Τα νέα όρια ηλικίας για σύνταξη

Τα νέα όρια ηλικίας για σύνταξη
Ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργος Κατρούγκαλος μιλάει κατά τη διάρκεια της παράδοσης του πορίσματος της Επιτροπής για τη μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού Συστήματος, την Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2015, στη Βουλή. Το πόρισμα παραδόθηκε από την Επιτροπή στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου και ταυτόχρονα στους εκπροσώπους των κοινωνικών φορέων, των πολιτικών κομμάτων και στους διαπιστευμένους συντάκτες προκειμένου να ξεκινήσει ο δημόσιος διάλογος. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

Ενδεχόμενο μείωσης συντάξεων και κάτω των 1000 ευρώ αφήνει ο Κατρούγκαλος.

Την Παρασκευή υπεγράφη η υπουργική απόφαση για τις αυξήσεις στα όρια ηλικίας στις περιπτώσεις πρόωρης συνταξιοδότησης. Απομένει η απόφαση να δημοσιευθεί σε ΦΕΚ για να ισχύσει και επίσημα.  Πρόκειται για την απόφαση που αυξάνει το όριο ηλικίας από 5 -17 έτη ασφάλισης για όσους πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν από την 1η Σεπτεμβρίου και μετά. Στόχος είναι από το 2022 και μετά, όλοι οι ασφαλισμένοι να αποχωρούν από την εργασία τους είτε στα 62 έτη με 40 χρόνια προϋπηρεσίας, είτε στα 67 έτη με 15αετία.

Τα νέα αυτά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης αφορούν όλους όσους θα συνταξιοδοτηθούν λόγω γήρατος, από φορείς κοινωνικής ασφάλισης συμπεριλαμβανομένης της Τράπεζας της Ελλάδος, και οι οποίοι πριν από την έναρξη ισχύος του 3ου Μνημονίου (Ν.4336/2015) δεν είχαν θεμελιώσει δικαίωμα πλήρους ή μειωμένης σύνταξης. Αυξάνονται δε, σταδιακά, έως την 1η Ιανουαρίου 2022 προκειμένου να κλείσει κάθε δυνατότητα πρόωρης εξόδου σε ηλικία πριν από τα 67, ή πριν από τα 62 με παράλληλη όμως συμπλήρωση 40 ετών ασφάλισης.

Πίνακας 1


Στον πίνακα 1 εμπίπτουν οι ασφαλισμένοι για τους οποίους, από τις προγενέστερες του ν. 4336/2015 γενικές, ειδικές ή καταστατικές διατάξεις, προβλεπόταν χρόνος ασφάλισης για την κατοχύρωση ή θεμελίωση δικαιώματος συνταξιοδότησης μεγαλύτερος ή ίσος με 10.000 ημέρες (ή 33,3 έτη) ασφάλισης. Σε αυτή την περίπτωση δηλαδή, εμπίπτουν οι ασφαλισμένοι με 35ετία χωρίς όριο, ή 37ετία, καθώς και όλοι όσοι μπορούσαν να συνταξιοδοτηθούν με όριο ηλικίας τα 62.

Πίνακας 2


Στον πίνακα 2 εμπίπτουν οι ασφαλισμένοι που έχουν κατοχυρώσει ή κατοχυρώνουν μία εκ των προϋποθέσεων συνταξιοδότησης για τη λήψη πλήρους σύνταξης λόγω γήρατος, των οποίων το καταληκτικό όριο ηλικίας πλήρους συνταξιοδότησης, όπως αυτό έχει καθοριστεί από προγενέστερες του ν. 4336/2015 γενικές, ειδικές ή καταστατικές διατάξεις, είναι το 67ο έτος, καθώς και οι ασφαλισμένοι για τους οποίους από τις ίδιες ως άνω προγενέστερες του ν. 4336/2015 διατάξεις προβλεπόταν χρόνος ασφάλισης για την κατοχύρωση ή θεμελίωση δικαιώματος πλήρους συνταξιοδότησης μικρότερος από 10.000 ημέρες (ή 33,3 έτη) ασφάλισης.

Στο μεταξύ, ανοιχτό το ενδεχόμενο περικοπής συντάξεων που βρίσκονται ακόμα και κάτω από τα 1.000 ευρώ αφήνει ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, ενώ συνεχίζεται η επεξεργασία των μέτρων που θα εντάξει η κυβέρνηση στο νομοσχέδιο για την αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος.

Σε συνέντευξή του στον κυριακάτικο Τύπο, ο κ. Κατρούγκαλος παραδέχεται ότι ακόμα δεν μπορεί να θέσει το όριο κάτω από το οποίο θα προστατευθούν οι συντάξεις.

Ο πήχης προστασίας παραμένει μάλιστα αδιευκρίνιστος ακόμα και για το άθροισμα που προκύψει από την ενοποίηση της κύριας και επικουρικής σύνταξης, μέτρο που εξετάζεται σοβαρά προκειμένου – όπως υποστηρίζει ο υπουργός – να μην εφαρμοστεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος.

«Η κυβέρνηση δεσμεύεται για την προστασία των χαμηλότερων συντάξεων. Δεν μπορούμε να θέσουμε κάποιο όριο από τώρα, γιατί βρισκόμαστε σε φάση ποσοτικοποίησης των διάφορων σεναρίων και ο στόχος μας είναι να θέσουμε τον πήχη της προστασίας όσο ψηλότερα γίνεται», δήλωσε ο κ. Κατρούγκαλος.