Τα υπέρ και τα κατά ενός ισχυρού δολαρίου για τις επιχειρήσεις παγκοσμίως
- 05/10/2022, 20:30
- SHARE
της Sheryl Estrada
Το αμερικανικό δολάριο άρχισε να ενισχύεται στις αρχές του έτους και ζει μεγάλες στιγμές αυτή την εποχή, καθώς οι κεντρικές τράπεζες παγκοσμίως προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τον υψηλό πληθωρισμό.
Μέχρι στιγμής φέτος, ο δείκτης δολαρίου ΗΠΑ, ο οποίος μετρά το δολάριο έναντι έξι παγκόσμιων νομισμάτων, συμπεριλαμβανομένου του ευρώ και του γιεν Ιαπωνίας, έχει σημειώσει άνοδο σχεδόν 20%. Για να μάθουμε τι σημαίνει αυτό για τις εταιρείες των ΗΠΑ, είχα μια συνομιλία με τον καθηγητή οικονομικών του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, Jonathan Wright. Ο απόφοιτος του Χάρβαρντ ερευνά την οικονομετρία, τα εμπειρικά μακροοικονομικά και τα χρηματοοικονομικά.
«Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αυξάνει τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια αρκετά απότομα και το κάνει πιο γρήγορα από άλλες κεντρικές τράπεζες», λέει ο Wright. «Και αυτό κάνει τα περιουσιακά στοιχεία σε δολάρια πιο ελκυστικά». (Η τελευταία αύξηση των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ ήταν 0,75%—για τρίτη συνεχόμενη φορά.)
«Σε ένα γραμμάτιο του δημοσίου σήμερα, θα λάβετε απόδοση περίπου 3,5% ή 4% στις ΗΠΑ». λέει ο Wright. «Και αν είχατε ένα συγκρίσιμο γραμμάτιο στην Ευρώπη, θα ήταν πολύ χαμηλότερη, ίσως 1%. Έτσι, αυτό προκαλεί ροή κεφαλαίων στο δολάριο και οδηγεί το δολάριο προς τα πάνω».
Ο δεύτερος λόγος για το ισχυρό δολάριο «δεν οφείλεται συγκεκριμένα στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα, αλλά είναι ότι υπάρχει μεγάλη γεωπολιτική ένταση αυτή τη στιγμή», λέει. «Και οι ΗΠΑ τείνουν να είναι αποδέκτης ροών ασφαλούς καταφυγίου σε τέτοιες στιγμές».
Τα υπέρ και τα κατά; Το θετικό είναι ότι ένα ανοδικό δολάριο πιθανότατα θα μειώσει κάπως τον πληθωρισμό των ΗΠΑ, λέει ο Wright, επειδή κάνει τις εισαγωγές στις ΗΠΑ φθηνότερες. Ωστόσο, «το μειονέκτημα είναι ότι είναι πιο δύσκολο για τις αμερικανικές εταιρείες να πουλήσουν τα προϊόντα τους στο εξωτερικό επειδή είναι πλέον πιο ακριβά», εξηγεί ο Wright. «Αλλά, ακόμη και χωρίς καμία πραγματική συναλλαγή, ασκεί πίεση στα κέρδη για τις θυγατρικές των πολυεθνικών».
Επομένως, εάν είστε πολυεθνική εταιρεία, αυτή τη στιγμή νιώθετε περισσότερο τις δυσκολίες από την άνοδο του δολαρίου από τις εταιρείες που πωλούν προϊόντα μόνο στις ΗΠΑ; «Νομίζω ότι αυτό είναι αλήθεια», λέει ο Wright. «Και συγκεκριμένα, εταιρείες όπως η Apple που έχουν πολλές δραστηριότητές τους στο εξωτερικό, θα εξακολουθήσουν να διαπιστώνουν ότι όταν μετατρέπουν αυτά τα κέρδη σε δολάρια, εισπράττουν λιγότερα».
Κατά τη διάρκεια μιας συνομιλίας που είχα με τον οικονομικό διευθυντή της Dell Technologies, Tom Sweet τον Σεπτέμβριο, είπε ότι το 50% των εσόδων της Dell προέρχεται από το εξωτερικό και «οι διακυμάνσεις των νομισμάτων ήταν αρκετά σημαντικές».
«Οι τιμές πώλησής μας είναι γενικά σε τοπικό νόμισμα», εξήγησε ο Sweet. «Καθώς το δολάριο έχει ενισχυθεί, η προσαρμογή των τιμών καταλόγου σε τοπικό νόμισμα έτσι ώστε να προσπαθήσουμε να διατηρήσουμε τα αποτελέσματα σε δολάρια ΗΠΑ ισορροπημένα ήταν μια προσεκτική εξισορροπητική πράξη. Πόσο μπορεί κανείς να προσαρμόσει τις τιμές χωρίς να καταπνίξει τη ζήτηση;» Εάν δεν μπορεί κάποιος να αλλάξει τις τιμές καταλόγου για να καλύψει όλη την μεταβολή του νομίσματος, άλλες μέθοδοι μπορεί να είναι η συμπίεση των εκπτώσεων ή άλλων προωθητικών κινήτρων για να προσπαθήσει να διατηρήσει άθικτα τα αποτελέσματα.
Κατά τη διάρκεια των ανακοινώσεων των οικονομικών αποτελεσμάτων το περασμένο καλοκαίρι, ορισμένοι ηγέτες παρατήρησαν ότι το ισχυρό δολάριο θα επιβαρύνει τα κέρδη τους, ανέφερε το Fortune. «Πολλές από αυτές τις πολυεθνικές εταιρείες μάλλον έχουν θέσει σε εφαρμογή συναλλαγματικές αντισταθμίσεις πριν από λίγο καιρό», εξήγησε ο Wright. «Αλλά τα προβλήματα δε φεύγουν. Αν είχαν αντισταθμίσει την έκθεσή τους σε ξένο νόμισμα πριν από ένα ή δύο χρόνια, τότε τουλάχιστον θα είχαν λίγο περιθώριο ελιγμών ως απάντηση στις αρνητικές επιπτώσεις της τρέχουσας ανατίμησης του δολαρίου. Αυτό δεν λύνει το υποκείμενο πρόβλημα, ιδιαίτερα εάν η ισχύς του δολαρίου παραμείνει».
Όσο για τις πολυεθνικές που δεν κατάφεραν να αντισταθμίσουν επαρκώς; «Είναι πολύ αργά», λέει ο Wright.
Ρώτησα τον Wright τι βλέπει να συμβαίνει το 2023. «Οι συναλλαγματικές ισοτιμίες είναι τρομερά δύσκολο να προβλεφθούν», μου είπε. Ωστόσο, «είναι απίθανο να αλλάξουν εντελώς μέσα στους επόμενους μήνες», λέει ο Wright. «Εφόσον η Ομοσπονδιακή Τράπεζα συνεχίζει να σφίγγει τη νομισματική πολιτική, νομίζω ότι είναι λογικό να περιμένουμε ότι το δολάριο θα παραμείνει εξαιρετικά ισχυρό».
«Νομίζω ότι υπάρχουν τρεις μεγάλες περιπτώσεις ενίσχυσης του δολαρίου – στα μέσα της δεκαετίας του ’80, στα τέλη της δεκαετίας του ’90 και σήμερα», εξηγεί ο Wright. «Έχει δρόμο να διανύσει πριν φτάσει στο σημείο που έφτασε τις δύο τελευταίες φορές. Αν θυμάμαι καλά, το ευρώ έπεσε στα 80 σεντς την τελευταία φορά. Σήμερα, είναι στα 98 σεντς».