Τα νέα πρόσωπα της κυβέρνησης: Ποιοι είναι και ποιο είναι το έργο τους
- 04/01/2021, 12:58
- SHARE
Ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Ταραντίλης, ανακοίνωσε τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης, στην οποία δεν περιλαμβάνεται πλέον ο Τάκης Θεοδωρικάκος, ο Γιάννης Βρούτσης και ο Γιώργος Κουμουτσάκος.
Στο υπουργείο Οικονομικών δεν υπήρξαν αλλαγές, όπως και στο υπ. Ανάπτυξης. Χωρίς αλλαγές και το υπ. Εξωτερικών, ενώ στο υπ. Παιδείας τοποθετήθηκε η Ζέτα Μακρή. Υπουργός Εργασίας έγινε ο Κωστής Χατζηδάκης και υπουργός Ενέργειας ο Κώστας Σκρέκας. Υπουργός Εσωτερικών ο Μάκης Βορίδης, με αναπληρωτή υπουργό τον Στέλιο Πέτσα.Στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης τοποθετήθηκε ο Σπήλιος Λιβανός, που αντικαθιστά τον Μάκη Βορίδη.
Στην κυβέρνηση μπαίνουν 13 νέα πρόσωπα: είναι ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιος Λιβανός, ο υφυπουργός του Γιάννης Οικονόμου, οι υφυπουργοί Παιδείας Ζέττα Μακρή και Άγγελος Συρίγος, η υφυπουργός Εργασίας Μαρία Συρεγγέλα, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς, ο υφυπουργός Πολιτισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης, ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Κώτσηρας, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Στύλιος, ο υφυπουργός Ναυτιλίας Κώστας Κατσαφάδος και η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Σοφία Βούλτεψη και ο Σταύρος Καλαφάτης, νέος υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης.
Χρήστος Ταραντίλης: Ποιος είναι ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος
Το δύσκολο έργο της επικοινωνίας του έργου της κυβέρνησης αναλαμβάνει ο βουλευτής της ΝΔ, Χρήστος Ταραντίλης, ο οποίος μετά τον ανασχηματισμό είναι ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος στην θέση του Στέλιου Πέτσα.
Ο Χρήστος Ταραντίλης γεννήθηκε το 1973 στην Αθήνα. Σπούδασε Μαθηματικά στην Πάτρα και έκανε μεταπτυχιακό στην Επιχειρησιακή Έρευνα στο London School of Economics και έλαβε το διδακτορικό του από το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο στο ίδιο αντικείμενο.
Είναι Καθηγητής Διοικητικής Επιστήμης και Λήψης Αποφάσεων στο Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και Διευθυντής της ερευνητικής μονάδας «Επιχειρησιακής Έρευνας και Συστημάτων Αποφάσεων» στο ίδιο Πανεπιστήμιο.
Διετέλεσε Πρόεδρος του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας (ΔΕΤ) και μέλος των επιτροπών διοίκησης τεσσάρων μεταπτυχιακών προγραμμάτων στη Σχολή Διοίκησης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Επιπλέον, είναι μέλος του εκδοτικού συμβουλίου (Associate Editor) του αμερικάνικου περιοδικού «Networks» (εκδοτικός οίκος Wiley), πρόεδρος και μέλος των επιτροπών πλήθους διεθνών επιστημονικών συνεδρίων στο χώρο της διοικητικής επιστήμης.
Το 2017 είχε αναλάβει χρέη γραμματέα Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας στη ΝΔ όπου είχε αναλάβει και την εκπαίδευση των στελεχών του κόμματος στην ενότητα «Ηγεσία και λήψη αποφάσεων», στην Πολιτική Ακαδημία του κόμματος. Τον Ιούλιο του 2019 εξελέγη βουλευτής Επικρατείας.
Σπήλιος Λιβανός: Αυτός είναι ο νέος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης
Το χαρτοφυλάκιο του υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ανέλαβε ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας με τη Νέα Δημοκρατία, Σπήλιος Λιβανός στο νέο κυβερνητικό σχήμα, όπως αυτό ανακοινώθηκε μετά τις αλλαγές που έγιναν λόγω του ανασχηματισμού.
Ο Σπήλιος Λιβανός, γεννήθηκε στην Αθήνα το 1967. Είναι γιος του πρώην υπουργού Διονύση Λιβανού και της Αλίκης Κυριακίδου. Σπούδασε Οικονομικά και Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Άμχερσττης Μασαχουσέτης των Η.Π.Α. και συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στην Αγγλία στο Πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ, στις Διεθνείς Σχέσεις και στη Συγκριτική Πολιτική Ανάλυση.
Εργάστηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στη συνέχεια στην Ελλάδα ως στέλεχος επιχειρήσεων και το 1998 δημιούργησα και έκτοτε λειτουργώ την εταιρεία κατασκευής και διαχείρισης ακινήτων «ΔΙΩΝ Α.Ε.» και δραστηριοποιείται στην Ελλάδα και στο Βέλγιο.
Στις εκλογές του 2007 εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής. Το 2013, ο τότε πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς του ανέθεσε τη θέση του Γραμματέα Πολιτικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας του κόμματος. Από το 2016 είναι Πρόεδρος του ΔΣ της πνευματικής εστίας Παναγιώτη Κανελλόπουλου (ΕΦΠΚ).
Μόλις ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, τάχθηκε στο πλευρό του. Μετά την εκλογή του, του ανέθεσε τη θέση του Συμβούλου του για θέματα Επιχειρηματικότητας.
Στις εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019 εκλέχτηκε Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας και από τότε ορίστηκα Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ΝΔ.
Νικόλας Γιατρομανωλάκης: Αγωνιστής των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ- Προέρχεται από το Ποτάμι
Μια από τις εκπλήξεις του ανασχηματισμού ήταν ο Νικόλας Γιατρομανωλάκης, στενός συνεργάτης μέχρι πρότινος του Κυριάκου Μητσοτάκη. Υπέρμαχος των δικαιωμάτων της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, προερχόμενος από το Ποτάμι, αναδεικνύει και τη διάθεση του πρωθυπουργού να έχει παρέμβαση στο χώρο της Κεντροαριστεράς.
Ο Γιατρομανωλάκης αναλαμβάνει στο υπουργείο Πολιτισμού τα θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού. Ουσιαστικά πρόκειται για αναβάθμιση στον ίδιο ρόλο καθώς τον τελευταίο 1,5 χρόνο ήταν Γενικός Γραμματέας Σύγχρονου Πολιτισμού στο συγκεκριμένο υπουργείο.
Ο Νικόλας Γιατρομανωλάκης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1975. Είναι κάτοχος πτυχίου Πολιτικών Επιστημών & Διεθνών Σχέσεων από το Πάντειο Πανεπιστήμιο και μεταπτυχιακού τίτλου στη Δημόσια Πολιτική (MPP) από το John F. Kennedy School of Government του Πανεπιστημίου Harvard.
Κατά τη διάρκεια των σπουδών του στο Harvard έλαβε υποτροφίες από το κοινωφελές Ίδρυμα Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης, το Πρόγραμμα Κόκκαλη και το Harvard Hellenic Foundation. Κατά τη διάρκεια των προπτυχιακών του σπουδών στο Πάντειο έλαβε υποτροφία επίδοσης από το ΙΚΥ.
To 2013 επελέγη ως Marshall Memorial Fellow.
Από το 2017 κατέχει τη θέση του Διευθυντή Marketing & Επικοινωνίας του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Στο παρελθόν έχει εργαστεί ως διευθυντικό στέλεχος σε ελληνικές και πολυεθνικές επιχειρήσεις όπως η Microsoft, η V+O Communication, η S&B Βιομηχανικά Ορυκτά και ο τηλεοπτικός σταθμός Alpha, σε επιστημονικούς και ακαδημαϊκούς φορείς όπως το Πανεπιστήμιο Harvard και το Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής & Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ), καθώς και ως ανεξάρτητος σύμβουλος στρατηγικής, εταιρικών υποθέσεων και επικοινωνίας. Η δουλειά του έχει βραβευθεί στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Ποταμιού, ήταν επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του κόμματος για τις Ευρωεκλογές το 2014, ενώ στις βουλευτικές εκλογές τον Ιανουάριο του 2015 κατετάγη δεύτερος σε σταυρούς στην εκλογική περιφέρεια της Α’ Αθηνών. Διετέλεσε υπεύθυνος των τομέων Ναυτιλίας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, καθώς και μέλος της ομάδας Πολιτικού Σχεδιασμού, ενώ εξελέγη μέλος της Πανελλήνιας Επιτροπής του κόμματος (2014-15). Αποχώρησε από το κόμμα το 2016.
Έχει δραστηριοποιηθεί στον τομέα των ανθρώπινων δικαιωμάτων και ειδικότερα των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤ+ ατόμων. Έχει συνεργαστεί με οργανισμούς που προάγουν την σωματική και ψυχική υγεία των παιδιών, όπως η ΕΛΕΠΑΠ και το Περιβολάκι. Επιπλέον, έχει συμμετάσχει εθελοντικά σε κοινωνικές επιχειρήσεις και πρωτοβουλίες όπως το Refergon και το Social Fashion Factory.
Το 2019 εξελέγη Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Harvard Club of Greece.
Μεταξύ άλλων, έχει επιμεληθεί την έκδοση New Approaches to Balkan Studies, ed. Dimtris Keridis, Ellen Elias Bursac and Nicholas Yatromanolakis (Dulles, VA: Brassey’s 2003) και έχει συμμετάσχει στην έκδοση Global Competitiveness Report 2001 του World Economic Forum. Ήταν ο επιστημονικός επιμελητής της ελληνικής έκδοσης του NATO Handbook, και ο επιμελητής των μονογραφιών και εκδόσεων του ΕΛΙΑΜΕΠ την περίοδο 1996-98.
Γιώργος Στύλιος: Ποιος είναι ο νέος υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης
Ο Γιώργος Στύλιος γεννήθηκε στην Άρτα το 1971. Πέρασε τα παιδικά του χρόνια στα ορεινά χωριά της Άρτας και ξεκίνησε τις γυμνασιακές του σπουδές στο 3ο Γυμνάσιο και Λύκειο της Άρτας, όπου συμμετείχε ενεργά στα μαθητικά δρώμενα. Το 1989 εισήχθη στο Φυσικό Τμήμα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Από την πρώτη στιγμή δραστηριοποιήθηκε στα φοιτητικά δρώμενα. Διετέλεσε πρόεδρος του συλλόγου φοιτητών Φυσικού και μέλος του Πρυτανικού Συμβουλίου της Συγκλήτου του ΑΠΘ (1990-1994). Παράλληλα με τις σπουδές του, έγινε μέλος της φοιτητικής οργάνωσης ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, στην οποία διετέλεσε υπεύθυνος για τη σχολή του, γραμματέας πόλης Θεσσαλονίκης (1992-1994) και εκπρόσωπός της στο κεντρικό συμβούλιο της ΕΦΕΕ (1992-1994) και της ΦΕΑΠΘ (1991-1994). Όταν ο Γιώργος Στύλιος ήταν υπεύθυνος της ΔΑΠ στη Θεσσαλονίκη, το ποσοστό της στις φοιτητικές εκλογές ξεπέρασε το 44%, ποσοστό ρεκόρ για παράταξη. Ήταν η εποχή που η ΔΑΠ κυριαρχούσε στα αμφιθέατρα και βοήθησε σημαντικά στις δύσκολες εθνικές εκλογικές αναμετρήσεις του 1989-1990.
Διετέλεσε πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Θεσσαλονίκης και μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου της ΟΝΝΕΔ (1994-1995) σε μια περίοδο δύσκολη για τη ΝΔ, καθώς μόλις είχε φύγει από την κυβέρνηση, οπότε σε συνεργασία με τον πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ Ευριπίδη Στυλιανίδη και τον πρόεδρο του κόμματος Μιλτιάδη Έβερτ επιχειρήθηκε να υιοθετήσει και η ΟΝΝΕΔ έναν νέο πολιτικό λόγο.
Υπηρέτησε στον ελληνικό στρατό και μετά την ολοκλήρωση των στρατιωτικών του υποχρεώσεων επέστρεψε στην Άρτα, όπου από το 1997 έως και το 2001 δραστηριοποιήθηκε επαγγελματικά εργαζόμενος σε φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης ως καθηγητής. Συνέχισε όμως την πολιτική του δραστηριότητα και το 1998 εκλέχθηκε νομαρχιακός σύμβουλος με τον συνδυασμό του Λάμπρου Ρίζου. Από το 1996 ο Γιώργος Στύλιος είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της Ν.Δ.
Έχοντας πολλές ανησυχίες, πήγε στην Αγγλία για μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο City του Λονδίνου με θέμα τα Πληροφοριακά Συστήματα και την Τεχνολογία το χρονικό διάστημα 2001-2002. Με την επιστροφή του στην Άρτα εργάσθηκε στο Τμήμα Τηλεπληροφορικής και Διοίκησης του ΤΕΙ Ηπείρου ως καθηγητής και ως στέλεχος του ΤΕΙ για θέματα παρακολούθησης και διαχείρισης ελληνικών και ευρωπαϊκών προγραμμάτων.
To 2006 εκλέχτηκε καθηγητής Εφαρμογών στη τμήμα Εφαρμογές Πληροφορικής στη Διοίκηση και στην Οικονομία του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων στη Λευκάδα και από τον Σεπτέμβριο 2006 του είναι υποψήφιος διδάκτορας στο Τμήμα Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πατρών. Από τον Σεπτέμβριο του 2008 είναι προϊστάμενος στο ίδιο τμήμα και έχει αναλάβει την οργάνωση και λειτουργία και δεύτερου τμήματος.
Από τον Απρίλιο του 2004 έως και το 2006 ο Γιώργος Στύλιος ήταν επιστημονικός συνεργάτης του υφυπουργού Αθλητισμού Γ. Ορφανού, με αρμοδιότητα τα αθλητικά έργα και τις υποδομές. Μετά τον Σεπτέμβριο του 2007 βρέθηκε δίπλα στον Κωστή Χατζηδάκη, αρχικά στο υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών και στη συνέχεια στο υπουργείο Ανάπτυξης. Τον περασμένο Σεπτέμβριο διορίστηκε υφυπουργός Παιδείας, στη θέση του Κώστα Κουκοδήμου.
Είναι παντρεμένος, έχει δύο παιδιά και ζει στην Άρτα.
Νέος υφυπουργός για θέματα Προστασίας του Περιβάλλοντος ο Γιώργος Αμυράς
Ο Γιώργος Αμυράς διορίζεται στο υπουργείο Περιβάλλοντος ως υφυπουργός αρμόδιος για τα θέματα Προστασίας του Περιβάλλοντος.
Ο βουλευτής Ιωαννίνων της ΝΔ, γεννήθηκε στην Αθήνα το 1967. Είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και εργάστηκε ως δημοσιογράφος.
Το 2010 συμμετείχε με τις ιδέες του για την πόλη, στις εκλογές για τον δήμο Αθηναίων και με ποσοστό 7,3%, ως επικεφαλής ανεξάρτητου συνδυασμού, εκλέχθηκε δημοτικός σύμβουλος.
Στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015 και στις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους εξελέγη βουλευτής Β΄ Αθηνών με το Ποτάμι, του οποίου διετέλεσε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος.
Στις εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019 επανεξελέγη βουλευτής στην περιφέρεια Ιωαννίνων με τη Νέα Δημοκρατία.
Είναι μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων και μέλος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος.
Είναι μέλος των Κοινοβουλευτικών Ομάδων Φιλίας της Βουλής των Ελλήνων με τα Κοινοβούλια της Κούβας, της Αυστραλίας και της Τσεχίας.
Συμμετείχε στο ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας στις ευρωεκλογές της 25ης Μαΐου 2014 και στις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου 2019.
Κώστας Κατσαφάδος: Το who-is-who του νέου υφυπουργού Ναυτιλίας
Ο Πειραιώτης βουλευτής Κώστας Κατσαφάδος αναλαμβάνει τη νεοσύστατη θέση του υφυπουργού Ναυτιλίας αρμοδίου για θέματα πλοίων. Αν και χρόνια στη Βουλή, είναι η πρώτη φορά που συμμετέχει σε κυβερνητικό σχήμα.
Ο Κώστας Κατσαφάδος γεννήθηκε το 1979 στον Πειραιά. Είναι παντρεμένος και έχει μια κόρη.
Αποφοίτησε από το τμήμα «Οικονομικής Επιστήμης» του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Το 2006 ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο «MBA- Tourism Management» του τμήματος «Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων» του Πανεπιστημίου Πειραιώς.
Υποψήφιος Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Πειραιά με Θέμα: «Οικονομία & Εθνικό Συμφέρον: Ανάλυση των Πολιτικών & Οικονομικών Σχέσεων Ελλάδος – Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας 1995-2008».
Από το Μάρτιο του 2006 έως το Σεπτέμβρη του 2007 εργάστηκε στο Υπουργείο Δημοσίας Τάξεως ως επιστημονικός Συνεργάτης και Σύμβουλος του Υπουργού Δημοσίας Τάξεως. Στη συνέχεια το Σεπτέμβρη του 2007 έως τον Οκτώβρη του 2009 εργάστηκε στην Ειδική Γραμματεία Αποκρατικοποιήσεων του Υπουργείου Οικονομικών και Οικονομίας ως Ειδικός Επιστημονικός Σύμβουλος του Ειδικού γραμματέα Αποκρατικοποιήσεων. Και τέλος από το Μάρτιο του 2007 έως και σήμερα είναι Ιδιοκτήτης Λογιστικού Γραφείου στον Πειραιά.
Εξελέγη Βουλευτής Ά Πειραιώς και Νήσων με τη ΝΔ στις εκλογές του Ιουνίου του 2012, ενώ επανεκλέχθηκε τον Ιανουάριο, τον Σεπτέμβριο του 2015 και τον Ιούλιο του 2019.
Το 2016, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον όρισε αναπληρωτή Τομεάρχη Περιβάλλοντος & Ενέργειας της Νέας Δημοκρατίας.
Υπήρξε αντιπρόεδρος της ΟΝΝΕΔ από το 2010 έως το 2013. Στις Βουλευτικές Εκλογές του 2009 ήταν Υπ. Βουλευτής Ά Πειραιώς και Νήσων με το ψηφοδέλτιο της Ν.Δ. (‘Α επιλαχών Βουλευτής με 11.000 σταυρούς προτίμησης).
Την περίοδο 2006-2010 εκλέχτηκε Νομαρχιακός Σύμβουλος Πειραιά με την παράταξη «Υπερνομαρχία Πολιτών» του Αργύρη Ντινόπουλου. Την περίοδο 2002-2006 εκλέχτηκε Δημοτικός Σύμβουλος στο Δήμο Κερατσινίου με την παράταξη της Νέας Δημοκρατίας. Την περίοδο 2007-2010 εκλέχτηκε Γενικός Γραμματέας της Κ.Ε. της ΟΝΝΕΔ. Πρόεδρος ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Πανεπιστημίου Πειραιά.
Από το 2004 έως και σήμερα είναι Εκλεγμένος Αντιπρόσωπος Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΣΤΑ). Το 2000-2002 και το 2005-2006 διετέλεσε μέλος της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Πειραιά. Πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου «Ο Πλάτων». Πρόεδρος του Συλλόγου «Πολίτες σε Δράση για τον Πειραιά & τα Νησιά».
Άγγελος Συρίγος: Ποιος είναι ο νέος υφυπουργός για θέματα Ανώτατης Εκπαίδευσης
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1966 και το 1988 αποφοίτησε από το νομικό τμήμα της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έκανε μεταπτυχιακές του σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, όπου ανακηρύχθηκε Διδάκτωρ Νομικής το 1994.
Από το 2002 διδάσκει διεθνές δίκαιο και εξωτερική πολιτική με ειδίκευση στις Ελληνοτουρκικές Σχέσεις στο Τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου.
Εργάστηκε ως δικηγόρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών. Υπήρξε Επιστημονικός Συνεργάτης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την αναθεώρηση της νομοθεσίας στο Μαυροβούνιο και στο Αζερμπαϊτζάν (1999-2002), ενώ έχει διατελέσει γενικός γραμματέας Πληθυσμού και Κοινωνικής Συνοχής στο Υπουργείο Εσωτερικών (Αύγουστος 2012-Απρίλιος 2015).
Έχει συγγράψει πολλά άρθρα και βιβλία.
Το τελευταίο του βιβλίο κυκλοφόρησε τον Ιανουάριο του 2019 και είχε τίτλο «Η Συμφωνία των Πρεσπών και το Μακεδονικό Ζήτημα».
Μαρία Συρεγγέλα: Από γγ Ισότητας, υφυπουργός για τη δημογραφική πολιτική και την οικογένεια
Από γενική γραμματέας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων σε υφυπουργό αρμόδια για τη δημογραφική πολιτική και την οικογένεια τοποθετείται η Μαρία Συρεγγέλα.
Η Μαρία Συρεγγέλα έχει υπηρετήσει σε νευραλγικές θέσεις, τόσο στον ιδιωτικό, όσο και στον δημόσιο τομέα με ειδίκευση, κυρίως, σε θέματα ανθρώπινου δυναμικού. Διετέλεσε αντιπρόεδρος του YEPP (Νεολαία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος), από το 2001 έως το 2005 και εκπρόσωπος του YEPP στο Western Balkan Democracy Initiative και στο Southeastern European Forum, την ίδια περίοδο.
Είναι απόφοιτη της Φιλοσοφικής Σχολής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με μεταπτυχιακό στη Διοίκηση Υπηρεσιών για Στελέχη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και διπλωματική εργασία στην Πολιτική και Στρατηγική της Νέας Δημόσιας Διοίκησης (New Public Management).
Υπήρξε μέλος του Ε.Γ. της ΟΝΝΕΔ, ως υπεύθυνη Διεθνών Σχέσεων, από το 2001-2004 και στην Κ.Ε. από το 1998-2005 και διετέλεσε αντιπρόεδρος του ΚΕΘΙ (Κέντρο Ερευνών Θεμάτων Ισότητας) από το 2013 έως και τον Μάρτιο του 2015.
Ήταν υποψήφια με τη Νέα Δημοκρατία στις Ευρωεκλογές του 2004.
Μέλος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.
Γνωρίζει Αγγλικά, Γαλλικά και Τούρκικα.
Είναι παντρεμένη με τον Φώτη Κυριακόπουλο, Πολιτικό Μηχανικό και μητέρα δύο παιδιών, του Βασίλη και του Κωνσταντίνου.
Η Ζέττα Μακρή νέα υφυπουργός Παιδείας
Νέα υφυπουργός Πρωτοβάθμιας- Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής στο υπουργείο Παιδείας ορίστηκε η Ζέττα Μακρή, στη θέση της Σοφίας Ζαχαράκη η οποία μετακινείται στο υπουργείο Τουρισμού.
Πρόκειται για μια έμπειρη πολιτικό με μακρόχρονη σταδιοδρομία, η οποία έχει ασχοληθεί ενεργά στο παρελθόν με τον φάκελο της αγροτικής πολιτικής αλλά και με κοινωνικά ζητήματα.
Η Ζωή (Ζέττα) Μιχαήλ Μακρή γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και είναι βουλευτής Μαγνησίας με τη Νέα Δημοκρατία. Μάλιστα, είναι η πρώτη γυναίκα βουλευτής που εξελέγη στη συγκεκριμένη περιφέρεια.
Είναι κόρη της Δώρας και του Μιχάλη Μακρή, ο οποίος διετέλεσε βουλευτής Γρεβενών με τη Νέα Δημοκρατία.
Είναι μητέρα δύο παιδιών- από τον ένα της γιο μάλιστα έχει και ένα εγγόνι. Το επάγγελμά της είναι δικηγόρος.
Τελείωσε το Ελληνογαλλικό Γυμνάσιο Βόλου και σπούδασε με υποτροφία στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών από την οποία αποφοίτησε με άριστα.
Μετά την αποφοίτησή της συνέχισε τις σπουδές στο ευρωπαϊκό και κοινοτικό δίκαιο στο Πανεπιστήμιο Cambridge.
Στα φοιτητικά της χρόνια υπήρξε ενεργό μέλος της παράταξης ΔΑΠ – ΝΔΦΚ, που πρόσκειται στη Νέα Δημοκρατία.
Το 1984 εξελέγη στο νέο, τότε, θεσμό του Συνοικιακού Συμβουλίου Μεταμορφώσεως και διετέλεσε υπεύθυνη του επιστημονικού τομέα της Νομαρχιακής Επιτροπής της Ν.Δ. Από την αρχή της επαγγελματικής της σταδιοδρομίας ανέπτυξε έντονη συνδικαλιστική δράση και εκλεγόταν συνεχώς, και μάλιστα πρώτη σε ψήφους, σύμβουλος της Διοίκησης του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου.
Διετέλεσε Γραμματέας του Δ.Σ.Β. κατά την τριετία 1996 – 1999.
Κατά τη διάρκεια της βουλευτικής της θητείας διετέλεσε Πρόεδρος της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης. Παράλληλα, υπήρξε μέλος της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης ΟΑΣΕ και της Εξεταστικής Επιτροπής για Εξοπλιστικά Προγράμματα TORMI I.
Τον Δεκέμβριο του 2009 ορίστηκε από τον Πρόεδρο της Ν.Δ., κ. Αντώνη Σαμαρά, Αναπληρώτρια Γραμματέας Αγροτικού Τομέα της Ν.Δ., ενώ διετέλεσε και Αναπληρώτρια Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού της Ν.Δ..
Συμμετείχε στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Νοεμβρίου του 2010 στο Δήμο Βόλου ως επικεφαλής του Συνδυασμού ΝΕΟΣ ΔΗΜΟΣ, ΝΕΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ και από 1η Ιανουαρίου 2011 είναι επικεφαλής της μείζονος Μειοψηφίας στο Δήμο Βόλου.
Διετέλεσε Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων από τον Αύγουστο του 2012 έως τον Μάρτιο του 2013.
Έχει αναπτύξει έντονη κοινωνική δράση. Είναι μέλος μεταξύ των άλλων του Συμβουλίου «Προστασίας Κακοποιημένων & Παραμελημένων Ατόμων», των «Φίλων της Αγάπης», των «Φίλων του Αχιλλοπούλειου Νοσοκομείου Βόλου», του «Σοροπτιμιστικού Ομίλου», του «Ομίλου ΖΟΝΤΑ». Στις 5/6/2008 ανακοίνωσε την ίδρυση της Περιβαλλοντικής Οργάνωσης «Η σιωπή δεν είναι οικολογική».
Κώστας Σκρέκας: Αυτός είναι ο νέος υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος
Γεννήθηκε το 1973 στη Λαμία και ολοκλήρωσε τη σχολική του εκπαίδευση στο 3ο Γενικό Λύκειο.
Σπούδασε στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και πήρε το πτυχίο του Γεωπόνου από το τμήμα Φυτικής Παραγωγής. Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στη Παγκόσμια Πολιτική Οικονομία, στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Μιλά Αγγλικά. Υπηρέτησε τη Στρατιωτική του θητεία στην Πολεμική Αεροπορία.
Τις περιόδους 1995-1998 και 1998-2001 διετέλεσε Γραμματέας της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ αντίστοιχα και μέχρι σήμερα συμμετέχει στην ΠΕ της Νέας Δημοκρατίας.
Από το Νοέμβριο του 2006 έως το 2009 ήταν Γενικός Γραμματέας Καταναλωτή και από τη θέση αυτή προχώρησε σε σειρά παρεμβάσεων που ενίσχυσαν την προστασία του καταναλωτή στη χώρα μας (γραμμή παραπόνων 1520, ενσωμάτωση κοινοτικών οδηγιών για προστασία από αθέμιτες εμπορικές πρακτικές, νόμος για την προστασία καταναλωτών στις τραπεζικές συναλλαγές).
Από το 2013 ήταν επικεφαλής της εταιρείας οδικών συγκοινωνιών της Αθήνας (ΟΣΥ Α.Ε.) θέση από την οποία παραιτήθηκε προκειμένου να συμμετάσχει, σε τιμητική θέση, στο ψηφοδέλτιο Β’ Αθηνών της ΝΔ στις εκλογές του Σεπτεμβρίου.
Από το 2001 εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα ως Γεωπόνος σε εμπορικές επιχειρήσεις και μελετητικές εταιρείες.
Σήμερα δραστηριοποιείται στο χώρο της εμπορίας και παραγωγής τροφίμων.
Εξελέγη Βουλευτής Φθιώτιδας στις εκλογές του Ιουλίου 2019, μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, μέλος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς.
Γιώργος Κώτσηρας: Ένας δικηγόρος στο υπουργείο Δικαιοσύνης
Ο δικηγόρος και διδάκτωρ της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών με ειδίκευση στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο αναλαμβάνει νέος υφυπουργός αρμόδιος για θέματα διεθνούς συνεργασίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων ο Γιώργος Κώτσηρας.
Απόφοιτος Νομικής Σχολής Παν/μίου Αθηνών ο Κώτσηρας είναι τ. Πρόεδρος Ένωσης Ασκουμένων και Νέων Δικηγόρων Αθηνών, Αν. Ευρωβουλευτής- Aν. Βουλευτής Περιφέρειας Αττικής.
Είναι κάτοχος δύο μεταπτυχιακών τίτλων: Στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και στο Διοικητικό Δίκαιο και την Τοπική Αυτοδιοίκηση (Droit administratif et Collectivités Territoriales) από το Πανεπιστήμιο Aix-Marseille III «Paul Cézanne» της Γαλλίας.
Εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή στον Τομέα Διεθνών Σπουδών της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, σε αντικείμενο του Ευρωπαϊκού Δικαίου («Ανάκτηση παράνομων κρατικών ενισχύσεων») και το 2014 έλαβε τον τίτλο του Διδάκτορος της Νομικής Σχολής Παν/μίου Αθηνών με βαθμό «Άριστα».
Παράλληλα, έχει συμμετάσχει στη συγγραφή μελετών σχετικών με το ευρωπαϊκό δίκαιο, δίκαιο επιχειρήσεων (βλ. ενδεικτικά συμμετοχή του στην συγγραφή της κατ’ άρθρον ερμηνείας της Συνθήκης της Λισσαβόνας, νόμου για τις δημόσιες συμβάσεις κ.α.).
Έχει δημοσιευθεί, επίσης, μετεξέλιξη της διδακτορικής του διατριβής με θέμα «Η ανάκτηση των κρατικών ενισχύσεων κατά το ενωσιακό δίκαιο και την ελληνική έννομη τάξη» από τις εκδόσεις Νομική Βιβλιοθήκη (2015), καθώς και μελέτες σε θέματα διοικητικού και ευρωπαϊκού δικαίου, ενώ έχει διδακτική εμπειρία στην τριτοβάθμια εκπαίδευση (διδασκαλία μαθητών Erasmus στη Νομική Σχολή Παν/μίου Αθηνών 2011-16).
Έχει συμμετάσχει ως ομιλητής-εισηγητής σε μεγάλο αριθμό συνεδρίων-ημερίδων-νομικών ακαδημιών, ενώ έχει συγγράψει μεγάλο αριθμό άρθρων δημοσιευμένων στον ημερήσιο και εβδομαδιαίο τύπο.
Διατηρεί δικηγορικό γραφείο στην Αθήνα με ειδίκευση στο δίκαιο ανταγωνισμού-κρατικών ενισχύσεων, διοικητικό, εμπορικό και ευρωπαϊκό δίκαιο, καθώς και στην επίλυση (δικαστική-εξωδικαστική) διαφορών από δάνεια ιδιωτών και επιχειρήσεων.
Μιλάει άριστα αγγλικά και γαλλικά.
Η Σοφία Βούλτεψη είναι η νέα υφυπουργός στο υπ. Μετανάστευσης
Στο κυβερνητικό σχήμα και δη στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, μπαίνει η Σοφία Βούλτεψη, που αναλαμβάνει τη θέση της υφυπουργού αρμόδιας για την ένταξη.
Η Σοφία Βούλτεψη, που εργάστηκε ως δημοσιογράφος επί σειρά ετών, γεννήθηκε στον Πειραιά και μεγάλωσε στην Αθήνα ενώ είναι παντρεμένη με δύο παιδία. Σπούδασε στη Νομική Σχολή Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Η κ. Βούλτεψη διετέλεσε Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, ενώ είναι η πρώτη Γυναίκα Κυβερνητική Εκπρόσωπος και δεύτερη γυναίκα Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος στην παράταξή της μετά την Βιργινία Τσουδερού.
Εξελέγη Βουλευτής της Β’ Αθηνών με τη Ν.Δ. στις εκλογές της 7ης Μαρτίου 2004, ενώ ήταν υποψήφια βουλευτής σε τιμητική θέση του Ψηφοδελτίου Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές του 2000.
Έχει διατελέσει μέλος πολλών κοινοβουλευτικών επιτροπών και μέλος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΟΑΣΕ. Ήταν μεταξύ άλλων μέλος των Επιτροπών Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, Εξοπλιστικών προγραμμάτων, Μορφωτικών Υποθέσεων, Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Κοινωνικών Υποθέσεων.
Σήμερα, είναι:
- Αντιπρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης.
- Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
- Πρόεδρος της Υποεπιτροπής για τα Θέματα των Ατόμων με Αναπηρία της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
- Πρόεδρος της Υποεπιτροπής για την Καταπολέμηση της Εμπορίας και της Εκμετάλλευσης Ανθρώπων της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
- Μέλος της Επιτροπής Οικονομικών, Εμπορίου, Τεχνολογίας και Περιβάλλοντος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου, όπου έχει διατελέσει αντιπρόεδρος
- Μέλος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΟΣΕΠ.
Η κ. Βούλτεψη έχει δατελέσει σύμβουλος στο Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού από το 1990 ώς το 1993. Ήταν μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης από το 2000 ώς το 2002, διορισμένη μετά από πρόταση του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κ.Καραμανλή.
Είχε μακρά θητεία στις ημερήσιες εφημερίδες «Απογευματινη», «Έθνος», «Ελευθερος Τύπος», και στα περιοδικά «Επίκαιρα», «Ιστορία», «Εικόνες», «Εγώ», «Είναι».
Έχει κάνει μεταφράσεις βιβλίων, αρχισυνταξία σε ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές, ενώ ήταν αρχισυντάκτρια στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» μέχρι την εκλογή της στη Βουλή των Ελλήνων (7 Μαρτίου 2004)
Είχε αναλάβει δημοσιογραφικές αποστολές σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, σε ΗΠΑ, Ρωσία, Ασία, Αφρική. Είχε αναλάβει, επίσης αποστολές στις εμπόλεμες περιοχές Μέσης Ανατολής, Κουβέιτ, Βοσνίας, Σαχάρας, στη Ρουμανία για την πτώση του Τσαουσέσκου, στο Βερολίνο για την κατάρρευση του Τείχους.
Με εντολή του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ ερεύνησε τις συνθήκες δημοσιογραφικής κάλυψης της δίκης του Οτσαλάν στα Μουδανιά.
Η κ. Βούλτεψη, έχει διατελέσει, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνων. Μέλος του Μορφωτικού Ιδρύματος, του Μικτού Συμβουλίου και Πρόεδρος της Εφορευτικής Επιτροπής της ΕΣΗΕΑ