Τα κράτη-μέλη της ΕΕ θα αποφασίζουν για τα μεταλλαγμένα τρόφιμα
- 12/06/2014, 18:18
- SHARE
Κάθε χώρα θα έχει τη δυνατότητα να απαγορεύει μονομερώς την καλλιέργεια Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών.
Η δυνατότητα να απαγορεύουν μονομερώς την καλλιέργεια Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών (ΓΤΟ) που έχουν αδειοδοτηθεί ή είναι υπό αδειοδότηση στην ΕΕ δίνεται για πρώτη φορά στα κράτη-μέλη, με βάση τη συμφωνία στο Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος της ΕΕ στο Λουξεμβούργο.
Η συμφωνία, επί τη βάσει της πρότασης που κατέθεσε η Ελληνική Προεδρία, επετεύχθη σχεδόν ομόφωνα, με τη θετική ψήφο 26 κρατών μελών από τα 28 της ΕΕ και δύο αποχές, δίνοντας επιτυχές τέλος σε μια διαπραγμάτευση που έχει κρατήσει πάνω από 4 χρόνια.
Σύμφωνα με την πρόταση τροποποίησης της Οδηγίας που επεξεργάστηκε και διαπραγματεύτηκε η Ελληνική Προεδρία, τα κράτη μέλη, στηριζόμενα για πρώτη φορά σε ισχυρή νομική βάση, θα έχουν τη δυνατότητα να περιορίζουν ή να απαγορεύουν την καλλιέργεια ΓΤΟ ανάλογα με τις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν σε κάθε περιοχή, λαμβάνοντας μέτρα σε εθνικό επίπεδο. Η απαγόρευση θα πραγματοποιείται με απόφαση του κάθε κράτους-μέλους, χωρίς την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ασφαλώς χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των εταιριών.
«Η Ελληνική Προεδρία πέτυχε απόφαση με πολύ μεγάλη πλειοψηφία, ώστε πέρα από τις διακηρύξεις αρχών να θεσμοθετηθεί και αξιόπιστο νομικό «οπλοστάσιο» για να μπορούν στην πράξη τα Κράτη Μέλη να εμποδίζουν την καλλιέργεια των ΓΤΟ στην επικράτειά τους», σχολίασε ο Γιάννης Μανιάτης.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ο προεδρεύων του Συμβουλίου κ. Μανιάτης επανέλαβε την εθνική θέση ότι η Ελλάδα είναι αντίθετη και δεν πρόκειται να επιτρέψει την καλλιέργεια ΓΤΟ στο έδαφός της, ενώ απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων δήλωσε ότι «η Ελλάδα δεν πρόκειται να επιτρέψει την καλλιέργεια μεταλλαγμένων στο έδαφός της, ακόμη κι αν απομείνει η μοναδική χώρα στον κόσμο που θα ισχύει μια τέτοια απόφαση».
Σημειώνεται ότι τη σημερινή επίτευξη συμφωνίας για τους ΓΤΟ θα πρέπει να επικυρωθεί από το νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Διαβάστε ακόμη: Η Ε.Ε. ενέκρινε την καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων ειδών