Τα «μαύρα κιτάπια» των ΗΠΑ
- 03/09/2013, 20:45
- SHARE
Στο φως τα μυστικά, υπέρογκα κονδύλια των μυστικών αμερικανικών υπηρεσιών.
Το ποσό ξεπερνά κατά πολύ τους προϋπολογισμούς ολόκληρων κρατών. Παρ’ όλα αυτά, αφορά το πιο βαθύ ίσως… παρακράτος παγκοσμίως: αυτό των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ.
Για τις ανάγκες τους, προβλέπονται για το τρέχον οικονομικό έτος «μαύρα κονδύλια» συνολικού ύψους 52,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων! Είναι διπλάσια ακόμη κι από αυτά που δαπανήθηκαν από το αμερικανικό δημόσιο το 2001 και 25% περισσότερα από εκείνα που ξοδεύτηκαν το 2006. Την ταραγμένη πενταετία δηλαδή που ακολούθησε τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου και η οποία πέρασε στην ιστορία ως ο περιβόητος «πόλεμος κατά της τρομοκρατίας».
Την αποκάλυψη έκανε η Washington Post, με βάση απόρρητα έγγραφα συνολικά 178 σελίδων, που έφτασαν στα χέρια των συντακτών της αμερικανικής εφημερίδας κατευθείαν από τα «καυτά» αρχεία του φυγά-εργολάβου πράκτορα της αμερικανικής Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας (NSA), Έντουαρντ Σνόουντεν. Σε αυτά, περιγράφονται με λεπτομέρειες τα καλά και τα στραβά των συνολικά 16 υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ, που σήμερα απασχολούν ούτε λίγο, ούτε πολύ 107.035 υπαλλήλους!
Διαβάστε ακόμη: Ποιες κυβερνήσεις κατασκοπεύουν τις ψηφιακές επικοινωνίες;
Οι προτεραιότητές τους χωρίζονται σε πέντε βασικούς τομείς: καταπολέμηση της τρομοκρατίας, αποτροπή διάδοσης των πυρηνικών κι άλλων μη συμβατικών όπλων, άμεση ενημέρωση της αμερικανικής ηγεσίας για σημαντικά γεγονότα στο εξωτερικό, αντιμετώπιση της ξένης κατασκοπίας, διεξαγωγή κυβερνοεπιχειρήσεων στα «άδυτα» του διαδικτύου.
Μυστικά προγράμματα, στρατολόγηση νέων μελών και ανάπτυξη εξελιγμένων τεχνολογικών συστημάτων απομυζούν το μεγαλύτερο μέρος του «μαύρου» αυτού προϋπολογισμού, η ανάγνωση του οποίου προορίζεται κανονικά για τα μάτια πολύ λίγων. Φυσικά, τη «μερίδα του λεόντος» παίρνει η πανίσχυρη και μη εξαιρετέα CIA.
Έχοντας εμφανώς ανακάμψει από τις παταγώδεις αποτυχίες της περασμένης δεκαετίας- με αποκορύφωμα την 11η Σεπτεμβρίου και το «σάπιο» ντοσιέ για τα ανύπαρκτα χημικά όπλα του Σαντάμ Χουσεϊν, προκειμένου οι ΗΠΑ να τον ανατρέξουν από την ιρακινή ηγεσία- η CIA εξελίσσεται πια «σε παραστρατιωτική δύναμη», γράφει χαρακτηριστικά η Washington Post.
Διαβάστε ακόμη: Ουάσιγκτον Ποστ: «Σχέδιο διείσδυσης εξτρεμιστών στις υπηρεσίες ασφαλείας»
Το μερίδιό της στα μυστικά κονδύλια έχει σήμερα εκτιναχθεί στο 28% (περίπου 14,8 δισ. δολάρια για φέτος), έναντι 10,5 δισ. δολαρίων που παίρνει η -διαβόητη από το σκάνδαλο παρακολουθήσεων και υποκλοπών προσωπικών δεδομένων ανά τον κόσμο- NSA και 10,3 δισ. δολάρια που διατίθενται στην Εθνική Υπηρεσία Αναγνωρίσεων-NRO.
Από τα ποσά αυτά, τα 2,6 δις δολάρια η CIA τα «επενδύει» σε «προγράμματα συγκαλυμμένης δράσης»: ήτοι σε μυστικές φυλακές ανά τον κόσμο, αμφιλεγόμενες μεθόδους ανακρίσεων υπόπτων για τρομοκρατία, καταπολέμηση εγχώριων και διεθνών τρομοκρατικών πυρήνων, ανάπτυξη ενός στόλου μη επανδρωμένων αεροσκαφών στο Πακιστάν και στην Υεμένη, χρηματοδότηση παραστρατιωτικών ομάδων στο Αφγανιστάν και στην Αφρική κι απόπειρες σαμποτάζ του πυρηνικού οπλοστασίου της Τεχεράνης.
Παράλληλα, ξοδεύει το 12% των κονδυλίων της (περίπου 1,7 δισ. δολάρια) για την βελτίωση των τεχνολογικών μεθόδων συγκέντρωσης πληροφοριών. Από την τοποθέτηση βιομετρικών αισθητήρων κοντά στις πυρηνικές εγκαταστάσεις της Βόρειας Κορέας και του Ιράν ή σε περιοχές όπου δρα η αλ-Κάιντα, έως το πρόγραμμα CLANSIG που, σε συνεργασία με την NSA, στοχεύει στην υποκλοπή τηλεπικοινωνιών και ραδιοσημάτων σε εχθρικά εδάφη.
Διαβάστε ακόμη: H NSA «φακέλωνε» τις επικοινωνίες πολιτών
Αντίστοιχα, 48,6 εκατομμύρια δολάρια διαθέτει φέτος μόνη της η NSA για ερευνητικά προγράμματα που αφορούν στην διαχείριση του τεράστιου όγκου των πληροφοριών που τώρα πια συλλέγει, χάρη στο παγκόσμιο δίκτυο οπτικών ινών και στις πολύτιμες διευκολύνσεις της Silicon Valley. Μετά δε το «μάθημα-πάθημα» των αποκαλύψεων Σνόουντεν, η αμερικανική Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας έχει τώρα εξαπολύσει εκστρατεία «εξουδετέρωσης» ανάλογων εκ των έσω απειλών. Μόνον για το 2013 -αναφέρεται στα απόρρητα έγγραφα- αυτές υπολογίζεται ότι ξεπερνούν σε αριθμό τις 4.000.
Τα σημαντικότερα «μυστικά» των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ
-Τα μυστικά κονδύλια για την CIA έχουν αυξηθεί θεαματικά, φθάνοντας τα 14,7 δισεκατομμύρια δολάρια για φέτος.
-CIA και NSA έχουν εξαπολύσει από κοινού μία επιθετική εκστρατεία για την υποκλοπή στοιχείων από ξένα πληροφορικά συστήματα ή/και για το σαμποτάζ άλλων εχθρικών συστημάτων.
-Οι ΗΠΑ παρακολουθούν στενά εχθρούς, φίλους και συμμάχους. Το Πακιστάν περιγράφεται λεπτομερώς στα απόρρητα έγγραφα ως «δυσεπίλυτος στόχος». Ενώ η αμερικανική αντικατασκοπία είναι «στρατηγικά επικεντρωμένη στους στόχους προτεραιότητας της Κίνας, της Ρωσίας, του Ιράν, της Κούβας και του Ισραήλ».
-Καταγράφεται ως δύσκολη η διείσδυση στις κυβερνήσεις του Ιράν, της Κίνας και της Ρωσίας, όμως το πλέον «σκοτεινό» εξακολουθεί να είναι το κομμουνιστικό καθεστώς της Βόρειας Κορέας. -Υπάρχουν τουλάχιστον πέντε σημαντικά κενά στα στοιχεία που διαθέτουν οι ΗΠΑ για το πυρηνικό και πυραυλικό πρόγραμμα της Πιονγιάνγκ, ενώ οι αναλυτές αναφέρεται ότι βρίσκονται στο «σκοτάδι» όσον αφορά τον ίδιο τον Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν.
-Μεταξύ των 5 βασικών προτεραιοτήτων των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ, η τρομοκρατία παραμένει Νο1 στόχος, αφενός απασχολώντας σήμερα το 25% του συνολικού αριθμό υπαλλήλων στις 16 μυστικές υπηρεσίες, αφετέρου απομυζώντας το 1/3 του «μαύρου προϋπολογισμού».