Τα υψηλά επιτόκια ήρθαν για να μείνουν; Τι «δείχνουν» οι αγορές ομολόγων

Τα υψηλά επιτόκια ήρθαν για να μείνουν; Τι «δείχνουν» οι αγορές ομολόγων
Traders work the floor at the New York Stock Exchange (NYSE) during the opening bell in New York on May 23, 2023. Stock markets slid on May 23 after fresh talks between President Joe Biden and House Speaker Kevin McCarty on raising the US debt ceiling ended without an agreement as a crucial deadline approaches. (Photo by ANGELA WEISS / AFP) Photo: AFP
Πού στοιχηματίζουν πλέον οι traders, με το βλέμμα στις κινήσεις της Fed.

Την ώρα που αυξάνεται η αισιοδοξία των επενδυτών ότι το ράλι των αμερικανικών κρατικών ομολόγων είναι έτοιμο να απογειωθεί, ένας βασικός δείκτης στην αγορά ομολόγων “αναβοσβήνει” ένα ανησυχητικό σημάδι για όποιον σκέφτεται να επενδύσει, αναφέρει το Bloomberg.

Κατ’ αρχάς, τα καλά νέα. Με τα μέσα του 2024 να είναι ορατά, τα κρατικά ομόλογα βρίσκονται στο μεταίχμιο της εξάλειψης των απωλειών τους για το έτος, καθώς εμφανίζονται επιτέλους ενδείξεις ότι τόσο ο πληθωρισμός όσο και η αγορά εργασίας έχουν πραγματικά “κρυώσει”. Οι traders στοιχηματίζουν τώρα ότι αυτό μπορεί να είναι αρκετό για την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια ήδη από τον Σεπτέμβριο.

Αλλά ενδεχομένως να περιορίσει την ικανότητα της κεντρικής τράπεζας να μειώσει και έτσι να δημιουργήσει έναν αντίπαλο άνεμο για τα ομόλογα είναι η αυξανόμενη άποψη στις αγορές ότι το λεγόμενο ουδέτερο επιτόκιο της οικονομίας – ένα θεωρητικό επίπεδο κόστους δανεισμού που ούτε τονώνει ούτε επιβραδύνει την ανάπτυξη – είναι πολύ υψηλότερο από ό,τι προβλέπουν σήμερα οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής.

“Η σημασία είναι ότι όταν η οικονομία αναπόφευκτα επιβραδυνθεί, θα υπάρξουν λιγότερες μειώσεις επιτοκίων και τα επιτόκια τα επόμενα 10 χρόνια περίπου θα μπορούσαν να είναι υψηλότερα από ό,τι ήταν τα τελευταία 10 χρόνια”, δήλωσε ο Troy Ludtka, ανώτερος οικονομολόγος στις ΗΠΑ στην SMBC Nikko Securities America Inc.

Τα προθεσμιακά συμβόλαια που αναφέρονται στο πενταετές επιτόκιο των επόμενων πέντε ετών – ένα υποκατάστατο για την άποψη της αγοράς σχετικά με το πού μπορεί να καταλήξουν τα επιτόκια των ΗΠΑ – έχουν σταματήσει στο 3,6%. Ενώ αυτό είναι μειωμένο από το περσινό μέγιστο του 4,5%, εξακολουθεί να είναι περισσότερο από ένα πλήρες ποσοστό υψηλότερο από τον μέσο όρο της τελευταίας δεκαετίας και πάνω από την εκτίμηση της ίδιας της Fed για 2,75%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αυτό έχει σημασία διότι σημαίνει ότι η αγορά τιμολογεί ένα πολύ πιο υψηλό κατώτατο όριο για τις αποδόσεις. Η πρακτική συνέπεια είναι ότι υπάρχουν πιθανά όρια στο πόσο μακριά μπορούν να φτάσουν τα ομόλογα. Αυτό θα πρέπει να προβληματίσει τους επενδυτές που προετοιμάζονται για το είδος του επικού ράλι των ομολόγων που τους έσωσε στα τέλη του περασμένου έτους.

Προς το παρόν, το κλίμα μεταξύ των επενδυτών γίνεται όλο και πιο αισιόδοξο. Ένας δείκτης του Bloomberg για τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων είχε απώλειες μόλις 0,3% για το 2024 από την Παρασκευή, αφού είχε χάσει έως και 3,4% για το έτος στο χαμηλότερο σημείο του. Οι αποδόσεις αναφοράς έχουν υποχωρήσει περίπου μισή ποσοστιαία μονάδα από το μέγιστο που σημείωσαν τον Απρίλιο από την αρχή του έτους.

Οι έμποροι στις πρόσφατες συνεδριάσεις έχουν φορτώσει σε contrarian στοιχήματα που πρόκειται να επωφεληθούν από τις μεγαλύτερες πιθανότητες η Fed να μειώσει τα επιτόκια ήδη από τον Ιούλιο και η ζήτηση για συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης που θα επωφεληθούν από ένα ράλι στην αγορά ομολόγων ανθεί.

Αλλά αν η αγορά έχει δίκιο ότι το ουδέτερο επιτόκιο – το οποίο δεν μπορεί να παρατηρηθεί σε πραγματικό χρόνο επειδή υπόκειται σε πάρα πολλές δυνάμεις – έχει ανέβει μόνιμα, τότε το σημερινό επιτόκιο αναφοράς της Fed που υπερβαίνει το 5% μπορεί να μην είναι τόσο περιοριστικό όσο θεωρείται. Πράγματι, ένας μετρητής του Bloomberg δείχνει ότι οι χρηματοπιστωτικές συνθήκες είναι σχετικά εύκολες.

“Είδαμε μόνο μια αρκετά σταδιακή επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης και αυτό θα έδειχνε ότι το ουδέτερο επιτόκιο είναι σημαντικά υψηλότερο”, δήλωσε ο Bob Elliott, διευθύνων σύμβουλος και επικεφαλής επενδύσεων της Unlimited Funds Inc. Με τις τρέχουσες οικονομικές συνθήκες και τα περιορισμένα ασφάλιστρα κινδύνου που τιμολογούνται στα ομόλογα μακράς διάρκειας, “τα μετρητά φαίνονται πιο ελκυστικά από ό,τι τα ομόλογα”, πρόσθεσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το πραγματικό επίπεδο του ουδέτερου επιτοκίου, ή R-Star όπως είναι επίσης γνωστό, έχει γίνει αντικείμενο έντονης συζήτησης. Οι λόγοι για μια πιθανή ανοδική μετατόπιση, η οποία θα σηματοδοτούσε μια αντιστροφή από μια πτωτική πορεία δεκαετιών, περιλαμβάνουν τις προσδοκίες για μεγάλα και παρατεταμένα ελλείμματα του κρατικού προϋπολογισμού και τις αυξημένες επενδύσεις για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Περαιτέρω κέρδη στα ομόλογα μπορεί να απαιτήσουν μια πιο έντονη επιβράδυνση του πληθωρισμού και της ανάπτυξης, ώστε να προκαλέσουν μείωση των επιτοκίων πιο γρήγορα και βαθιά από ό,τι προβλέπει σήμερα η Fed. Ένα υψηλότερο ουδέτερο επιτόκιο θα καθιστούσε αυτό το σενάριο λιγότερο πιθανό.

Οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι τα στοιχεία της επόμενης εβδομάδας θα δείξουν ότι ο προτιμώμενος από τη Fed δείκτης του υποκείμενου πληθωρισμού επιβραδύνθηκε σε ετήσιο ρυθμό 2,6% τον περασμένο μήνα από 2,8%. Αν και πρόκειται για τη χαμηλότερη μέτρηση από τον Μάρτιο του 2021, παραμένει πάνω από τον στόχο της Fed για πληθωρισμό 2%. Και το ποσοστό ανεργίας βρίσκεται στο ή κάτω από το 4% για περισσότερο από δύο χρόνια, η καλύτερη επίδοση από τη δεκαετία του 1960.

“Ενώ βλέπουμε θύλακες τόσο των νοικοκυριών όσο και των επιχειρήσεων να υποφέρουν από τα υψηλότερα επιτόκια, συνολικά ως σύστημα, σαφώς το έχουμε χειριστεί πολύ καλά”, δήλωσε η Phoebe White, επικεφαλής της στρατηγικής για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ στην JPMorgan Chase & Co.

Οι επιδόσεις των χρηματοπιστωτικών αγορών υποδηλώνουν επίσης ότι η πολιτική της Fed μπορεί να μην είναι αρκετά περιοριστική. Ο S&P 500 σημειώνει ρεκόρ σχεδόν σε καθημερινή βάση, ακόμη και όταν τα προσαρμοσμένα στον πληθωρισμό επιτόκια βραχύτερης διάρκειας, τα οποία επικαλείται ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ ως εισροή για τη μέτρηση του αντίκτυπου της πολιτικής της Fed, έχουν εκτιναχθεί σχεδόν κατά έξι ποσοστιαίες μονάδες από το 2022.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: