Τα νέα παραγωγικά μοντέλα και η ταχύτητα των αλλαγών στην επιχειρηματικότητα του αύριο
- 02/03/2019, 14:31
- SHARE
Ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος, η Αλεξάνδρα Παπαλεξοπούλου-Μπενοπούλου και ο Ευτύχιος Βασιλάκης κατέθεσαν τις δικές τους εμπειρίες και απόψεις στο πλαίσιο του 4ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.
Το σύγχρονο μοντέλο παραγωγής και τις προκλήσεις σε διεθνές επίπεδο συζήτησαν στο πλαίσιο του 4ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της Chipita SA Greece, η Αλεξάνδρα Παπαλεξοπούλου-Μπενοπούλου, Εκτελεστική Διευθύντρια της εταιρίας ΤΙΤΑΝ, και ο Πρόεδρος της Aegean Airlines και Αutohellas Greece, Ευτύχιος Βασιλάκης.
H συζήτηση ξεκίνησε με τοποθέτηση του κ. Σπύρου Θεοδωρόπουλου, ο οποίος απάντησε σε ερώτηση του συντονιστή Νίκου Βέττα, αν έχει αλλάξει ο τρόπος παραγωγής της εταιρίας σε σύγκριση με πριν από μία δεκαετία.
Ο κ. Θεοδωρόπουλος είπε ότι επιχειρήσεις όπως και η δική του, παρατηρούν αργές μεταβολές στην παραγωγή των προϊόντων τους, διότι είναι αργές και οι μεταβολές των διατροφικών συνηθειών του κόσμου.Επεσήμανε ωστόσο ότι έχει αλλάξει πολύ ο τρόπος ελέγχου της παραγωγής και πλέον είναι εφικτός ο έλεγχος της από απόσταση, καθιστώντας την παραγωγή μία αποκεντρωμένη διαδικασία. Στη συνέχεια τόνισε ότι τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μία παγκοσμιοποίηση και ενοποίηση των διατροφικών προτύπων παγκοσμίως. «Παρατηρούμε ότι πλέον κυριαρχούν παγκοσμίως 2-3 αναψυκτικά ή αλκοολούχα ποτά και η πίτσα δεν είναι πια μία ιταλική μόδα, αλλά μία παγκόσμια συνήθεια».
Στο ίδιο ερώτημα η Αλεξάνδρα Παπαλεξοπούλου-Μπενοπούλου, είπε ότι κατά την τελευταία δεκαετία κάποια πράγματα παρέμειναν σταθερά ενώ κάποια άλλα άλλαξαν. «Η φύση του προϊόντος μας έμεινε σταθερή, ενώ άλλαξε η εστίαση της κοινωνίας σε πολλά επίπεδα και πλέον απασχολείται με το προϊόν, τόσο από ποιοτικής, όσο και από οικονομικής, αλλά και περιβαλλοντολογικής πλευράς». Επίσης τόνισε ότι πριν 2 ή 3 δεκαετίες οι Κινέζικη αγορά δεν υπήρχε στον παραγωγικό χάρτη, ενώ σήμερα το 60% της παγκόσμιας αγοράς εξαρτάται από την Κίνα.
Ως θετική αλλαγή ξεχώρισε επίσης την ευκολότερη πρόσβαση σε αναδυόμενες αγορές με χαμηλό κόστος δανεισμού αλλά και το ταχύτερα και σταθερότερο θεσμικό πλαίσιο που περιβάλλει την βιομηχανία σήμερα.
Ο Ευτύχιος Βασιλάκης, από την πλευρά του είπε ότι σήμερα δεν υπάρχει σχεδόν καμία κρατική αεροπορική εταιρία, σε σύγκριση με το παρελθόν που κυριαρχούσαν παγκοσμίως, ενώ τόνισε τις προκλήσεις που η τεχνολογία και η κινητικότητα έχουν προκαλέσει, έχοντας ως αποτέλεσμα τον μεγαλύτερο ανταγωνισμό στον κλάδο των αερομεταφορών. «Η τεχνολογία έχει αλλάξει τα πάντα, ο δικός μας κλάδος από εσωστρεφής έχει εξελιχθεί σε άκρως εξωστρεφή και στόχος μας είναι η ανάπτυξη του τουρισμού».
Ο κ. Βέττας στη συνέχεια έθεσε το ερώτημα στους 3 επιχειρηματίες κατά πόσο η κρίση έχει επηρεάσει την πορεία της εταιρίας τους.
Ο κ. Θεοδωρόπουλος είπε ότι η γραφειοκρατία που επικρατεί στην Ελλάδα τους έκανε να βλέπουν ως «εύκολη» την πρόσβαση σε ξένες αγορές και την επέκταση της παραγωγής τους σε άλλες χώρες. Η Chipitaσήμερα παράγει προϊόντα σε 12 χώρες και διαφημίζεται σε 8. Η κρίση τους ώθησε σε συνέργειες στο τομέα της διανομής με άλλα δίκτυα, για τη μείωση του κόστους μεταφοράς.Τέλος τόνισε ότι το γεγονός ότι αν καιείναι μία Ελληνική εταιρία, αυτό δεν αποτέλεσε ποτέ εμπόδιο για τον δανεισμό της από το εξωτερικό, αλλά σημείωσε ότι αν η Ελληνική Κεφαλαιαγορά ήταν σε καλύτερη κατάσταση, θα ήταν δυνατή και μία διπλή εγγραφή της εταιρίας σε Ελλάδα και εξωτερικό, κάτι που ελπίζει να υλοποιηθεί στα επόμενα χρόνια.
Η κα. Παπαλεξοπούλου-Μπενοπούλου είπε ότι αν η εταιρία ΤΙΤΑΝ δεν είχε παραγωγή σε άλλες 10 χώρες, θα είχε οδηγηθεί από την κρίση σε πτώχευση, διότι η ελληνική αγορά αποτελεί λιγότερο και από το 10% του κύκλου εργασιών της εταιρίας. «Η Ελλάδα είναι μία περιορισμένη χώρα σε υλικά και δυνατότητες ανάπτυξης και το εξωτερικό για εμάς είναι και ήταν μονόδρομος», είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Βασιλάκης είπε ότι η κρίση έφερε μεγαλύτερες συνέργειες με εταιρίες του τουριστικού κλάδου και του κράτους, και ότι τους έκανε να πουλάνε με μεγαλύτερη ένταση το τουριστικό τους προϊόν. «Πουλάμε Ελλάδα στο εξωτερικό και παρά το γεγονός ότι το 2009, όταν είχε ξεκινήσει η κρίση, περάσαμε δύσκολες στιγμές με την ιδιωτικοποίηση της Ολυμπιακής, οδηγηθήκαμε σε ένα πιο εξωστρεφές μοντέλο, τροποποιήσαμε το οργανωτικό μας πλαίσιο και ανταποκριθήκαμε στις ανάγκες της εποχής». Τέλος σημείωσε ότι αν η ιδιωτικοποίηση αυτή είχε γίνει χρονικά νωρίτερα -10 ή 1 χρόνια- η Ελλάδα σήμερα θα ήταν ένας κόμβος στις αερομεταφορές όπως η Κωνσταντινούπολη.
Τη συζήτηση συντόνισε ο κ. Νίκος Βέττας, Γενικός Διευθυντής του Foundation for Economic and Industrial Research, Greece.