Τα μηνύματα του Μπάφετ στους επενδυτές, η πανδημία και η Lehman Brothers
- 05/05/2020, 15:00
- SHARE
Όποιος παρακολούθησε την ομιλία του Γουόρεν Μπάφετ στην ετήσια συνέλευση των μετόχων της Berkshire Hathaway θα διαπίστωσε ότι τα λόγια του πρόδιδαν ενίοτε μια βαθιά ανησυχία για το άμεσο μέλλον. Είναι κάτι που θα έπρεπε να θορυβήσει τους επενδυτές και τους φορείς άσκησης πολιτικής.
Όπως γράφει στους New York Times ο Άντριου Ρος Σόρκιν, ενώ πολλά από τα δημοσιεύματα σχετικά με το «Woodstock για τους Καπιταλιστές» αφορούσαν τα αισιόδοξα μηνύματα που έστειλε ο Μπάφετ – «Τίποτα δεν μπορεί να σταματήσει τις ΗΠΑ», «Μπορείτε να στοιχηματίσετε στις ΗΠΑ» – κάτω από την επιφάνεια υπήρχαν νότες ανησυχίας που έρχονταν σε πλήρη αντίθεση με την αισιοδοξία που συνήθως αποπνέει ο «Μάγος της Ομάχα».
Σύμφωνα με τον κ. Σόρκιν, ακόμα και σε δύσκολες οικονομικές περιόδους, ο Μπάφετ εξέπεμπε μια θετική στάση και αυτοπεποίθηση. Το Σάββατο ωστόσο, είπε επανειλημμένα τη φράση «δεν ξέρω», ενώ για την τρέχουσα κατάσταση τόνισε ότι «μπορείτε να στοιχηματίσετε στις ΗΠΑ, αλλά πρέπει να είστε προσεκτικοί πως θα στοιχηματίσετε».
O Μπάφετ προειδοποίησε για τον κίνδυνο ενός δεύτερου κύματος μολύνσεων, ενώ αναγνώρισε ότι ο κόσμος μπορεί να αλλάξει δραματικά τα επόμενα χρόνια.
Παράλληλα, ανάλωσε ένα μεγάλο μέρος της συνάντησης για να αναφερθεί με λεπτομέρειες στην επίδοση της αμερικανικής οικονομίας από το 1789, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην περίοδο από το 1929 ως το 1951, όταν η Wall Street χρειάστηκε 22 χρόνια για να επιστρέψει στα προηγούμενα υψηλά.
Αλλά όπως τονίζει ο κ. Σόρκιν, ο διάσημος επενδυτής μίλησε περισσότερο με το πορτοφόλι του παρά με τα λόγια του.
Συνήθως, ο Μπάφετ ενθουσιάζεται από τα sell-off στη Wall Street γιατί μπορεί να εκμεταλλευτεί τις χαμηλές τιμές. Αλλά τελευταία δεν έχει προχωρήσει σε αγορές μετοχών, ακόμα και όταν βρέθηκαν σε ελεύθερη πτώση τον Απρίλιο. «Δεν κάναμε τίποτα γιατί δεν βλέπουμε κάτι τόσο ελκυστικό για να το κάνουμε» τόνισε.
Όπως υπογραμμίζει ο κ. Σόρκιν, η συμπεριφορά αυτή έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις ενέργειες του στο απόγειο της χρηματοοικονομικής κρίσης το 2008. Τότε, είχε γράψει σε άρθρο του στους New York Times έναν μήνα αφότου η Lehman Brothers υπέβαλε αίτημα για χρεοκοπία: «Βραχυπρόθεσμα, η ανεργία θα αυξηθεί, η επιχειρηματική δραστηριότητα θα καταποντιστεί και τα πρωτοσέλιδα θα συνεχίσουν να είναι τρομακτικά. Οπότε, αγοράζω αμερικανικές μετοχές».
Αυτή τη φορά, φυλάει το κεφάλαιό του. «Η θέση μας είναι να παραμείνουμε ένα Φορτ Νοξ» τόνισε. Με άλλα λόγια, σημειώνει ο κ. Σόρκιν, σχεδιάζει να προστατεύσει την εταιρεία αν τα πράγματα χειροτερεύσουν και ανησυχεί ολοφάνερα ότι κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί.
Επισήμανε ότι τα 137 δισ. δολάρια ρευστό που διαθέτει «δεν είναι τόσο πολλά όταν σκέφτεται κανείς το χειρότερο δυνατό σενάριο». «Δεν προετοιμαζόμαστε για ένα μόνο πρόβλημα, προετοιμαζόμαστε για προβλήματα που μερικές φορές δημιουργούν το δικό τους momentum» πρόσθεσε.
Είναι τα λόγια ενός ανθρώπου που κάποτε είχε πει: «Περίπου κάθε μια δεκαετία, μαύρα σύννεφα γεμίζουν τους οικονομικούς ουρανούς και για μια σύντομη περίοδο ρίχνουν βροχή από χρυσάφι. Όταν προκύπτουν τέτοιου είδους μπόρες, πρέπει να βγαίνουμε έξω κρατώντας λεκάνες όχι κουταλάκια του τσαγιού».
Στην κρίση αυτή ωστόσο έκανε το αντίθετο. Πούλησε ολόκληρο το μερίδιο του στις τέσσερις μεγαλύτερες αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες. Το σκεπτικό πίσω από την απόφαση αυτή φαίνεται να στηριζόταν σε ευρύτερους προβληματισμούς για την παγκόσμια και αμερικανική οικονομία.
«Δεν γνωρίζω αν σε δύο με τρία χρόνια από τώρα θα πετάνε τόσοι άνθρωποι τόσα πολλά μίλια όσα πέταξαν πέρυσι. Μπορεί ναι μπορεί και όχι, αλλά το μέλλον δεν μου είναι καθόλου ξεκάθαρο» υπογράμμισε.