Τα μεσάνυχτα της Κυριακής λήγει η NAVTEX της Τουρκίας – Τα τρία σενάρια για το τι θα κάνει ο Ερντογάν
- 23/08/2020, 09:50
- SHARE
Mε την τουρκική NAVTEX να λήγει σήμερα 23 Αυγούστου, το Βερολίνο αναθερμαίνει τις διαδικασίες για διάλογο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και την ερχόμενη Τρίτη ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών θα επιχειρήσει με ταξίδια – αστραπή στην Αθήνα για να συνάντηση με τον Νίκο Δένδια και αμέσως μετά στην Άγκυρα με τον Τούρκο ομόλογό του, να επαναφέρει στο τραπέζι τις δυο αντιπροσωπείες στο δρόμο των διερευνητικών επαφών.
Η κυβέρνηση καθιστά σαφές και προς τη Γερμανία που προεδρεύει στην ΕΕ ότι οι συνομιλίες αρχίζουν από εκεί που έμειναν το 2016 οι διερευνητικές επαφές μεταξύ των δυο χωρών και με την έμπρακτη απόδειξη ότι η Τουρκία σταματά τις προκλήσεις.
Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση φέρνει στη Βουλή για κύρωση την Τετάρτη τις συμφωνίες οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών με Ιταλία και Αίγυπτο, την ώρα που και σε διεθνές επίπεδο κορυφώνονται οι διπλωματικές διεργασίες.
Η Άνγκελα Μέρκελ, μετά τον πρόεδρο Μακρόν, συναντά μέσα στην εβδομάδα τον ΓΓ του ΝΑΤΟ και την Παρασκευή στο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ ο Ζοζέπ Μπορέλ παρουσιάζει τη λίστα κυρώσεων κατά της Τουρκίας ενόψει της Συνόδου Κορυφής στα τέλη Σεπτεμβρίου.
Τα τρία σενάρια
Το πιο ρεαλιστικό σενάριο είναι σήμερα το ερευνητικό να αποχωρήσει από την περιοχή μαζί με τον στολο που τον συνοδεύει. Αυτό θα σημαίνει άμεση αποκλιμάκωση από την Τουρκία.
Σύμφωνα με το ethnos.gr, το δεύτερο σενάριο είναι να φύγει το Oruc Reis μαζί με τα συνοδευτικά πλοία και ο τουρκικός στόλος να παραμείνει στο Αιγαίο. Αυτό θα σημαίνει ότι και ο ελληνικός στόλος θα μείνει στις θέσεις του και θα παρακολουθεί τις επόμενες κινήσεις.
Το τρίτο και τελευταίο σενάριο θα ήταν να έφευγαν και να επέστρεφαν όλοι στις βάσεις τους ή να βγει μία νέα NAVTEX και το Oruc Reis να παραμείνει στην περιοχή για νέες έρευνες. Εάν συμβεί ένα τέτοιο γεγονός τότε θα περιμένουμε να βγει μία νέα NAVTEX το πρωί της Δευτέρας.
Γερμανικός Τύπος: «Ερντογάν εναντίον όλων»
Το περιοδικό Spiegel αφιερώνει στην έντυπη έκδοσή του μακροσκελέστατο άρθρο για την κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο και σημειώνει πως «ο Τούρκος Πρόεδρος θέλει να χαράξει νέα σύνορα στη Μεσόγειο και διακινδυνεύει έναν πόλεμο με την Ελλάδα». Το δημοσίευμα που υπογράφει ο Μαξιμίλιαν Ποπ ξεκινάει αναφέροντας ότι το 2006 ήταν ο Τσεμ Γκυρντενίζ, ο επικεφαλής σχεδιασμού του τουρκικού ναυτικού που πρώτος έκανε λόγο για το δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας». Ένα δόγμα που προέβλεπε την αλλαγή των συνόρων υπέρ της Τουρκίας ακόμα και με τα όπλα. Τότε όμως η Τουρκία επιθυμούσε ακόμα να γίνει μέλος της ΕΕ κι έτσι “ο Ερντογάν δεν χρειαζόταν τύπους σαν και αυτόν”.
Στη συνέχεια όμως το άρθρο εξηγεί γιατί σήμερα ο Ερντογάν επανέρχεται σε αυτό το δόγμα: «Ο Ερντογάν ακολουθεί το δόγμα του “Mavi Vatan” τόσο εξαιτίας ενός υπερβολικού εγωισμού όσο και λόγω εσωτερικών πολιτικών υπολογισμών. Ο Τούρκος Πρόεδρος αισθάνεται ότι τον αγνοούν στην εκμετάλλευση των πρώτων υλών στη Μεσόγειο.
Η αντιπαράθεση στη Μεσόγειο προσφέρει στον Ερντογάν μια καλοδεχούμενη ευκαιρία να παρακάμψει τις εσωπολιτικές δυσκολίες. Η οικονομία βρίσκεται εδώ και χρόνια σε κρίση, η οποία επιδεινώθηκε λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Η λίρα βρίσκεται με ισοτιμία σχεδόν 9:1 σε σύγκριση με το ευρώ σε ιστορικό χαμηλό όλων των εποχών. Τα νούμερα στις δημοσκοπήσεις για τον Ερντογάν είναι επίσης πολύ άσχημα, όπως σπάνια πριν στη θητεία του. Φοβάται πως δεν θα επανεκλεγεί στις προεδρικές εκλογές του 2023».
Και το Spiegel συνεχίζει με τη στάση της Ευρώπης: «Υπάρχει διαφωνία στην Ευρώπη για το πώς πρέπει να χειριστεί τον όλο και πιο επιθετικό και απρόβλεπτο Τούρκο Πρόεδρο. Ειδικά ο Πρόεδρος της Γαλλίας Μακρόν υποστηρίζει μια σκληρή στάση… Στο Βερολίνο υπάρχει μεγάλη ανησυχία ότι η κατάσταση θα ξεφύγει εκτός ελέγχου στη Μεσόγειο ακόμα κι αν οφείλεται σε ατύχημα. Ο Ερντογάν έχει ήδη καταστήσει σαφές ότι δεν θα αφήσει αναπάντητη μια επίθεση εναντίον του τουρκικού ερευνητικού σκάφους. Και στην Ελλάδα οι εθνικιστές πιέζουν τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη σε καμία περίπτωση να μην ενδώσει στη διαμάχη με την Τουρκία. Κανείς δεν θέλει ένοπλη σύγκρουση μεταξύ των εταίρων του ΝΑΤΟ Ελλάδας και Τουρκίας, αναφέρει το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών. Ωστόσο μέσω των αμοιβαίων εξοπλισμών μεγαλώνει κάθε μέρα ο κίνδυνος πολέμου στην ανατολική Μεσόγειο».