Τα φώτα της διεθνούς κοινότητας cybersecurity στρέφονται στην Ελλάδα
- 10/02/2022, 11:40
- SHARE
Από τις 14 έως τις 17 Ιουνίου 2022 τα βλέμματα όλων θα είναι στραμμένα στην Αθήνα και πιο συγκεκριμένα στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος που θα φιλοξενήσει το 1ο «International Cybersecurity Challenge», μια πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Κυβερνοασφάλεια (ENISA) που εκπονείται από κοινού με περιφερειακούς και διεθνείς οργανισμούς.
Επί της ουσίας μιλάμε για ένα παγκόσμιο κύπελλο κυβερνοασφάλειας, όπου οι καλύτερες ομάδες ανά ήπειρο θα κονταροχτυπηθούν αντιμετωπίζοντας επιθέσεις από κακόβουλα λογισμικά και hackers που θέτουν σε κίνδυνο τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών, όπως επίσης και τα ευαίσθητα δεδομένα των επιχειρήσεων.
Το «International Cybersecurity Challenge» έρχεται ως συνέχεια της επιτυχημένης διοργάνωσης του «European Cybersecurity Challenge» (ECSC) που έκανε το ντεμπούτο του το 2015 και πλέον αποκτά παγκόσμιο χαρακτήρα μιας και οι επιθέσεις στο διαδίκτυο αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο και έχουν αρχίσει να προκαλούν πονοκέφαλο σε επίπεδο Κρατών και κυβερνήσεων.
«Κατά τη διάρκεια της πανδημίας είδαμε ότι οι κυβερνοεπιθέσεις σε εταιρείες και Κράτη σημείωσαν ραγδαία αύξηση. Την ίδια ώρα υπάρχει μεγάλη ανάγκη εξεύρεσης των κατάλληλων ανθρώπων που να διαθέτουν τις απαραίτητες δεξιότητες πάνω στο πεδίο του cybersecurity. Αυτοί είναι άλλωστε και οι βασικοί λόγοι που έχουν σχεδιαστεί και τα αντίστοιχα πρωταθλήματα, όπως το International Cybersecurity Challenge, καθώς διαπιστώθηκε ότι τα άτομα ηλικίας 15-26 ετών είναι εκείνα που μπορούν να ανταπεξέλθουν καλύτερα στις επιθέσεις των hackers. Μέσα από αυτού του είδους τις πρωτοβουλίες, στόχος είναι η δημιουργία ενός παγκόσμιου “φυτώριου” στελεχών κυβερνοασφάλειας. Μην ξεχνάτε πως τα παιδία αυτά πέφτουν κατευθείαν στα βαθιά και ασχολούνται με την επίλυση πραγματικών προβλημάτων», αναφέρει στο Fortune Greece η Στέλλα Τσιτσούλα, Υπεύθυνη Επικοινωνίας της Ελληνικής εθνικής ομάδας του European Cyber Security Challenge, προσθέτοντας πως οι εν λόγω διαγωνισμοί συνιστούν μια καλή ευκαιρία για να βγουν οι νέοι από τα στενά όρια της Πληροφορικής και να ακολουθήσουν μια επαγγελματική σταδιοδρομία με τεράστιες προοπτικές.
«Τόσο ο ευρωπαϊκός όσο και ο παγκόσμιος διαγωνισμός αποσκοπούν στην ανεύρεση, προσέλκυση και ανάδειξη νέων ταλέντων στο χώρο της ψηφιακής ασφάλειας πληροφοριακών συστημάτων και δικτύων. Επιπλέον ένας από τους στόχους είναι και η δημιουργίας κουλτούρας ψηφιακής ασφάλειας ειδικά μεταξύ των νέων. Μάλιστα την τελευταία ημέρα του παγκόσμιου διαγωνισμού θα οργανωθεί ένα open day, όπου θα προσκληθούν σχολεία για να δουν από κοντά τα επιτεύγματα της ψηφιακής ασφάλειας, να λύσουν γρίφους αλλά και να γνωρίσουν από κοντά, κάποιους ethical hackers» επισημαίνει η κα Τσιτσούλα.
Στο ICC θα συμμετάσχουν έως και εννέα διεθνείς ομάδες που αποτελούνται από 15 εθνικούς παίκτες ηλικίας 18 έως 26 ετών από όλο τον κόσμο. Οι ομάδες θα δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους σε μια σειρά από challenges, όπως web application και system exploitation, cryptography, reverse engineering, hardware challenges, forensic analysis και attack/defence. Κορυφαία ταλέντα του κόσμου από τον τομέα της κυβερνοασφάλειας θα δώσουν το παρών, ενώ η διοργάνωση που φιλοδοξεί να καταστεί θεσμός, αναμένεται να γίνει ένα από τα βασικά εκκολαπτήρια της επιχειρηματικότητας στον τομέα της κυβερνοασφάλειας.
4.000 ταλέντα θα δώσουν τα… φώτα τους
Περισσότερα από 4,000 νέα ταλέντα θα βρίσκονται στην Αθήνα τα οποία θα προέρχονται από περιοχές της Ευρώπης, της Βόρειας Αμερικής, της Ασίας, της Αφρικής και της Ωκεανίας, με περισσότερες από 64 χώρες να συμμετέχουν ενεργά. Κάθε γεωγραφική περιοχή θα εκπροσωπείται από μια ομάδα νέων ταλέντων που βρίσκονται στις αντίστοιχες γεωγραφικές περιοχές και θα είναι υπεύθυνη για την επιλογή και την εκπαίδευση των μελών της ομάδας τους μέσω προκαταρκτικών challenges με τη μορφή CTF. Οι 15 κορυφαίοι παίκτες στα προκαταρκτικά CTFs θα σχηματίσουν τις περιφερειακές ομάδες που θα ταξιδέψουν στην Αθήνα για τους τελικούς και την τελετή απονομής τον ερχόμενο Ιούνιο.
Κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας του διαγωνισμού, οι περιφερειακές ομάδες θα διαγωνιστούν σε CTF challenges τύπου Jeopardy, όπως web applications, reverse engineering, hardware και forensics. Κατά τη διάρκεια της δεύτερης ημέρας, επιλεγμένες ομάδες θα διαγωνιστούν σε ένα attack/defence challenge.
Με στόχο πάντα έναν διαφανή και δίκαιο ανταγωνισμό, η οργάνωση του ICC παρακολουθείται και διασφαλίζεται από μια Διοικούσα Επιτροπή που αποτελείται από κυβερνητικούς και περιφερειακούς φορείς, πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα από όλο τον κόσμο. Σκοπός της διευθύνουσας επιτροπής είναι να καθορίσει τους κανόνες και τις προκλήσεις του διαγωνισμού, να σχηματίσει τις ομάδες που θα διαγωνιστούν και να αποφασίσει για την επιλογή των υποψηφίων.
«Υπάρχει έλλειψη δεξιοτήτων και γνώσεων που απαιτούνται για την προστασία της κοινωνίας μας από κυβερνοεπιθέσεις ώστε να μετριαστούν πιθανές απειλές. Ως εκ τούτου, είναι κρίσιμο να εκπαιδεύσουμε και να μυήσουμε τις μελλοντικές γενιές που θα ενισχύσουν την ανθεκτικότητα της κοινωνίας μας και θα εξασφαλίσουν έναν ασφαλή και θωρακισμένο κυβερνοχώρο. Αμερική και Καναδάς σκοράρουν ψηλά σε θέματα κυβερνοασφάλειας, όμως εξίσου καλά τα πηγαίνει και η Ευρώπη. Εσθονία, Τσεχία, Ρουμανία, Γερμανία, Ισπανία και Ιταλία παρουσιάζουν καλά δείγματα γραφής. Στην Ελλάδα μόλις τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να γίνεται αντιληπτή η σημασία της επένδυσης στην κυβερνοασφάλεια. Μάλιστα είναι έντονη η στήριξη και από πλευράς του Υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Κυριάκου Πιερακάκη, ο οποίος τα τελευταία τρία χρόνια στηρίζει την εθνική μας ομάδα».
Η κα Τσιτσούλα διευκρινίζει πως, στην ευρωπαϊκή ομάδα υπάρχουν ήδη δύο ελληνικές συμμετοχές, όμως καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η προκριματική διαδικασία, η τελική ομάδα θα ανακοινωθεί επίσημα τέλη Απριλίου. Παράλληλα, η ελληνική ομάδα cybersecurity ετοιμάζεται και προπονείται πυρετωδώς για τη συμμετοχή της στον αντίστοιχο ευρωπαϊκό διαγωνισμό που θα λάβει χώρα στη Βιέννη τον Σεπτέμβριο.