Τα εννέα επικουρικά ταμεία που περνούν στο ΕΤΕΑ το 2015
- 03/12/2014, 20:45
- SHARE
Τι προβλέπει η διευκρινιστική εγκύκλιος το υπουργείου Εργασίας.
Διευκρινιστική εγκύκλιο, με την οποία παρέχονται οδηγίες για την εφαρμογή του διανεμητικού συστήματος προκαθορισμένων εισφορών με νοητή κεφαλαιοποίηση στα συγκεκριμένα επικουρικά ταμεία αρμοδιότητας του Υπουργείου Εργασίας, εξέδωσε σήμερα το υπουργείο.
Σύμφωνα με την εγκύκλιο από την 1η Ιανουαρίου του 2015 θα πρέπει εννέα κλάδοι και φορείς επικουρικής ασφάλισης να εφαρμόσουν τον συντελεστή του δείκτη βιωσιμότητας.
Στην εγκύκλιο σημειώνεται, επίσης, ότι ο νόμος δίνει το δικαίωμα στους συγκεκριμένους φορείς επικουρικής ασφάλισης να μετατραπούν σε ταμεία επαγγελματικής ασφάλισης (ΝΠΙΔ) υποχρεωτικής ασφάλισης, κατόπιν σχετικής απόφασης και σύμφωνης γνώμης των αντιπροσωπευτικότερων οργανώσεων των ασφαλισμένων τους, το αργότερο μέχρι 30.6.2015, σε διαφορετική περίπτωση από την 1η-7-2015 εντάσσονται υποχρεωτικά στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ).
Οι κλάδοι επικουρικής ασφάλισης που εντάσσονται στο νέο σύστημα είναι: ο κλάδος επικουρικής ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών του ΟΑΕΕ, οι Τομείς Επικουρικής Ασφάλισης Αρτοποιών (ΤΕΑΑ) και Πρατηριούχων Υγρών Καυσίμων (ΤΕΑΠΥΚ) που ανήκουν στον ΟΑΕΕ.
Ακόμη οι κλάδοι επικουρικής Ασφάλισης Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων, ο Τομέας Ασφάλισης Συμβολαιογράφων (ΤΑΣ) και ο Τομέας Επικουρικής Ασφάλισης Δικηγόρων (ΤΕΑΔ) του Κλάδου Επικουρικής Ασφάλισης του ΕΤΑΑ.
Τέλος, ο Τομέας Επικουρικής Ασφάλισης Ιδιοκτητών Συντακτών και Υπαλλήλων Τύπου και ο Τομέας Επικουρικής Ασφάλισης Τεχνικών Τύπου Αθηνών και Θεσσαλονίκης του Κλάδου Επικουρικής Ασφάλισης του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ο κλάδος Επικουρικής Ασφάλισης Ναυτικών (ΚΕΑΝ) του ΝΑΤ.
Τα ταμεία αυτά, θα πρέπει να συνδέουν τις παροχές τους με τις επενδύσεις και τις αποδόσεις.
Σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου, «τα ταμεία αυτά θα διαμορφώνουν στο εξής, το ποσό της σύνταξης που καταβάλλουν στους ασφαλισμένους με βάση: α) τα δημογραφικά δεδομένα τα οποία στηρίζονται σε εγκεκριμένους αναλογιστικούς πίνακες θνησιμότητας, β) το πλασματικό ποσοστό επιστροφής για το ποσό των συσσωρευμένων εισφορών που προκύπτει από την ποσοστιαία μεταβολή των συντάξιμων αποδοχών των ασφαλισμένων, γ) την επιλογή ή όχι της μεταβίβασης της σύνταξης στα δικαιοδόχα μέλη κατά τη στιγμή της συνταξιοδότησης του ασφαλισμένου από τον επικουρικό του φορέα και δ) τον συντελεστή βιωσιμότητας, ο οποίος θα πρέπει να αναπροσαρμόζει σε ετήσια βάση τις νέες και τις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις, μέσω ενός μηχανισμού μειωμένης τιμαριθμικής αναπροσαρμογής, ανάλογα με τις καταβαλλόμενες εισφορές, έτσι ώστε να αποφεύγεται η δημιουργία ελλειμμάτων στο ταμείο, αποκλείοντας κάθε μεταφορά πόρων από τον κρατικό προϋπολογισμό.
»Εάν και μετά την εφαρμογή του συντελεστή βιωσιμότητας προκύψει οποιοδήποτε έλλειμμα, με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, ύστερα από τεκμηριωμένη πρόταση της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής, το ποσό της σύνταξης θα αναπροσαρμόζεται πριν από την 1η Ιανουαρίου κάθε έτους, με την προϋπόθεση τη μη ύπαρξη ελλείμματος σε αυτό και το επόμενο έτος, αποκλείοντας κάθε μεταφορά πόρων από τον κρατικό προϋπολογισμό. Αυτό θα πρέπει να επανεξετάζεται σε τριμηνιαία βάση και αν απαιτούνται περισσότερες προσαρμογές θα λαμβάνονται κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους. Να τηρούν από την 1/1/2014 σε ατομικές μερίδες τις ασφαλιστικές εισφορές που καταβάλλονται για κάθε ασφαλισμένο».