Τα «Ελλά-δικά μας» προϊόντα
- 29/03/2016, 18:54
- SHARE
Έλληνες επιχειρηματίες ενώνουν τις δυνάμεις τους δημιουργώντας ένα καλάθι με τα καλύτερα ελληνικά προϊόντα.
Στην τόνωση του επιχειρηματικού κλίματος προσανατολίζονται 16 ελληνικές εταιρείες, οι διοικήσεις των οποίων ένωσαν τις δυνάμεις τους για την προώθηση της πρωτοβουλίας “Ελλά-δικά μας”. Κόντρα στο ρεύμα και στο ασφυκτικό φορολογικό καθεστώς που απομακρύνει επενδύσεις και “αφαιμάζει” τα κέρδη των επιχειρήσεων, ο ιδιωτικός τομέας συνασπίζεται σε μια προσπάθεια που στόχο έχει την ανάδειξη των ελληνικών προϊόντων και τη διεκδίκηση της θέσης που αξίζουν στην εγχώρια αγορά. Η πρωτοβουλία που ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια με πρώτο μέλος την Agrino έχει συσπειρώσει γνωστά brands, μεταξύ των οποίων ΕΨΑ, Νιτσιάκος, Λουξ, Καλαμάτα Παπαδημητρίου, Ζαγόρι, ΜΕΓΑ, Νήσος, ΑΓΑΝ, Βίκος, Αναψυκτικά Φλώρινας Δινάκη (Ξινό Νερό), Brava, EZA, Ευβοϊκή Ζύμη, και Βαργαγιάννη.
Οι επενδύσεις θα έρθουν από τους Έλληνες επιχειρηματίες
Για αναγκαία αποκατάσταση της εικόνας και της φήμης που έχει η Ελλάδα στο εξωτερικό έκανε λόγο ο επιχειρηματίας Πλάτων Μαρλαφέκας που μαζί με τα αδέρφια του διοικεί την οικογενειακή επιχείρηση ΛΟΥΞ. Όπως τόνισε, μέσα από την εν λόγω πρωτοβουλία ο στόχος δεν είναι άλλος από την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας στη μεγέθυνση της οποίας συμμετέχουν ενεργά οι ελληνικές επιχειρήσεις. “Η συμβολή των ελληνικών εταιρειών οφείλει να είναι ακόμα πιο έντονη. Η ελληνικότητα έχει όραμα γι’ αυτό και το επόμενο διάστημα η πρωτοβουλία “Ελλα-δικά μας ” θα εκπονήσει δράσεις προβολής με άξονα την εκπαίδευση και την στοχευμένη παρουσίαση ελληνικών προϊόντων. Πεποίθησή μου είναι πως πρώτα οι Έλληνες θα ξαναεπενδύσουν στον τόπο τους και μετά θα έρθουν οι ξένοι”.
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Agrino, κ. Άγης Πιστιόλας διευκρίνισε πως στην απόκτηση του σήματος “Ελλά-δικά μας” μπορούν να συμμετέχουν επιχειρήσεις από όλο το παραγωγικό φάσμα αρκεί η παραγωγή τους και η φορολογική τους έδρα να βρίσκεται στην Ελλάδα, τα κέρδη τους να φορολογούνται στη χώρα και οι ιδιοκτήτες να είναι ελληνικής καταγωγής ή ξένοι που ζουν μόνιμα στη χώρα. “Δεν πιστεύουμε σε μια κλειστή οικονομία όπου όλες οι ανάγκες θα καλύπτονται από την εγχώρια παραγωγή. Αποδεχόμαστε τον παγκόσμιο καταμερισμό σε πρωτογενή αγαθά και πρώτες ύλες και σκοπός αυτής της προσπάθειας είναι κυρίως η ανάδειξη του ιστορικού και πολιτιστικού πλούτου της χώρας. Άλλωστε τα μέλη μας είναι εταιρείες που έχουν διαπρέψει και μπορούν να αποτελέσουν όχημα μέσω του οποίου και οι μικρότερου μεγέθους επιχειρήσεις θα αποκτήσουν φωνή”.
Η κρίση οδήγησε στην αγορά ελληνικών προϊόντων.
Στην τάση του Έλληνα καταναλωτή να προβαίνει στα χρόνια της κρίσης στην αγορά
προϊόντων ελληνικής προέλευσης προκειμένου να στηρίξει την εγχώρια οικονομία, στάθηκε ο Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού πιστοποίησης Εurocert, κ. Γιάννης Καραγιάννης. Ο ίδιος υπογράμμισε πως αυτή η στροφή δίνει ένα συγκριτικό πλεονέκτημα στις ελληνικών συμφερόντων εταιρείες, οι οποίες στις συσκευασίες των προϊοντων τους προτάσσουν την ελληνικότητά τους για να πετύχουν αύξηση πωλήσεων και μεριδίου αγοράς. Να σημειωθεί πως ο εν λόγω Οργανισμός από το 1998 έχει πραγματοποιήσει πάνω από 30.000 βιομηχανικούς ελέγχους και διατηρεί γραφεία σε 25 χώρες του εξωτερικού.
Στη μάχη που δίνουν σήμερα για τη βιωσιμότητά τους οι ελληνικές επιχειρήσεις εστίασε την ομιλία της η Εμπορική Διευθύντρια της εταιρείας Νιτσιάκος, Μαριλένα Νιτσιάκου, εκφράζοντας τη βεβαιότητά της πως, παρά το αντίξοο οικονομικό περιβάλλον, στο τέλος θα βγουν νικητές. “Ήταν συνειδητή επιλογή να επενδύσουμε στην Ελλάδα και τους Έλληνες. Πήραμε ρίσκο καθώς πιστεύουμε πως η ανάπτυξη δεν θα έρθει απ έξω. Απαιτείται να επενδύσουμε στους εαυτούς μας. Να αποκτήσουν οι νέοι άνθρωποι κίνητρα να ασχοληθούν με την παραγωγή και την επιχειρηματικότητα. Δυστυχώς σήμερα 8 στα 10 προϊόντα που βάζουμε στο σπίτι μας είναι μάρκες πολυεθνικές”.
“Το πρόβλημα δεν είναι το χρέος αλλά η χαμηλή προστιθέμενη αξία”
Ως ιστορική πρωτοβουλία χαρακτήρισε το εγχείρημα “Ελλά-δικά μας” ο Ιδιοκτήτης της ζυθοποιίας Νήσος, κ. Αλέξανδρος Κουρής, καθώς όπως είπε η δύναμη μιας χώρας φαίνεται από το πόσες επιχειρήσεις την επιλέγουν ως βάση τους και όχι ως αγορά δραστηριοποίησης. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι επιχειρήσεις που θα ενταχθούν στο δίκτυο του “Ελλά -δικά μας” θα λειτουργήσουν ως πρεσβευτές της καλής εικόνας της Ελλάδας στο εξωτερικό, συμβάλλοντας στη διάλυση στερεοτύπων και προκαταλήψεων περί ανύπαρκτης παραγωγής επί ελληνικού εδάφους.”Η προσπάθεια που καταβάλλεται από τις ελληνικές επιχειρήσεις είναι τεράστια. Προσθέτουμε αξία μέσω της μεταποίησης, διατηρούμε όλες τις επιχειρηματικές δραστηριότητες στην Ελλάδα, συνεργαζόμαστε με εγχώριους προμηθευτές και εφοδιαστικές αλυσίδες, φορολογούμαστε εδώ και επανεπενδύουμε τα κέρδη μας. Το πρόβλημα δεν είναι το χρέος, αλλά η χαμηλή προστιθέμενη αξία”.
Roadshows σε όλη την Ελλάδα.
Τέλος, όπως αναφέρθηκε από τους ομιλητές τα επόμενα βήματα θα περιλαμβάνουν την συστηματική προβολή σε αγορές εξωτερικού εφόσον θα έχει δημιουργηθεί ένα καλάθι ελληνικών προϊόντων. Μέχρι στιγμής έχουν πιστοποιηθεί πάνω από 150 προϊόντα, ενώ σχεδιάζεται η υλοποίηση roadshows στην Ελλάδα, χωρίς ωστόσο, η κίνηση αυτή να σημαίνει την υιοθέτηση κοινών στρατηγικών marketing. Το πιο σημαντικό είναι πως οποιαδήποτε εταιρεία ανεξαρτήτως κλάδου μπορεί να γίνει μέλος, ανεξαρτήτως του τζίρου που καταγράφει, πληρώνοντας μια μικρή συνδρομή.