Τα κυριότερα σημεία της πολιτικής κόντρας Τσίπρα – Μητσοτάκη στη βουλή
- 01/08/2017, 16:21
- SHARE
Με αφορμή το νομοσχέδιο για την παιδεία οι πολιτικοί αρχηγοί έθιξαν μια σειρά από ζητήματα που αφορούν κυρίως την οικονομία.
Σε θερινές …θερμοκρασίες κινήθηκε, τελικώς, η αντιπαράθεση του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Σε μια συζήτηση που ξεκίνησε από το θέμα της παιδείας -θέμα στο οποίο οι δύο πολιτικοί αρχηγοί είχαν την ευκαιρία να υπογραμμίσουν τις διαφορές που έχουν ως προς τις πολιτικές και τη φιλοσοφία περί το εκπαιδευτικό σύστημα- γρήγορα όμως εξελίχθηκε σε εφ’ όλης της ύλης πολιτική αντιπαράθεση.
Με τον Αλέξη Τσίπρα να επιμένει ιδιαιτέρως στην επόμενη μέρα και πώς ο πολιτικός του αντίπαλος δεν έχει θετική πρόταση για τη μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών και τον Κυριάκο Μητσοτάκη να επιμένει στο αίτημά του για εξεταστικές επιτροπές.
Αναλυτικά: Τα μεσαία και τα χαμηλότερα στρώματα θυμούνται ποιοι λεηλάτησαν τις δυνατότητες του τόπου και ποιοι χρεοκόπησαν τη χώρα, είπε με έμφαση ο πρωθυπουργός, υπενθυμίζοντας ότι ο σημερινός αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν υπουργός της κυβέρνησης Σαμαρά- Βενιζέλου. Και καταλόγισε «νευρικότητα» στην ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης, γεγονός που αποτυπώνεται -όπως είπε- στις 3 προτάσεις της για εξεταστική επιτροπή (Καμμένος, Βαρουφάκης, Μαδούρο) σε διάστημα 1,5 μήνα. Δηλαδή, μια εξεταστική επιτροπή ανά 15 ημέρες παρατήρησε ο πρωθυπουργός για να στοιχειοθετήσει, έτσι, τον ισχυρισμό του ότι η ΝΔ πετά την «μπάλα» στην «εξέδρα» όσον αφορά τα πραγματικά προβλήματα της χώρας.
Νευρικότητα που αποτυπώθηκε -συνέχισε- και στην αντίδραση Μητσοτάκη όσον αφορά το περιφερειακό συνέδριο της Στερεάς Ελλάδας, βάζοντας απαγορευτικό στα στελέχη του κόμματός του να παραστούν, ακόμη και στον ανιψιό του και περιφερειάρχη, Κώστα Μπακογιάννη. «Εμείς -είτε το θέλετε είτε όχι- ανοίγουμε διάδρομο εξόδου από την κρίση και το τέλμα της χρεοκοπίας, στο οποίο εσείς βυθίσατε τη χώρα», ήταν μια φράση με έντονη την αντιπαράθεση του «εμείς –εσείς».
Στον αντίποδα, ένα από τα επιχειρήματα της ΝΔ είναι ότι οι πολίτες υποφέρουν από την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, γεγονός που αποτυπώνεται στα εκκαθαριστικά της εφορίας και του ΕΦΚΑ, που κλήθηκαν να πληρώσουν τις ημέρες αυτές. «Αρκετά με την αυτήν την ‘καραμέλα’ της ταξικής κοινωνικής ευαισθησίας, οι πιο αδύναμοι είναι τα θύματα της δικής σας πολιτικής», τόνισε ο Κ. Μητσοτάκης.
Επιπροσθέτως επέμεινε στο θέμα των εξεταστικών επιτροπών: για το θέμα Καμμένου υποσχέθηκε ότι θα επανέλθει μετά τις θερινές διακοπές της Βουλής. Ενώ για το θέμα Βαρουφάκη υποστήριξε ότι ο πρωθυπουργός έχει κορυφαία ευθύνη (από την πλευρά του ο Αλ. Τσίπρας είχε πει ότι η ΝΔ έχει μετατρέψει τον Γ. Βαρουφάκη σε βασικό σύμμαχό της).
Ένα ξεχωριστό θέμα αντιπαράθεσης ήταν η κατάθεση από την εκάστοτε πλειοψηφία, τροπολογιών /πράξεων νομοθετικού περιεχομένου. «Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί», ήταν η χαρακτηριστική απάντηση του πρωθυπουργού, όταν ο Κ. Μητσοτάκης κατέθετε, από την πλευρά του, όλες τις τροπολογίες της παρούσας κυβέρνησης. Με τον Αλ. Τσίπρα να αντιτείνει ότι η σημερινή κυβέρνηση έφερε, πράγματι, τροπολογίες της τελευταίας στιγμής που αφορούσαν όμως μέτρα υπέρ των συνταξιούχων ή υπέρ των σεισμόπληκτων σε Λέσβο και Κω (απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ), όταν η προηγούμενη κυβέρνηση έφερνε επί ημερών της τροπολογία που έδινε ασυλία στα τραπεζικά εκείνα στελέχη που έδωσαν τα «θαλασσοδάνεια» σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.
Για ευτελισμό της κοινοβουλευτικής διαδικασίας έκανε λόγο ο Κ. Μητσοτάκης, θεωρώντας για το θέμα συνυπεύθυνο και τον πρόεδρο της Βουλής Ν. Βούτση. (Μάλιστα, στο σημείο αυτό, ο πρόεδρος της ΝΔ βρήκε την ευκαιρία να ανταπαντήσει στην επιστολή του προέδρου του Κοινοβουλίου για το επεισόδιο με την οργάνωση «Ρουβίκωνας» στο προαύλιο της Βουλής).
Στα θέματα παιδείας, ο πρωθυπουργός επέμεινε στο τρίπτυχο, επαναφορά του ασύλου με σεβασμό των δημοκρατικών ελευθεριών – κατάργηση των Συμβουλίων Διοίκησης -κατάργηση της «φάμπρικας» των πολύ υψηλών διδάκτρων στα μεταπτυχιακά. Ενώ κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΝΔ για όψιμο ενδιαφέρον για την εκπαίδευση των παιδιών της Δυτικής Αττικής, καθώς είχε προηγηθεί η τραγική μείωση των δαπανών για τη δημόσια εκπαίδευση από την κυβέρνηση της οποίας μέλος ήταν ο Κ. Μητσοτάκης.
Εκ παραλλήλου, και εκμεταλλευόμενος μία από τις βασικές εξαγγελίες του Κ. Μητσοτάκη για ιδιωτικά πανεπιστήμια (μέσω της Συνταγματικής Αναθεώρησης), ο Αλ. Τσίπρας υποστήριξε ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ενδιαφέρεται μόνο για το ιδιωτικό: ιδιωτική Παιδεία, ιδιωτική Υγεία, ιδιωτική Ασφάλιση κ.ο.κ. Ταυτοχρόνως, ο πρωθυπουργός επεχείρησε να επιφέρει ρήγμα στις τάξεις της ΝΔ: σημείωσε, έτσι, ότι ο ισχυρισμός Μητσοτάκη ότι η κυβέρνηση επαναφέρει την «ανομία» στο θέμα του πανεπιστημιακού ασύλου υπονοεί ότι υπήρχε ανομία επί ημερών Γιαννάκου, δηλαδή επί κυβερνήσεως Καραμανλή.
Από την πλευρά του, τέλος, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης ξεκαθάριζε από την πρώτη κιόλας, φράση της πρωτολογίας του ότι ο νόμος Γαβρόγλου θα καταργηθεί. «Αποστρέφεστε κάθε έννοια αξιολόγησης», υποστήριξε ακόμη ο πρόεδρος της ΝΔ απευθυνόμενος στα κυβερνητικά έδρανα, «αντί να κοιτάτε μπροστά, κοιτάτε πίσω και αναμοχλεύετε τις πιο σκοτεινές εποχές».