην εταιρεία πέρυσι.
Η Corporate Europe Observatory παρατηρεί ότι υπάρχουν 30.000 επαγγελματίες λομπίστες στις Βρυξέλλες. Αν σκεφθούμε ότι η Κομισιόν απασχολεί 33.000 εργαζομένους, αυτό σημαίνει ότι υπάρχει περίπου ένας λομπίστας για κάθε Ευρωπαίο αξιωματούχο!
«Ο κλάδος της άσκησης πολιτικής πίεσης στις Βρυξέλλες διογκώνεται ταχύτατα, καθώς πολλές αμερικανικές εταιρείες συνειδητοποιούν ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί λαμβάνουν αποφάσεις που θα επηρεάσουν τις μελλοντικές τους επιχειρηματικές δραστηριότητες» τονίζει ο Ολιβιέ Χέντερμαν, ερευνητής της οργάνωσης.
Πηγή: CNN Money