Τα «καύσιμα» του χειμώνα εξασφαλίζει η κυβέρνηση – Οι επαφές στις Βρυξέλλες
- 11/07/2022, 09:52
- SHARE
Τροποποίηση του προγράμματος απολιγνητοποίησης και νέα μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων αποτελούν δύο βασικούς άξονες στο σχέδιο αντιμετώπισης πιθανής κλιμάκωσης των δυσμενών συνεπειών του πολέμου στην Ουκρανία από το χειμώνα.
Ήδη την ενεργειακή επάρκεια της Κεντρικής Ευρώπης δοκιμάζει η συντήρηση του αγωγού Nord Stream 1. Για τις ανάγκες των εργασιών συντήρησης κλείνει ο αγωγός που τροφοδοτεί τη Γερμανία ενώ αναπτύσσονται σενάρια, όπως αυτά που υποστηρίζει η Goldman Sachs, ότι ο αγωγός δεν θα επιστρέψει σε λειτουργία. Πάντως η τουρμπίνα που κατασκευάζεται στον Καναδά αναμένεται να παραδοθεί εγκαίρως ενώ το Κρεμλίνο έχει διαμηνύσει ότι δε θα ασκήσει πολιτική χρησιμοποιώντας τις προμήθειες φυσικού αερίου ανοίγοντας εκ νέου τη ροή προς την Γερμανία και την Ευρώπη μετά τις εργασίες.
Είναι ωστόσο σαφές ότι η μείωση της ροής φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την Ευρώπη τροφοδοτεί σενάρια «τρόμου». Παρόλαυτά η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι έχει σχέδιο για να ανταπεξέλθει ακόμη και στα πιο δυσμενή σενάρια διακοπής αερίου από τη Ρωσία στη χώρα μας και στα Βαλκάνια, όπως είχε αναφέρει την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας. Προβλέπεται παράταση της λειτουργίας των λιγνιτικών μονάδων Αγ. Δημήτριος 5 και Μελίτη ενώ από τον Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει και η λειτουργία της λιγνιτικής μονάδας Πτολεμαΐδα 5.
Πάντως συνδικαλιστικοί φορείς σημειώνουν ότι ενώ οι υποδομές είναι σε ετοιμότητα και πραγματοποιούνται οι σχετικές δοκιμές και διαδικασίες συντήρησης δεν υπάρχουν εργάτες για εξόρυξη λιγνίτη, που είναι προϋπόθεση για τη λειτουργία τους.
Από την άλλη μεριά η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί οριζόντια κάλυψη όλων των καταναλωτών από τον Ιούλιο, με επιδότηση της κατανάλωσης σε όλες τις κατοικίες, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και χωρίς όρια στη μηνιαία κατανάλωση. Σημειώνεται ότι το νέο πακέτο για τον Ιούλιο ξεπερνά τα 720 εκατ. ευρώ ενώ συνολικά πάνω από 5 δισ. ευρώ έχουν διατεθεί για επιδοτήσεις από το περασμένο φθινόπωρο.
Οι ανάγκες για νέο δημοσιονομικό χώρο δημιουργούν πονοκέφαλο στην κυβέρνηση που προσβλέπει μεν σε σημαντικά έσοδα από τον τουρισμό αλλά χρειάζεται την παράταση του καθεστώτος δημοσιονομικής ευελιξίας από την ΕΕ για να διαχειριστεί την κρίση σχεδιάζοντας αποτελεσματικά μέτρα και δανειζόμενη με φειδώ από τις αγορές χωρίς να υπονομεύσει την πορεία της οικονομίας προς την κατάκτηση επενδυτικής βαθμίδας.
Σημειώνεται ότι σήμερα ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μεταβαίνει στις Βρυξέλλες, προκειμένου να συμμετάσχει στις συνεδριάσεις του Eurogroup και του Ecofin. Στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης θα συζητηθούν οι μακροοικονομικές εξελίξεις και θα παρουσιαστούν τα συμπεράσματα της έκθεσης του ΔΝΤ για την ευρωζώνη, με βάση το άρθρο IV του καταστατικού του Ταμείου. Αναμένονται συστάσεις για συνετή δημοσιονομική πολιτική για τις χώρες με υψηλό χρέος, όπως η Ελλάδα. Το συμβούλιο θα ασχοληθεί με τις προτάσεις για αναθεώρηση των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, σε συνέχεια της σύστασης της Επιτροπής για διατήρηση και το 2023 της γενικής ρήτρας διαφυγής και απενεργοποίησή της από το 2024, δεδομένης της αυξημένης αβεβαιότητας και των ισχυρών καθοδικών κινδύνων για τις οικονομικές προοπτικές.
Ας σημειωθεί ότι έπεται σε λίγες ημέρες, 21 Ιουλίου, η συνεδρίαση της ΕΚΤ, που θα προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων, πιθανότατα κατά 25 μονάδες βάσης, χωρίς να αποκλείσεται και αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης.
Τα παραπάνω δημιουργούν πιεστικές συνθήκες για οριστικοποίηση της δέσμης μέτρων που θα ενισχύσουν την ικανότητα της αγοράς, των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών προκειμένου να αντιμετωπίσουν πιθανές δυσκολίες από τον Σεπτέμβριο, οπότε και ολοκληρώνεται η ισχύς ορισμένων από τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί. Σημειώνεται δε ότι από το νέο έτος ενεργοποιούνται ειλημμένες αποφάσεις όπως η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για τα εισοδήματα από τον ιδιωτικό τομέα και η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.