Τα νάτσος που μιλούν ελληνικά!
- 07/05/2014, 18:32
- SHARE
Ο Κωνσταντίνος Μάμης μιλά για την ελληνική εκδοχή του διάσημου μεξικάνικου σνακ.
Είναι ο άνθρωπος που έκανε μόδα τα νάτσος στην Ελλάδα μυώντας τους Έλληνες στην μεξικάνικη κουζίνα. Όρθωσε το ανάστημά του δίπλα στις μεγάλες πολυεθνικές που κάποτε μεσουρανούσαν στην ελληνική αγορά και σήμερα είναι Leader στον κλάδο με μερίδιο αγοράς στον χώρο του καλαμποκιού που αγγίζει το 55%.
«Όταν ξεκινήσαμε τη δραστηριοποίησή μας δεν υπήρχε ανταγωνισμός. Τα πράγματα άλλαξαν όταν τοποθετήθηκαν στην αγορά τα Doritos, τα οποία κατέλαβαν μεμιάς το 75%, και εμείς πέσαμε ξαφνικά στο 20%» αναφέρει στο FortuneGreece.com o Κωνσταντίνος Μάμης, ιδρυτής της El Sabor.
Μιλώντας κανείς μαζί του καταλαβαίνει ότι πρόκειται για επιχειρηματία που μετράει τα λόγια του και έχει επιλέξει να κάνει σταθερά και στοχευμένα βήματα. Το 1990, έχοντας μόλις πάρει το πτυχίο του από το τμήμα Διοίκησης Παραγωγής – Marketing της Ανωτάτης Βιομηχανικής Σχολής Πειραιά, ταξιδεύει στο Λος Άντζελες για μεταπτυχιακές σπουδές.
Αυτό που τον συνεπήρε δεν ήταν ούτε το lifestyle, ούτε η διασκέδαση της «Πόλης των Αγγέλων» αλλά η κουζίνα και η φιλοσοφία των Λατίνων. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα ανοίγει ένα mexican restaurant-bar πίσω από το Cravel, το La Tequila Loca, το οποίο μετατράπηκε σύντομα σε πόλο έλξης για εκείνους που έρχονταν για πρώτη φορά σε επαφή με τη μεξικάνικη γαστρονομία. Ήταν ουσιαστικά το πρώτο μεξικάνικο εστιατόριο και το πρώτο που πρόσφερε finger food. Το 1998, αφού είχε πειστεί ότι η μεξικάνικη κουζίνα ταιριάζει στα γούστα του Έλληνα, δημιουργεί με τη σύζυγό του την El Sabor.
«Προσπαθήσαμε να πλησιάσουμε τις ευρωπαϊκές γεύσεις δίνοντας περισσότερο έμφαση στην ποιότητα κι όχι στην ποσότητα. Αν κάτι μας διακρίνει αυτό είναι ότι τα chips μας είναι πιο λεπτά και ποιοτικά και ότι λέμε στον καταναλωτή την αλήθεια αναφορικά με αυτό που του προσφέρουμε. Το μυστικό μας είναι ότι επιχειρούμε να είμαστε όσο πιο απλοί γίνεται, με “καθαρή” γεύση χωρίς πολλά συντηρητικά. Πρόθεσή μας είναι να καταλάβουμε αυτό που θέλει ο καταναλωτής και όχι να του δημιουργήσουμε ανάγκες».
Τη φιλοσοφία επικυρώνει άλλωστε και το όνομα της εταιρείας El Sabor που στα ισπανικά σημαίνει η γεύση! Ο κ. Μάμης προσθέτει με περηφάνια πως είναι η μόνη εταιρεία που δεν έχει βρεθεί στους ελέγχους επίσημων φορέων θετική σε γενετικά τροποποιημένες ουσίες.
Σήμα κατατεθέν της El Sabor είναι το περίφημο κροκοδειλάκι με το σομπρέρο που βρίσκεται στο μέσο κάθε συσκευασίας, η οποία τραβάει με μιας το μάτι του καταναλωτή χάρη στα έντονα και χαρούμενα χρώματά της. Καθώς το δικαίωμα στην απόλαυση ανήκει σε όλους όσους αγαπούν το γευστικό φαγητό, τα προϊόντα της El Sabor απευθύνονται στην ηλικιακή κατηγορία 13-60 ετών.
Κι αν όσοι μόλις τώρα ανακάλυψαν ότι ο κροκόδειλος που έβαζαν στο τραπέζι τους είναι ελληνικής καταγωγής, καιρός να μάθετε ότι τα μεξικάνικα πιάτα που τρώτε στις αλυσίδες εστιατορίων Amigos και Friday’s, τα τυλιχτά σνακ στα Γρηγόρης Μικρογεύματα και τα νάτσος που σας συντροφεύουν στα Village Cinemas είναι της ίδιας εταιρείας. «Τα νάτσος που προσφέρουμε στον κόσμο γίνονται από καλαμποκάλευρο πολύ πιο καλό και ακριβό από το κλασσικό. Ζυμώνεται με ασβέστιο για να φύγει η φλούδα του και να ανοιχτεί σαν φύλλο. Έχουμε έξι κατηγορίες προϊόντων και μόνο στα νάτσος ο αριθμός των κωδικών ανέρχεται σε 20. Η συσκευασία των 225 γραμμαρίων με γεύση τυρί και τσίλι είναι από τα δυνατά μας προϊόντα».
Στην αρχή εισήγαγε τις πρώτες ύλες αποκλειστικά και μόνο από την Αμερική, καθώς όμως επρόκειτο για μια ιδιαίτερα κοστοβόρα διαδικασία στράφηκε στη συνέχεια σε εργοστάσια της Ευρώπης. «Να φανταστείτε ότι όταν ξεκινήσαμε η εισαγωγή πρώτων υλών από Αμερική για τα 100 γραμμάρια αντιστοιχούσε σε 400 δραχμές, όταν το αντίστοιχο ποσό σήμερα είναι 250 δραχμές, δηλαδή κάτι λιγότερο από 80 cents. Σήμερα προμηθευόμαστε τις πρώτες ύλες από εξειδικευμένα εργοστάσια σε Γαλλία, Ιταλία και Γερμανία».
Η κρίση «πέρασε και δεν ακούμπησε» από τη συγκεκριμένη εταιρεία, η οποία τα τελευταία χρόνια καταγράφει ανοδικά οικονομικά μεγέθη. Το 2013 ο τζίρος έκλεισε +15% από τα 7 εκατομμύρια ευρώ που εμφάνισε το 2012. «Οι εκτιμήσεις μας για το 2014 είναι συγκρατημένες. Πάμε λίγο συντηρητικά και αναμένουμε αύξηση τζίρου 12% -15%».
Σε όλο αυτό, πρωτεύοντα ρόλο παίζουν και οι εξαγωγές που αντιστοιχούν στο 40% του συνολικού τζίρου. Η El Sabor έχει παρουσία σε περισσότερες από 30 χώρες με την Ιαπωνία να αποτελεί το Νο1 πελάτη και να το Ντουμπάι να της έχει εξασφαλίσει την πρώτη θέση στην καρδιά των καταναλωτών του. «Τα τελευταία εφτά χρόνια δίνουμε το παρόν σε κάθε διεθνή έκθεση των ANUGA και SIAL και τα μηνύματα που παίρνουμε από τον κόσμο είναι πολύ θετικά. Έχουμε μπει στο Μαρόκο και τη Βραζιλία και σκοπεύουμε να εδραιώσουμε ακόμα περισσότερο τη θέση μας σε Ιταλία και Ιαπωνία».
Οι επόμενες κινήσεις έχουν ήδη σχεδιαστεί. Μέχρι τον Σεπτέμβριο θα έχουν τεθεί σε λειτουργία τα μηχανήματα, που έρχονται από Αμερική, για την αύξηση της παραγωγής. Η επένδυση είναι της τάξης του ενός εκατομμυρίου και αναμένεται να εκτοξεύσει την ετήσια παραγωγή των νάτσος από 2.000 τόνους που είναι μέχρι στιγμής σε 4.000 τόνους.
Διαβάστε ακόμη: