Τα κράτη – «βόμβες» για τις επενδύσεις
- 29/10/2014, 15:14
- SHARE
Πόσο δύσκολο είναι να ανοίξει κάποιος επιχείρηση στην Ελλάδα; Δείτε τη σχετική λίστα της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Το επιχειρείν μπορεί να έχει καταφέρει να «σταθεί όρθιο» παρά την κρίση που πέρασε η Ευρώπη, αλλά ακόμα υπάρχουν χώρες-«ωρολογιακές βόμβες» για όσους θέλουν να επενδύσουν εκεί.
Η Παγκόσμια Τράπεζα δημοσίευσε σήμερα την ετήσια έκθεση της «Doing Business» στην οποία κατατάσσονται οι χώρες ανάλογα με το πόσο ελκυστικές είναι για τις εταιρείες.
Σύμφωνα με την έρευνα, η μικροσκοπική χώρα της Σιγκαπούρης ηγείται της λίστας, αφού δίνει όλες τις ελαφρύνσεις και μειώνει τα γραφειοκρατικά προβλήματα για τις εταιρείες που θέλουν να «ανοίξουν» εκεί δουλειές. Η Ουκρανία παρά τις συγκρούσεις των τελευταίων μηνών με τη γειτονική Ρωσία κατάφερε να παραμείνει στη λίστα των 100, ενώ η Ερυθραία -στα παράλια της Ερυθράς Θάλασσας- έχει κολλήσει στην τελευταία θέση.
Η Ελλάδα κατατάσσεται πλέον στις 61η θέση μεταξύ 189 χωρών που περιλαμβάνονται στη φετινή αξιολόγηση, ενώ πέρσι βρισκόταν στην 72η θέση μεταξύ πάλι 189 χωρών. Συνολικά η χώρα από τη θέση 100 το 2012 ανέβηκε στη θέση 61.
Σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία που περιλαμβάνονται στην έκθεση, η Ελλάδα εμφανίζει τη μεγαλύτερη άνοδο, κατά 45 θέσεις, στον τομέα της καταχώρησης ακίνητης περιουσίας. Τομέας, στον οποίο, όπως είπε ο υπουργός, η χώρα δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα, έχοντας περάσει ειδικό νόμο για τη διευκόλυνση της αγοράς ακίνητης περιουσίας από ξένους επενδυτές.
Επίσης, σε απόλυτα μεγέθη, η καλύτερη επίδοση της Ελλάδας, που βρίσκεται στην 48η θέση, καταγράφεται στον τομέα του διασυνοριακού εμπορίου ενώ, ιδιαίτερα σημαντική κρίνεται και η βελτίωση της ελληνικής θέσης στον τομέα της προστασίας των επενδυτών, όπου από την 80η θέση πέρσι η χώρα πλέον κατατάσσεται στην 62η θέση.
«Μέσα σε τρία χρόνια η Ελλάδα έκανε ένα σημαντικότατο άλμα στην ανταγωνιστικότητα, όπως μετρά η Παγκόσμια Τράπεζα. Ανέβηκε κατά 39 θέσεις. Διαπιστώνουμε με ικανοποίηση ότι σειρά νομοθετικών παρεμβάσεων, που θεσπίσαμε ως υπουργείο Ανάπτυξης, αποδίδουν πλέον χειροπιαστά και μετρήσιμα αποτελέσματα», σχολίασε ο υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Δένδιας και συνέχισε: «Αυτή η ανοδική πορεία θα συνεχιστεί, καθώς υπάρχουν πολλές μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη νομοθετηθεί, αλλά δεν έχουν αφομοιωθεί ακόμη από την αγορά. Σε κάθε περίπτωση η προσπάθεια θα έχει συνέχεια γιατί η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας έχει κομβική σημασία για την προσέλκυση νέων επενδύσεων και τελικά για τον μεγάλο στόχο που είναι η μείωση της ανεργίας».
Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο της έρευνας, δεν είναι μόνο ο χρόνος που χρειάζεται για την έναρξη της εταιρείας, αλλά την κατάσταση που επικρατεί στην περιφέρεια της Ευρώπης στην «μετά οικονομικής κρίσης» εποχή.
Οι χώρες στις οποίες είναι αρκετά εύκολη και μη χρονοβόρα η έναρξη εργασίας και συμβάσεων είναι λογικό να είναι πιο ελκυστικές για τους επενδυτές σε σχέση με τις χώρες που διαθέτουν ληθαργικά νομικά συστήματα.
Στην Ελλάδα και τη Σλοβενία -δύο χώρες που επλήγησαν σκληρά από την οικονομική κρίση- χρειάζεται πολύ περισσότερος χρόνος για να ιδρύσει κάνεις εταιρεία, με την κατάσταση να έχει επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών.
Σε γενικές γραμμές χρειάζεται περισσότερο από δύο μήνες για την εκδίκαση κάποιου ζητήματος στα δικαστήριο της Σλοβενίας, ενώ για την Ελλάδα κάποιος θα χρειαστεί περισσότερο από τέσσερα χρόνια. Το μόνο ελπιδοφόρο σημείο είναι ότι μπορεί να υπάρχει πολύ περισσότερη ζήτηση για Έλληνες δικηγόρους στο άμεσο μέλλον, ώστε να επιλυθούν τα προβλήματα αυτά.
Ειδικότερα η έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας αναφέρει για την Ελλάδα:
Σε ό,τι αφορά την ευκολία ανάπτυξης επιχειρηματικών δραστηριοτήτων σε παγκόσμιο επίπεδο, η Ελλάδα (Doing Business in Greece) σημειώνει πρόοδο για το 2015 και από την 65η θέση που κατετάγη για την τρέχουσα χρονιά, μετακινείται στην 61η θέση. Όπως σημειώνεται, διαπιστώνεται ότι η κατάσταση στην Ελλάδα σ’ αυτό τον τομέα «συνεχίζει να βελτιώνεται».
Μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι έχουν βελτιωθεί οι διαδικασίες που αφορούν τη δημιουργία και ανάπτυξη μιας επιχείρησης, καταγράφοντας κυρίως το γεγονός ότι έγινε ευκολότερη η δήλωση περιουσιακών στοιχείων με τη μείωση του φόρου μεταβίβασης ακινήτων και την εξάλειψη της απαίτησης για δημοτικό πιστοποιητικό φορολογικής ενημερότητας.
Σύμφωνα με την έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας, η μεταρρύθμιση αυτή επέτρεψε στη χώρα να καταγράψει τη μεγαλύτερη πρόοδο σε παγκόσμιο επίπεδο στον δείκτη δήλωσης ιδιοκτησίας.
Στη συνέχεια, σημειώνεται ότι εκτός από την καταγραφή της ακίνητης περιουσίας, η Ελλάδα έκανε ευκολότερο το ξεκίνημα επιχειρήσεων κατά το παρελθόν έτος, με τη μείωση του κόστους εγγραφής, έτσι ώστε η έναρξη μιας επιχείρησης να κοστίζει πλέον 2,2% του κατά κεφαλήν εισοδήματος, κάτω από 32,5% που βρισκόταν πριν από μια δεκαετία. Επιπλέον, η Ελλάδα ενίσχυσε το νομικό πλαίσιο, με την εισαγωγή ενός ηλεκτρονικού συστήματος.
«Η Ελλάδα, η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Ισπανία, όλες οι οικονομίες που επλήγησαν περισσότερο από την παγκόσμια οικονομική κρίση, έχουν διατηρήσει ένα σταθερό ρυθμό ρυθμιστικών μεταρρυθμίσεων», δήλωσε η Λάουρα Τουκ, αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία, προσθέτοντας ότι «οι μεταρρυθμίσεις αυτές μπορούν να βοηθήσουν στην αποκατάσταση της οικονομικής ανάπτυξης. Στην Ελλάδα, για παράδειγμα, η διευκόλυνση για τη δημιουργία επιχειρήσεων κατά το παρελθόν έτος, προσφέρει περισσότερες πιθανότητες στις επιχειρηματικές ιδέες για να ανθίσουν, δημιουργώντας ευκαιρίες τοπικής απασχόλησης».
Ακολούθως, υπογραμμίζεται ότι από το 2005, το συγκεκριμένο έργο «Doing Business», δείχνει ότι η Ελλάδα έχει εφαρμόσει 20 μεταρρυθμίσεις, πράγμα που ευκολύνει τους τοπικούς επιχειρηματίες για να κάνουν επιχειρήσεις και ότι αυτό κατατάσσει την Ελλάδα τέταρτη στο μεγαλύτερο αριθμό μεταρρυθμίσεων μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ, κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, μετά την Πορτογαλία, την Τσεχία και την Πολωνία.
Οι προκλήσεις παραμένουν, όπως αναφέρεται, ιδιαίτερα στον τομέα της εκτέλεσης των συμβάσεων και για παράδειγμα σημειώνεται ότι χρειάζονται κατά μέσο όρο 1.580 ημέρες για την επίλυση μιας εμπορικής διαφοράς στην Ελλάδα, περισσότερο από ό,τι σε οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή οικονομία.
Τέλος, η έκθεση διαπιστώνει ότι η Σιγκαπούρη βρίσκεται στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης για την «ευκολία του επιχειρείν» και ακολουθούν με τη σειρά, Νέα Ζηλανδία, Χονγκ Κονγκ, Κίνα, Δανία, Δημοκρατία της Κορέας, Νορβηγία, Ηνωμένες Πολιτείες, Ηνωμένο Βασίλειο, Φινλανδία και Αυστραλία.