Tα «κομμένα φτερά» της Air Berlin
- 30/03/2014, 17:59
- SHARE
Η δεύτερη μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία της Γερμανίας κρέμεται από την Etihad για να σωθεί.
Η εκ νέου αναβολή της προγραμματισμένης συνέντευξης τύπου της Air Berlin «φούντωσε» τις φήμες για το μέλλον της γερμανικής αεροπορικής εταιρείας. Στη συνέντευξη αυτή θα παρουσιαζόταν ο ισολογισμός της εταιρίας, ο οποίος σημειωτέον επρόκειτο να παρουσιαστεί, βάσει του αρχικού προγραμματισμού, στις 20 Μαρτίου. Είναι προφανές ότι εν μέσω των τεράστιων απωλειών που καταγράφει τελευταία η δεύτερη σε μέγεθος αεροπορική εταιρία της Γερμανίας χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να καταλήξει σε ένα σχέδιο διάσωσης.
Τον πρώτο λόγο φαίνεται πως έχει ο σημαντικότερος μέτοχός της, η Etihad Airways από το Άμπου Ντάμπι, που από τον Δεκέμβριο του 2011 κατέχει το 30 % των μετοχών της εταιρίας και η οποία έχει γλιτώσει την Air Berlin ήδη αρκετές φορές από το χείλος της οικονομικής καταστροφής. Στον κλάδο έχει δημιουργηθεί η εντύπωση ότι η Air Berlin εξαρτάται στο μεταξύ απόλυτα από την Etihad Airways, μολονότι η τελευταία κατέχει μόλις το 1/3 των μετοχών της γερμανικής εταιρίας. Τη συμφωνία με τους Άραβες είχε δρομολογήσει ο τότε επικεφαλής της γερμανικής εταιρείας, πρώην κορυφαίο στέλεχος της Deutsche Bahn, Χάρτμουτ Μέεντορν. Εντούτοις η Etihad φρόντισε ώστε να αντικατασταθεί σύντομα ο Μέεντορν από τον πολύ πιο έμπειρο του κλάδου, Αυστριακό Βόλφγκανγκ Προκ-Σάουερ, πρώην διευθύνων σύμβουλος της ινδικής Jet Airways.
Airberlin: «Απόβαση» στα ελληνικά νησιά το 2014
Αντί όμως να επενδύσει σε ισχυρές συμμαχίες, η Etihad, που σημειωτέον ιδρύθηκε μόλις το 2003, στράφηκε καταρχήν σε μάλλον παραπαίουσες εταιρίες. Σε αυτές συγκαταλέγονται στην Ευρώπη η Aer Lingus, η Air Serbia, η περιφερειακή Darwin στην Ελβετία, η ινδική Jet Airways καθώς και η Virgin Australia. «Το 20 % του τζίρου μας, ύψους 5 δισ. δολαρίων προέρχεται από τις στρατηγικές μας συμμετοχές, ενώ μας τροφοδοτούν επίσης και με το 20 % των δικών μας επιβατών», λέει ο Αυστραλός επικεφαλής της Etihad Τζέιμς Χόγκαν, τον οποίο πολλοί ειδήμονες του κλάδου αντιμετωπίζουν με αρκετή καχυποψία. Και αυτό γιατί λίγο μετά την αποχώρησή του από την Gulf Air και αφού ανέλαβε τα ηνία της Etihad, αποκαλύφθηκε ότι δεν είχε εξυγιάνει την εταιρία, όπως ο ίδιος ισχυριζόταν, αλλά αντιθέτως την είχε αφήσει σε κάκιστη οικονομική κατάσταση. Το γεγονός ότι ο ίδιος προχωρά τώρα στην εξαγορά μέρους των μετοχών της Alitalia, ξυπνά κακές μνήμες στον κλάδο.
«Αυτό το shopping-tour θυμίζει την αποτυχημένη στρατηγική της Swissair, όταν, πριν από 15 χρόνια, προσπαθούσε να αντέξει την εντεινόμενη από τις τότε νέες συμμαχίες των αιθέρων πίεση», αναφέρει η γερμανική υπηρεσία του κλάδου των αερομεταφορών Flugpost. Το διάστημα εκείνο οι Ελβετοί επένδυσαν επίσης σε μια σειρά προβληματικών αεροπορικών εταιριών, από τις οποίες σήμερα δεν έχει απομείνει πλέον καμία, ούτε βέβαια η ίδια η Swissair. Αντιπρόεδρος της Etihad είναι ο Ελβετός Πέτερ Μπαουμγκάρτνερ, ο οποίος το 1998 εργαζόταν ακόμη στην Swissair. Ο ίδιος εκτιμά σήμερα ότι «δεν μπορούν να συγκριθούν οι δυο περιπτώσεις».
Δείτε: Οι καλύτερες αεροπορικές εταιρείες του 2013
Την εποχή εκείνη η Swissair είχε μερίδιο μετοχών της γερμανικής LTU, την οποία εξαγόρασε το 2007 η Air Berlin υπό τον Γιοάχιμ Χούνολντ. Και ο ίδιος ακολούθησε μια αρκετά φιλόδοξη στρατηγική εξαγορών, συγχωνεύοντας την Air Berlin, μεταξύ άλλων, με την Deutsche BA και την ελβετική Belair. Αναλυτές αποδίδουν τη δεινή οικονομική κατάσταση της Air Berlin σήμερα κυρίως στην εξαγορά της LTU. Όπως είπε προς τη Deutsche Welle ο πρώην πιλότος της F1 Νίκι Λάουντα, ο οποίος πούλησε επίσης τη δική του αεροπορική NIKI στην Air Berlin: «Είχα πει τότε ξεκάθαρα στον Χούνολτ να μην αγοράσει την LTU. Εάν δεν το είχε κάνει, δεν θα υπήρχαν τα σημερινά προβλήματα».
Η Etihad πάντως δεν φαίνεται ικανοποιημένη από τους ρυθμούς εξυγίανσης της Air Berlin. Προφανώς ο επικεφαλής της γερμανικής εταιρίας Προκ-Σάουερ υποτίμησε τα τεράστια προβλήματα της εταιρίας. Γεγονός είναι όμως ότι η Etihad χρειάζεται έναν ισχυρό σύμμαχο στην Ευρώπη, εάν θέλει να παίξει μελλοντικά μεγαλύτερο ρόλο στις ευρωπαϊκές αερομεταφορές. Κοινώς: και οι δυο εταιρίες χρειάζονται η μια την άλλη. Το ερώτημα που θα πρέπει να απαντηθεί όμως προσεχώς είναι πως θα λυθεί ο γρίφος της Air Berlin –που σημειωτέον μεταφράζεται σε ένα χρέος ύψους 800 εκατομμυρίων ευρώ- και τι ρόλο θα παίξει στα μελλοντικά σχέδια της Etihad στην Ευρώπη η Alitalia.
Πηγή: Deutsche Welle