Τα κρίσιμα ραντεβού της ελληνικής οικονομίας
- 29/01/2015, 17:22
- SHARE
Ο Γιάνης Βαρουφάκης αναμένεται να έχει αλλεπάληλες διαδοχικές συναντήσεις με Ευρωπαίους αξιωματούχους τις επόμενες ημέρες.
«Η νέα κυβέρνηση εργάζεται μεθοδικά, σε συνεργασία με τους ευρωπαίους εταίρους μας και διεθνείς φορείς όπως ο ΟΟΣΑ, για τη σταθερότητα, τις μεταρρυθμίσεις και την προοπτική άμεσης υπέρβασης της αυτοτροφοδοτούμενης κρίσης». Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνει το υπουργείο Οικονομικών στο εσωτερικό και εξωτερικό, και για του λόγου το αληθές ο νέος «τσάρος» της ελληνικής οικονομίας, Γιάνης Βαρουφάκης, αναμένεται από αύριο να ξεκινήσει τον κύκλο των επαφών του με τους εταίρους και αξιωματούχους διεθνών οικονομικών οργανισμών.
Η πρώτη συνάντηση είναι με τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ και όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο, με τις συζητήσεις αυτές ξεκινά η διαβούλευση με τους εταίρους, που θα οδηγήσει σε βιώσιμη, συνολική συμφωνία για την ανασυγκρότηση της κοινωνικής οικονομίας της χώρας, στο πλαίσιο μιας εξελισσόμενης Ευρώπης.
Το πρωί της Δευτέρας, 2 Φεβρουαρίου, ο κ. Βαρουφάκης θα συναντηθεί στο Λονδίνο με τον ομόλογό του Τζορτζ Όζμπορν, με στόχο την έναρξη στενής συνεργασίας των δύο χωρών όσον αφορά θέματα κοινού, ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος. Παράλληλα, θα συναντηθεί και με στελέχη του χρηματοπιστωτικού τομέα του Σίτι του Λονδίνου.
Το απόγευμα της Δευτέρας, ο υπουργός Οικονομικών θα συναντηθεί στο Παρίσι με τον ομόλογό του Μισέλ Σαπέν, καθώς και τον υπουργό Οικονομίας της Γαλλίας, Εμμανουέλ Μακρόν, ο οποίος μόλις ανακοίνωσε επισήμως πως θεωρεί ότι η επαναδιαπραγμάτευση του ελληνικού δημόσιου χρέους που ζητεί η ελληνική κυβέρνηση είναι «εύλογη» (legitimate).
Το πρωί της Τρίτης 3 Φεβρουαρίου, ο υπουργός Οικονομικών θα συναντηθεί στη Ρώμη με τον ομόλογό του, Πιερ Κάρλο Παντοάν, για ανταλλαγή απόψεων για την πορεία της μακροοικονομίας της ευρωζώνης.
Τέλος, ο Άνχελ Γκούρια, γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ, αποδέχθηκε πρόσκληση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, και θα επισκεφθεί την Ελλάδα στις 11 Φεβρουαρίου, με σκοπό «να συζητήσει με το οικονομικό επιτελείο τις προτάσεις της κυβέρνησης περί ριζικών μεταρρυθμίσεων, να προσφέρει τις καλές του υπηρεσίες στο θέμα αυτό, και, τέλος, να αναφερθεί στην δική του εμπειρία βέλτιστων πρακτικών αναδιαπραγμάτευσης του δημόσιου χρέους ως υπουργού Οικονομικών του Μεξικού, κατά την θητεία του οποίου το δημόσιο χρέος της χώρας του απομειώθηκε σημαντικά».