Τα ληξιπρόθεσμα χρέη απειλούν την ανάκαμψη

Τα ληξιπρόθεσμα χρέη απειλούν την ανάκαμψη

Τι υποστηρίζει o CEO της Νηρεύς, Αριστείδης Μπελλές, στο πρακτορείο Bloomberg - Τι σχεδιάζει η κυβέρνηση. 

Σε μεγάλο κίνδυνο για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας μπορεί να εξελιχθούν τα ληξιπρόθεσμα χρέη των επιχειρήσεων.  Αυτό υποστηρίζει ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας «Ιχθυοκαλλιέργειες Νηρεύς» Αριστείδης Μπελλές, στο πρακτορείο Bloomberg και δηλώνει πως η συσσώρευση ληξιπρόθεσμων χρεών από ιδιώτες, ύψους περίπου 164 δισ. ευρώ, εμποδίζει την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

«Η αδυναμία των ελληνικών εταιρειών να αποπληρώσουν τα δάνειά τους στις τράπεζες και το κράτος, σαφώς συγκρατεί την επιστροφή της Ελλάδας στην ανάπτυξη. Είναι πιο αναγκαίο από ποτέ να συμφωνήσουν όλα τα εμπλεκόμενα μέρη – οι τράπεζες, οι επιχειρήσεις και το κράτος – σε μία ρύθμιση» δήλωσε ο κ. Μπελλές.

«Καθώς η Ελλάδα και οι πιστωτές της συναντώνται αύριο για να εξετάσουν την πρόοδο της χώρας πριν από έναν νέο γύρο συζητήσεων για τους όρους αποπληρωμής του δημόσιου χρέους της, μία λιγότερο ορατή κρίση ξεπροβάλλει σε ένα άλλο μέτωπο: των ληξιπρόθεσμων χρεών των νοικοκυριών και επιχειρήσεων» αναφέρει το Bloomberg, προσθέτοντας ότι το ύψος των χρεών αυτών, που αντιστοιχεί στο 90% περίπου του ελληνικού Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος (ΑΕΠ), βαραίνει στις ελπίδες για ανάκαμψη της χώρας από τη βαθύτερη και μεγαλύτερης διάρκειας ύφεση που έχει καταγραφεί. Αν και ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης αναμένει την επιστροφή της Ελλάδας στην ανάπτυξη στο τρίτο τρίμηνο φέτος, τα ληξιπρόθεσμα χρέη απειλούν να περιορίσουν τον νέο δανεισμό που χρειάζεται για να δοθεί ώθηση στην οικονομία, σημειώνει το δημοσίευμα.

«Κάποια από τα χρέη αυτά δεν μπορούν ποτέ να εξοφληθούν και πρέπει να διαγραφούν» δήλωσε ο Πάνος Τσακλόγλου, καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών που εκπροσωπούσε την Ελλάδα στην Ομάδα Εργασίας του Eurogroup έως τον Ιούνιο.

«Ως δευτερογενές αποτέλεσμα της απότομης δημοσιονομικής προσαρμογής, λιτότητας και ύφεσης, ο αριθμός των ανθρώπων και των εταιρειών που δεν μπορούν να πληρώσουν τους φόρους τους ή να εξυπηρετήσουν τα προϋπάρχοντα δάνειά τους έχει πολλαπλασιασθεί» δήλωσε ο καθηγητής ευρωπαϊκής πολιτικής και οικονομίας στην Αθήνα Γιώργος Παγουλάτος, προσθέτοντας: «Θα μπορούσε να πει κανείς ότι οι πολιτικές με στόχο την αντιμετώπιση των μεγάλων ελλειμμάτων του προϋπολογισμού και του δημόσιου χρέους είχαν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός προβλήματος διογκούμενου ιδιωτικού χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ».

Αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, αναφέρει το Bloomberg, δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη αποφασίσει αν το νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή αργότερα το Φθινόπωρο θα προβλέπει ένα πλαίσιο για την αναδιάρθρωση μόνο των ληξιπρόθεσμων δανείων στις τράπεζες ή θα περιλαμβάνει και προβλέψεις για τους απλήρωτους φόρους και εισφορές στην κοινωνική ασφάλιση.

Πρόκειται για ένα θέμα των συζητήσεων με την τρόικα, δήλωσε ο αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί. Η καθυστέρηση στην αντιμετώπιση του θέματος μεγαλώνει την ασφυξία της οικονομίας, σημείωσε ο κ. Μπελλές, λέγοντας ότι «οι τράπεζες δεν είναι σε θέση να χρησιμοποιήσουν τα βασικά εργαλεία τους, για παράδειγμα ένα κούρεμα για τις βιώσιμες επιχειρήσεις, από τον φόβο πολιτικών διώξεων ή νομικών συνεπειών, καθώς το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο δεν μπορεί να τις καλύψει».