Tα ΕΛΠΕ υλοποιούν το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο της χώρας
- 17/02/2020, 13:36
- SHARE
Υπογράφηκε η εξαγορά από τα ΕΛΠΕ του φωτοβολταϊκού ισχύος 204 MW που βρίσκεται υπό ανάπτυξη στην Κοζάνη από την Juwi Hellas, θυγατρική της γερμανικής Juwi.
Το έργο αναμένεται να είναι το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο στην Νοτιοανατολική Ευρώπη και μέσα στα πέντε μεγαλύτερα της Ευρώπης.
Στην Ελλάδα θα είναι 20 φορές μεγαλύτερο από το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό που έχει μέχρι στιγμής κατασκευαστεί, παράγοντας πάνω από 300 εκατ. KWh ηλεκτρικού ρεύματος ετησίως.
Το πάρκο θα ενισχύσει σημαντικά την εγκατεστημένη ισχύ σε ΑΠΕ που διαθέτουν τα Ελληνικά Πετρέλαια, μέσω της ΕΛΠΕ Ανανεώσιμες. Έτσι, αποτελεί ένα σημαντικό βήμα ώστε ο Όμιλος να αυξήσει σε τουλάχιστον 300-400 MW την επόμενη 2ετία το «πράσινο» χαρτοφυλάκιό του, στόχο που ανέφερε σε ειδική εκδήλωση ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ, Ανδρέας Σιάμισιης.
Όπως ανέφερε η επένδυση αυτή καλύπτει τις ανάγκες της εταιρείας με τρόπο συμβατό για το περιβάλλον, πάντα δίνοντας έμφαση στην καινοτομία και την ασφάλεια. Ο κ. Σιάμισιης επανέλαβε ότι η βιώσιμη ανάπτυξη είναι στην «καρδιά» της στρατηγικής της εταιρείας και οδηγός για τον ενεργειακό μετασχηματισμό που συντελείται στον μεγαλύτερο επιχειρηματικό όμιλο της χώρας.
Ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ υπογράμμισε πως τα υγρά καύσιμα θα παραμείνουν για πολλά χρόνια ακόμα στην καρδιά της δραστηριότητας του ομίλου, αλλά λόγω των ενεργειακών προκλήσεων, όπως η αύξηση της ζήτησης ενέργειας, η αλλαγή του ενεργειακού μείγματος, η αύξηση του φυσικού αερίου, αποφάσισαν να κινηθούν και προς την καθαρή ενέργεια.
Στόχος για τα ΕΛΠΕ είναι η μείωση του συνολικού αποτυπώματος των δραστηριοτήτων του ομίλου κατά 50% μέχρι το 2030. «Παραμένουμε η πιο σημαντική ελληνική ενεργειακή εταιρεία, αναπτύσσοντας τις δραστηριότητές μας, με βάση τις προκλήσεις και ευκαιρίες του διεθνούς περιβάλλοντος» πρόσθεσε ο CEO των ΕΛΠΕ.
Για σημαντική στροφή των Ελληνικών Πετρελαίων στις ανανεώσιμες πηγές, που υπηρετεί τους στόχους της ενεργειακής πολιτικής της κυβέρνησης και υποστηρίζει την δίκαιη μετάβαση της περιοχής της Δυτικής Μακεδονίας στη μεταλιγνιτική εποχή έκανε λόγο, μιλώντας στην εκδήλωση, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης. Τόνισε ακόμη ότι η επένδυση αποτελεί έμπρακτη στήριξη για την ελληνική αγορά ανανεώσιμων πηγών και συνολικά την οικονομία, αλλά και μήνυμα προς τους επενδυτές που θέλουν να κινηθούν στο χώρο.
Ανήγγειλε δε ότι με νομοσχέδιο που θα παρουσιαστεί αυτό το μήνα καταργείται η άδεια παραγωγής για τις μονάδες ΑΠΕ ενώ στο πλαίσιο της διευκόλυνσης της αδειοδότησης θα προχωρήσει και η απλούστευση της έγκρισης περιβαλλοντικών όρων. Θέμα που θα συζητηθεί και στη συνάντηση που θα έχει σήμερα ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης με την ηγεσία του ΥΠΕΝ.
Ο υφυπουργός ΠΕΝ Γεράσιμος Θωμάς ανέφερε ότι θα υπάρξουν νομοθετικές πρωτοβουλίες για διευκόλυνση των μεγάλων επενδύσεων στις ΑΠΕ και ειδικότερα για την κατασκευή υπεράκτιων αιολικών πάρκων.
«Ο μεγαλύτερος ενεργειακός όμιλος της χώρας κατασκευάζει την μεγαλύτερη μονάδα ΑΠΕ στη χώρα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των ΕΛΠΕ Γιάννης Παπαθανασίου.
Ο γενικός διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμού και Νέων Δραστηριοτήτων του ομίλου ΕΛΠΕ στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι η τιμή με την οποία θα πωλείται η ενέργεια από το έργο της Κοζάνης, 56,72 ευρώ ανά μεγαβατώρα για 20 χρόνια, είναι χαμηλότερη από την Οριακή Τιμή (τιμή χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας), που σημαίνει ότι «το έργο δεν θα επιδοτείται από τον καταναλωτή αλλά θα επιδοτεί άλλα έργα ΑΠΕ με υψηλότερες τιμές αναφοράς». Σημείωσε ακόμη ότι το 40 % της επένδυσης θα είναι ελληνική προστιθέμενη αξία, ενώ εξετάζεται η εφαρμογή καινοτομικών λύσεων όπως ο συνδυασμός με συστήματα αποθήκευσης ενέργειας.
Τέλος ο Stephan Hansen, μέλος του ΔΣ της juwi η οποία θα αναλάβει και την κατασκευή του έργου, ανέφερε ότι το φωτοβολταϊκό θα λειτουργήσει στα τέλη του 2021 και θα αποδίδει μέσω του νομοθετημένου πόρου, 500.000 ευρώ το χρόνο στην τοπική κοινωνία.
Το νέο φωτοβολταϊκό πάρκο, ισχύος 204 GW, θα παράγει ετησίως 300 GW, ενέργεια που αντιστοιχεί στην ενέργεια που καταναλώνουν 75.000 νοικοκυριά.
Η κατασκευή θα ξεκινήσει τον Ιούνιο του 2020 και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα αναμένεται να μπει σε λειτουργία στο τέλος του 2021.
Παράλληλα, στο διάστημα της κατασκευής του θα δημιουργήσει 350 θέσεις εργασίας. Το κόστος της επένδυσης εκτιμάται γύρω στα €130 εκατ. και θα χρηματοδοτηθεί με ίδια κεφάλαια.
Στόχος του ομίλου είναι να έχει εγκαταστήσει συνολικά 600 GW έως το 2025. Μάλιστα ο όμιλος εξετάζει και επενδύσεις σε ΑΠΕ και εκτός συνόρων.
Ενδιαφέρον των ΕΛΠΕ για τη ΔΕΠΑ
Επιβεβαίωσε σήμερα ο διευθύνων σύμβουλος των Ελληνικών Πετρελαίων, Ανδρέας Σιάμισιης το ενδιαφέρον για την εξαγορά της ΔΕΠΑ, διευκρίνισε ωστόσο ότι παραμένει ανοιχτό το αν τα ΕΛΠΕ θα συμμετάσχουν στο διαγωνισμό αυτόνομα ή από κοινού με την Edison, εταιρεία με την οποία έχουν ήδη συνεργασία στον τομέα του φυσικού αερίου και της ηλεκτροπαραγωγής μέσω της Elpedison.
«Είμαστε σε συζητήσεις, είναι πρώιμο να πούμε αν θα συμμετάσχουμε από κοινού ή μόνοι μας. Είμαστε συνεταίροι οπότε σίγουρα θα γίνει μια συζήτηση μαζί τους», ανέφερε ο κ. Σιάμισιης, απαντώντας σε ερωτήσεις στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου για την ανακοίνωση της εξαγοράς φωτοβολταϊκού πάρκου ισχύος 204 MW στην Κοζάνη.
Τα ΕΛΠΕ ελέγχουν ήδη το 35% της ΔΕΠΑ, η οποία διασπάται σε εταιρείες υποδομών και εμπορίας. Το ενδιαφέρον των ΕΛΠΕ αφορά την εταιρεία εμπορίας, με δεδομένη την απόφαση του ομίλου να δραστηριοποιηθεί στον τομέα του φυσικού αερίου μέσω της ΔΕΠΑ ή άλλου σχήματος. Την ερχόμενη Πέμπτη, 20 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων των ΕΛΠΕ προκειμένου να εγκριθεί το μνημόνιο συνεργασίας με το ΤΑΙΠΕΔ (που είναι ο πωλητής του υπόλοιπου 35%) τόσο για την από κοινού πώληση της ΔΕΠΑ Υποδομών, όσο και για την συναλλαγή (πώληση ή εξαγορά του υπόλοιπου 65%) που σχετίζεται με την ΔΕΠΑ Εμπορίας.