Τα μέτρα του κειμένου Γιούνκερ προς τον Αλέξη Τσίπρα

Τα μέτρα του κειμένου Γιούνκερ προς τον Αλέξη Τσίπρα

Μέτρα ύψους 3 δισ. ευρώ φέρεται να περιέχει το δεκασέλιδο κείμενο του προέδρου της Κομισιόν προς τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Ένα κείμενο δέκα σελίδων το οποίο θα περιέχει στοιχεία και πίνακες με τις προτάσεις των δανειστών, αναμένεται να παρουσιάσει στον Αλέξη Τσίπρα ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το Mega Channel, στο κείμενο αυτό οι πιστωτές ζητούν από την Ελλάδα εισπρακτικά μέτρα ύψους 3 δισ. ευρώ, τα οποία, σύμφωνα με τους υπολογισμούς τους, θα αποφέρουν περαιτέρω έσοδα 6 δισ. ευρώ την επόμενη χρονιά.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι δανειστές ζητούν από την κυβέρνηση να κάνει πίσω σε όλες σχεδόν τις «κόκκινες» γραμμές της, δηλαδή τα εργασιακά και το ασφαλιστικό. Αυτό περιλαμβάνει την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, τις ομαδικές απολύσεις αλλά και την επαναφορά του κατώτατου μισθού. Σχετικά με τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος για τις επικουρικές συντάξεις, οι πιστωτές σημειώνουν ότι εάν δεν εφαρμοστεί, τότε η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να προτείνει ισοδύναμα μέτρα.

Το κείμενο που αναμένεται να λάβει ο Αλέξης Τσίπρας θα αναφέρεται επίσης και στις ιδιωτικοποιήσεις, για τις οποίες οι δανειστές φέρονται να επιμένουν στην ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ αλλά και στη σύσταση της «μικρής ΔΕΗ».

Στο ερώτημα εάν αυτό πρόκειται για ένα τελεσίγραφο, το ρεπορτάζ του Mega ανέφερε ότι οι δανειστές έχουν κάποια περιθώρια ελιγμών, αλλά αυτά είναι εξαιρετικά στενά.

Τι προτείνει η Ελλάδα για τη φορολογία

Σύμφωνα με το κείμενο που έχει επεξεργαστεί η ελληνική κυβέρνηση και κατατέθηκε στους θεσμούς, η ειδική εισφορά αλληλεγγύης θα παραμείνει με έκπτωση 30% για όσους έχουν εισόδημα έως 30.000 ευρώ, ωστόσο, θα αυξηθεί σημαντικά για όσους έχουν υψηλότερα εισοδήματα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών προτείνει τους εξής συντελεστές:

Εισοδήματα ως 12.000 ευρώ:  0%

Από 12.001 έως 20.000 ευρώ: 0,7%

Από 20.001 έως 30.000 ευρώ: 1,4%

Από 30.001 έως 50.000 ευρώ: 2% (από 1,4% προηγουμένως)

Από 50.001 έως 100.000 ευρώ: 4% (από 2,1% προηγουμένως)

Από 100.001 έως 500.000 ευρώ: 6% (από 2,8% προηγουμένως)

Από 500.001 ευρώ και πάνω: 8% (από 2,8% προηγουμένως)

Διαβάστε ακόμη: Καρότο και μαστίγιο από τους δανειστές

Συνάντηση Λιου – Ομπάμα για την Ελλάδα

Συνάντηση το βράδυ της Τετάρτης θα έχει στον Λευκό Οίκο ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, με τον υπουργό Οικονομικών, Τζακ Λιου. Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε από την Ουάσινγκτον ο δημοσιογράφος Μιχάλης Ιγνατίου, μοναδικό θέμα θα είναι η Ελλάδα και οι διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Δεν θεωρείται μάλιστα απίθανο να υπάρξει ακόμη και τηλεφωνική παρέμβαση μέσα στη νύχτα, ανάλογα με την πορεία των συζητήσεων στις Βρυξέλλες.

WSJ: Οι παραχωρήσεις των δανειστών σε ασφαλιστικό και εργασιακά

Σε ρεπορτάζ της η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal αναφέρει ότι η πρόταση Γιούνκερ προς τον Αλέξη Τσίπρα θα περιλαμβάνει παραχωρήσεις για την εξοικονόμηση δαπανών στο ασφαλιστικό και τις προβλεπόμενες μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας.

Ειδικότερα, η WSJ σημειώνει ότι ο στόχος για τα πρωτογενή πλεονάσματα τίθεται στο 1% το 2015, στο 2% το 2016%, στο 3% το 2017 και στο 3,5% το 2018. Τα νούμερα αυτά είναι αρκετά χαμηλότερα από τον στόχο του 3% για το 2015 και του 4,5% για το 2016.

Σύμφωνα με την αμερικάνικη εφημερίδα, με βάση την πρόταση που βρίσκεται στο τραπέζι, η Ελλάδα θα πρέπει να μειώσει τις δαπάνες για τις συντάξεις κατά 0,25% με 0,5% του ΑΕΠ φέτος και 1% του χρόνου.

Κάποιες παραχωρήσεις φαίνεται πως έχουν γίνει όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας. Το σχέδιο που προτείνεται στην ελληνική κυβέρνηση δεν περιλαμβάνει νέες μειώσεις στον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων.

Επιπλέον, αντί να ζητάνε την ψήφιση νέων νόμων που θα διευκολύνουν τις απολύσεις, δέχονται διαβουλεύσεις για επανεξέταση του μοντέλου των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Ως αντάλλαγμα, η ελληνική κυβέρνηση δεν θα ακυρώσει τις μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη γίνει στην αγορά απασχόλησης.

Η πρόταση των δανειστών προβλέπει επίσης υψηλότερο ΦΠΑ από αυτόν που έβαλε στο τραπέζι η ελληνική κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, προβλέπει δύο συντελεστές, στο 11% και στο 23%.

Μοσκοβισί: Έχει επιτευχθεί πραγματική πρόοδος

Ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί εξέφρασε σήμερα την εκτίμηση ότι υπάρχουν «καλά σημεία προόδου» και έχει επιτευχθεί «πραγματική πρόοδος» στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και των διεθνών πιστωτών.

«Υπάρχει μία σειρά θεμάτων στα οποίων έχουμε διαπιστώσει καλά σημεία προόδου, όμως παραμένει ακόμα ένας αριθμός ζητημάτων που θα πρέπει να επεξεργαστούμε τα οποία έχουν πραγματικά μεγάλη βαρύτητα» επισήμανε ο Γάλλος Επίτροπος, ο οποίος ανέφερε ιδίως «τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος και της αγοράς εργασίας».

Ο Πιερ Μοσκοβισί έκανε τις δηλώσεις αυτές ενώπιον Γάλλων βουλευτών.

Διαβάστε ακόμη: Τι είπαν τηλεφωνικά ο Αλέξης Τσίπρας με τους Ολάντ και Μέρκελ