Τα Μνημόνια διαρκείας και η ελάφρυνση χρέους υπό όρους
- 16/12/2015, 20:22
- SHARE
Ο ρόλος του ΔΝΤ και σε ποια περίπτωση μπορεί να υπάρξει «βελούδινο» διαζύγιο της Ελλάδας με το Ταμείο.
Η κυβέρνηση διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι θα κάνει τα πάντα για να κλείσει την πρώτη αξιολόγηση, προσβλέποντας στη συνέχεια σε μία ευνοϊκή ρύθμιση του χρέους. Ωστόσο, οι Ευρωπαίοι από την πλευρά τους ξεκαθαρίζουν ότι ακόμη και στην περίπτωση που η αξιολόγηση κλείσει επιτυχώς, αναμένονται και νέα συμπληρωματικά Μνημόνια.
Πρώτα από όλα, θα υπάρξει Μνημόνιο με το ΔΝΤ, στην περίπτωση που το Ταμείο αποφασίσει τελικά ότι θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα. Όμως, θα πρέπει να υπάρξει και ένα νέο Μνημόνιο (συμπληρωματικό) με τους Ευρωπαίους, όπως προανήγγειλε ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόφσκις, καθώς οι δανειστές εκτιμούν ότι θα απαιτηθούν συμπληρωματικά μέτρα για να κλείσει ο Προϋπολογισμός του 2016.
Παράλληλα, ακόμη και για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, εάν και όποτε αυτά αποφασιστούν, η Ελλάδα θα υποχρεωθεί να υπογράψει νέο Μνημόνιο, με βάση το οποίο, το κάθε μέτρο θα δίνεται στη βάση εκπλήρωσης μιας συγκεκριμένης υποχρέωσης ή συγκεκριμένων προαπαιτούμενων μέτρων, που θα καταγραφούν σε επίσημο κείμενο. Η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας θα κρίνει και το κατά πόσο θα δίνεται η ελάφρυνση.
Πηγές, των δανειστών που γνωρίζουν πολύ καλά τις συζητήσεις για το ελληνικό χρέος, υποστηρίζουν ότι η ελάφρυνση υπό όρους είναι το επικρατέστερο σενάριο, αφού η εμπιστοσύνη ανάμεσα στους δανειστές και την ελληνική κυβέρνηση δεν έχει ακόμη αποκατασταθεί πλήρως.
«Κλειδί» θα αποτελέσει ακόμη και η συμμετοχή του ΔΝΤ, το οποίο, σύμφωνα με τους Ευρωπαίους αποτελεί εγγύηση για την πιστή τήρηση του προγράμματος, κυρίως στο δημοσιονομικό κομμάτι.
Όμως, και σε αυτή την περίπτωση, πηγές των δανειστών υποστηρίζουν πως εάν το ΔΝΤ θέσει πολύ ψηλά τον πήχη για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, τότε ίσως κάποιες Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να προτιμήσουν το «βελούδινο διαζύγιο» με το Ταμείο.